Tips voor het inrichten van een diervriendelijke tuin

Een diervriendelijke tuin kan zeker de moeite waard zijn; niet alleen voor je eigen plezier, maar ook voor je huisdieren, de wilde dieren en ons milieu. Als je een diervriendelijke tuin wilt aanleggen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit doel te bereiken. Wij hebben hieronder enkele belangrijke tips op een rijtje gezet voor het inrichten van een diervriendelijke tuin. Of je nu kiest voor een kippenhok maken of een insectenhotel, met een paar kleine stappen tover je je tuin al snel om in een diervriendelijke omgeving! 

Plant geschikte planten
Bij het ontwerpen van een diervriendelijke tuin is het belangrijk dat je de juiste planten kiest. Probeer inheemse plantensoorten te kiezen, omdat deze minder onderhoud vergen en beter groeien. Je kunt kiezen voor bomen met eetbare vruchten of noten producerende struiken; creëer plekken waar bladeren of takken droog blijven in de winter en beschutting bieden aan vogels of zoogdieren. Let er overigens ook goed op dat je geen giftige planten voor je huisdieren kiest. Sommige struiken kunnen giftig zijn voor katten, honden en paarden. 

Zorg voor water- en voedselbronnen
Naast het bieden van een natuurlijk habitat door de juiste plantenkeuze, is het nuttig om ook voedselbronnen te bieden door bessendragende struiken te planten, zoals wilde rozen of bergas. Ook vogelvoederhuisjes gevuld met zaden/noten uit de omgeving geven vogels de broodnodige voeding. Let er dan wel op dat je er geen nieuwe voederplaats van maakt voor roofdieren in de buurt, een goede hoogte voor een vogelhuisje kan de vogeltjes bescherming bieden. Verder helpen waterpartijen die groot genoeg zijn om amfibieën toegang te geven. Zo bied je een warm welkom aan kikkers en salamanders die tijdens de zomerperiode een plek zoeken om af te koelen. 

Creëer kleine hoekjes 
Dieren houden van hoekjes, dus lage stenen in hoeken of onder heggen geven karakter aan je tuin en zijn perfect voor kleine dieren die een schuilplaats zoeken. Zo kunnen ze zich goed verschuilen terwijl ze de hele boel in de gaten houden.  

Verrijk de biodiversiteit in de tuin
Denk aan speciale CO2 opnemende beplanting, die ook bestuiving door insecten stimuleren. Sedumdaken zijn een mooie optie voor het creëren van een bijen en vlinderhotel, en die helpen ook meteen je beplanting gezond te houden. Als je daar geen ruimte voor hebt of nog een schepje bovenop je dierlijke gastvrijheid wilt doen, kun je een insectenhotel aanschaffen. Die zorgen voor een verrijking van de biodiversiteit in iedere tuin. 

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Inrichting en onderhoud
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag