Advies gevraagd met verandering voortuin

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 18/04/2020 - 20:03
René.W

Advies gevraagd met verandering voortuin

Beste leden,
Wij hebben een vraag, m.b.t de aanleg van de voortuin.

De voortuin is ongeveer 4 x 2 meter. Links een vak van 1 meter breed x 2 meter, dan richting voordeur 2 treden ongeveer 1 meter breed, en aan de rechterkant een stuk van 2 x 2 meter.

De tuin is nu zodanig ingedeeld, dat de Linkerkant afscheiding tuin / trottoir een haagje van buxusinfo-icon staat, zo ook aan de rechterkant staan buxusplanten.

Links staat halverwege in het midden heideplanten, en tegen de gevel een grotere buxus. ( vorm snoei )

Rechts staan 2 soorten rozen ( 1 op stam en 1 laag ) en een grote en kleine buxus
( vorm snoei )

Ik ben hier altijd trots op, omdat de vorm snoei uit de hand gedaan is, van klein af aan.
Echter nu zit overal de buxusmot erin, ( van alles geprobeerd, máár niets helpt ) De planten zien er belabberd uit.
Anderzijds kan ik door medische beperkingen dit niet méér.

Wij willen de voortuin aanpakken, zodat het onderhoud voor mij ook makkelijker word.
Momenteel denken wij eraan om alle buxusplanten en heideplanten te verwijderen.
Rozen te behouden.

De tuin heeft in de zomer méér dan 8 uur volle zon, de aarde is volgens mij niet van de beste kwaliteit. ( niet zuur of kalk )

Wie kan ons leuke adviezen / tips geven m.b.t de aanplant.
- Wij zoeken iets om een nieuw haagje ( rand tussen tuin en trottoir ) te maken van ongeveer 50cm hoog, liefst iets met prikkers i.v.m honden en katten die hun behoefte erin doen
1 á 2 x per jaar snoeien

- in het linker gedeelte was mijn vrouw aan het denken aan iets van iets op stam, met hangende takken evt. met bloemen / bessen die wel tegen de zon kan

- Rechts kan niets te hoog, omdat hier het keukenraam zich bevind.

- Eventueel andere vaste planten die tegen de zon kunnen

Misschien veel vragen, máár wij zouden hier erg mee geholpen zijn.
B.v.d groet Petra en René,

do, 04/06/2020 - 21:55
Sempervivum

Zo jammer dat de buxusmot je mooie werk heeft ondermijnd. Heel irritant, dat beest. Hier in het dorp is hij ook erg actief, en volgens mij heeft hij ook al een beginnetje gemaakt met mijn buxusplanten. Maar gelukkig zijn er mooie alternatieven voorhanden. Als ik zoiets lees komt er van alles in me op...

Misschien is het leuk om het haagje aan de voorkant van Berberisinfo-icon te maken, en dan de roodbruine kleur terug te laten komen in de rest van de tuin. Je zou binnenin ook een vlakverdeling kunnen maken met Ilexinfo-icon ( laagblijvend en buxusmot-proof) en dan de vlakken invullen met bodembedekkers zoals Pachysandrainfo-icon, Ajugainfo-icon reptans rubra, of zelfs sedumsoorten als het erg droog en warm is.  Een wilgesoortje op stam is ook leuk. Je hebt ze ook in zilvergrijs, wat je ook weer in bodemplanten ( seduminfo-icon, hoornbloem) terug kunt laten komen Om de rozen heen bijvoorbeeld vierkant gesnoeide taxusinfo-icon of thujainfo-icon. Je kunt het laag houden aan de voorkant, en hoger laten worden naar de huiskant toe. Ik heb zelf afgelopen week een mooie geraniumsoort gevonden met koffiebruine bladeren en roze bloemen. Daartussen lichte rechthoekige stepstones zodat je gemakkelijk met een electrische snoeischaar de haagjes kunt bijhouden. Volgens mij zou je je artistiek kunnen uitleven in een soort Mondriaan- ontwerp, dat gemakkelijk bij te houden is.

Gewoon samen rond de tafel gaan zitten, plantengids en blad ruitjespapier erbij,  lekker brainstormen. en tekenen.

Ik hoop dat je iets aan mijn idee hebt.

za, 06/06/2020 - 15:10
René.W

Top Sempervivuminfo-icon,

Bedank voor de reactie. Wij hebben inderdaad gebrainstormd en de voortuin is inmiddels aangepast, o.a met lavendel, nishiki e.d.

Groet René,

Onderwerp gesloten