Diepte in de tuin door pergola

22 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 18/03/2010 - 17:42
bianca1981

Diepte in de tuin door pergola

Hallo,

Ik heb al eerder een berichtje geplaatst, maar dit gaat over iets anders.

Ik zou graag wat meer doorkijkjes in de tuin krijgen. Nu zat ik te denken om aan het einde van het 1ste terras (vlak voor de fontijn, die overigens nog in aanbouw is) een pergola te plaatsen. Deze loopt dan van het einde van het schuutje (waar de klok hangt) over de volle breedte van de tuin. Aan de rechterkant staat een krentenhaagje (in aanplant) en het lijkt me zo leuk dat daar dan rozen over de pergola hangen. Ik hoop op die manier meer diepte te creeren... zou dat het gewenste effect hebben? Graag jullie visie....

Alvast heel erg bedankt voor het reageren!

Groetjes Bianca

Diepte in de tuin door pergola
do, 18/03/2010 - 18:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zo'n doorkijkje zal zeker de tuin spannender maken.

vr, 19/03/2010 - 19:50
Hendrik Jan

Probeer eerst een plan te maken, maak een plattegrond, dan kan je ook beter de zichtlijnen bepalen. En objecten opzich bepalen niet zomaar een gewenst sfeer, dus een fontein een pergola etc. geven opzich zelf niet zomaar een cottage sfeer, hiervoor zijn bijv. ook rijke borders nodig.
Het terras, de fontein en het huisje liggen strak in een lijn, en door de strakke brede lijn van hardsteen (?), creer je van alles behalve een cottage sfeer. De fontein zou bijv. kunnen in en Italiaanse tuin etc.
Als er nu een pergola naast het terras wordt geplaats in de bovengenoemde lijn, geeft het iets meer sfeer, en iets meer diepte maar niet echt noemens waardig.

Dus welke sfeer wil je echt creeren of benaderen, hoeveel tijd heb je voor de tuin, plan, plattegrond, beplantingschema.

vr, 19/03/2010 - 09:19
bianca1981

Hallo Hendrik Jan,

Wat fijn dat je reageert, ik zat echt met mijn handen in het haar.

Ik zal wat meer foto's maken en een plattegrond.

Vanmiddag, kruip ik achter de computer en ga ik aan de slag.

Ik ben erg benieuwd naar je idee...

Nogmaals bedankt,
Bianca

O ja, vorig jaar hebben we het hele stuk grond naast het terras en het grasveldje van de gemeente bij kunnen kopen. Zodoende was de tuin ineens heel open, niet helemaal de bedoeling... We moeten wel hekwerk houden omdat er schrikdraad bovenlangs loopt vanwege het houden van katten in de tuin. Dit was een noodoplossing, maar hoe nu verder, geen idee.

vr, 19/03/2010 - 14:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bianca, nu je toch zoveel ruimte hebt en daarvoor ideeën wilt hebben zou je, al is het alleen al om de mooie plaatjes, eens moeten kijken met Google naar Rozenbogen (metaal) of naar De Oranjerie of naar Een tunnel van rozen.
En er zijn ook andere planten die aan die bogen willen groeien.
Frans

vr, 19/03/2010 - 17:00
bianca1981

Nou, hier een hele waslijst, sorry, ik heb geprobeerd zo volledig mogelijk te zijn. O ja, de tuin ligt op het zuiden.

Voorwaarde: schutting en hekwerk moeten vrij blijven aan de bovenkant i.v.m. schrikdraad.

Huidige vulling border 1:

Achter:
5 Stokrozen
Hortentia op stam wit
Roosje op stam roze
Irisinfo-icon Perry's blue
Sneeuwbol of Hortentia wit
Hibiscusinfo-icon roze

Midden:
2 hortentia's blauw
Ridderspoor
Geraniuminfo-icon blauw
Irisachtige plant met oranje bloemen

Voor:
vrouwenmantel
Ridderspoor
Vingerhoedskruid
Zonneroosje
Liriopeinfo-icon

Huidige vulling border 2:

Om de meter andere soort

vrouwenmantel
grootbladige plant met roze bloem
kleinbladige plant met oranje bloemen iets met C

Idee border 1:
Omdat ik geen idee heb hoe ik een diepe border moet vullen: Border ondieper maken door meter grind naast terras (waardoor verhoogd terras beter tot z'n recht komt), de irisen en de liriope weghalen vanwege rechte blad. Zodra het hek dichtgegroeid is met hederainfo-icon een roos in de hoek van het gaas plaatsen.

Idee border 2:
Zodra het hek dichtgegroeid is met hedera rozen/clematisinfo-icon plaatsen op de meters waar vrouwenmantel onder staat. Hier heb ik ook de spotjes hangen die naar beneden schijnen.

Terras 1 idee:
Ik wil eigenlijk terras 1 en border 1 maken tot 1 geheel. Daarom wil ik een pergola plaatsen van het gaas, over de krentenhaag, naar de schuur. Desnoods helemaal vol laten groeien en hangen met een rambler. Voor nog meer beslotenheid kan ik er nog hangmanden aanhangen zodat je als het ware een doorkijk naar de fontijn hebt.
Fontijnidee:
Meer potten op het muurtje naast de fontijn. Of de fontijn gewoon laten lopen met waterplanten onderin of de fontein niet laten lopen en bovenin planten zetten die er een beetje overheen hangen, naar de onderste bak toe waar dan wel water in zit met drijvende waterplanten.

Schuttingidee:
Er staat nu een wilde wingerd tegen de achter schuttingen, het leek mij zo'n leuke verrassing voor de herfst. Om de schutting dan in de winter minder saai en gezelliger te maken denk ik eraan om hem antraciet te beitsen, zo valt ie denk ik meer naar de achtergrond.

Tuinhuisje:
Ik vind wit wel heel schattig, maar misschien komt ie idd te ver naar voren dan.

Grasveldje:
Wat ik vooral ook heel lastig vind ik het achterste grasveldje. Beetje saai he?! Paar deckchairs erop, maar dat leuk het ook niet echt op. Ik dacht al om er boompjes in te zetten, zoals een boomgaardje, maar daar is ie veel te klein voor. Of een plantaan tegen de achterwand of hoek, waar dan een bankje onder kan staan.

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ideeen!

Groetjes Bianca

Diepte in de tuin door pergola
vr, 19/03/2010 - 17:01
bianca1981

Nog wat meer tuinfoto's.....

Diepte in de tuin door pergola
vr, 19/03/2010 - 17:01
bianca1981

Nog 1

Diepte in de tuin door pergola
vr, 19/03/2010 - 17:02
bianca1981

Ik heb echt geen idee hoe ik meer foto's in een bericht plaats, vandaar even op deze onhandige manier...

Diepte in de tuin door pergola
vr, 19/03/2010 - 17:03
bianca1981

De laatste

Diepte in de tuin door pergola
vr, 19/03/2010 - 20:03
Hendrik Jan

.

Diepte in de tuin door pergola
vr, 19/03/2010 - 21:12
Hendrik Jan

Ik zou in ieder geval minder strakke vakken creeren.
Doordat het terras is verhoogd ten opzicht van border 1, verlies je itimiteit van het terras en word de border minder rijk, het terras met massieve omlijsting lijkt mij zeer stabiel, dus zou ik om te beginnen border 1 ophogen tot gelijk met het terras.

Diepte in de tuin door pergola
za, 20/03/2010 - 23:15
Hendrik Jan

Leg niet nog een grindbaan van 1 meter tussen terras 1 en border 1, dit vergroot nog meer de afstand. de meeste planten in border 1 zijn best wel goed, maar eerst zal de grond moeten worden verhoogd en moet er een goed bepantingsschema komen (en sommige planten moet nog gaan zettelen). De border moet goed worden opgebouwd. De Liriopeinfo-icon moet zich altijd eerst goed zettelen en dan is het een dankbare plant, doet het erg goed op 'slechte plekken'.
Voorbeeld.
Plaats aan de achterkant een soort haag van bolhortensia's die groot worden (dus koop altijd alleen benaamde planten), en plant hiertussen een Weigelainfo-icon florida 'Variegata' (vaak Weigela Variegata genoemd, wordt hoog, heeft body en is toch redelijk tranparant) en een Deutziainfo-icon hybrida 'Strawberry Fields' (een ander Deutzia kan net zo goed, maar deze heeft erg mooie bloemetjes). Zo ontstaat er al een volumieuze, rijke, weelderige achtergrond, die intiemiteit geeft en die de ander planten kan inbedden

Wat bedoel je met een krentenhaagje?----<

De fontein (met van alles en nog wat),plus de twee terassen en huisje op een 'soort' lijn zijn de rommelig en te dominant en maken de 'ruimte' kapot.
Als je het wilt wil ik wel een planten schema maken voor border 1.

za, 20/03/2010 - 15:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarom een grindbaan van een meter breed terwijl een tegelpad van 60cm voldoende is? En waarom moet voor de border de grond verhoogd worden? En waarom is het waterpartijtje daar niet op z'n plaats? Is het niet zo dat mensen uiteindelijk toch zelf hun tuin moeten inrichten naar eigen aard ziel en zaligheid? En wie wil er eigenlijk een modeltuin hebben zonder eigen plekjes? Plekjes die vaak pas later ontstaan door zelf bezig te zijn in je tuin?

za, 20/03/2010 - 23:11
Hendrik Jan

Graag wel goed lezen a.u.b, er werd om advies gevraagd!
Waarom de border ophogen, LEZEN!
Ik heb ook uitgelegd dat er geen baan grind van een meter tussen het terras en de border moet, (ook geen 60 cm), er ligt al een mooie brede band om het terras, lezen!
Als ik gewoon schrijf, leuk allemaal dan hoeft Bianca hier ook geen advies te vragen en advies hoeft niet opgevolgd te worden, maar kan mensen inzicht verschaffen of aan het denken zetten.

Diepte in de tuin door pergola
za, 20/03/2010 - 21:46
bianca1981

Hallo Hendrik Jan,

Bedankt voor je tips!

Die baan grind is, heel toepasselijk, van de baan. Ik snap je idee van het boddy geven aan de achterkant van de border. Wat een goede tip, daar kan ik wat mee! Zo ga ik de border inrichten.

Verder kan ik het er thuis echt niet door krijgen om terras 2 te verplaatsen. Wel zat ik te denken dat het idd veel vlakken zijn.

Nu heb ik een ander idee. Ik zat te denken om de ronding van de fontijn te gebruiken door die meer met de tuin te integreren. Als ik nu eens een pad maak aan beide kanten van de fontijn naar het 2e terras. Zoals ik in het plaatje heb (geprobeerd) te tekenen. Tussen het pad en de fontijn kan ik dan border maken.

Dan denk ik dat ik border 1 ook een soort ronding mee moet geven en misschien bij het kleine grasveldje ook een ronde border moet maken.

Wat vind je er van?

Groetjes Bianca

Diepte in de tuin door pergola
za, 20/03/2010 - 21:58
bianca1981

Ik zit te denken, misschien moet ik van het kleine grasveldje maar helemaal een border maken...

O ja, een krentenhaagje: ik heb daar krentenstruikjes in een rij geplant. Ik hoorde dat vogels er gek op zijn en de bloesem mooi moet zijn.

Ik las ook nog dat ik het uitzicht op de plas moet behouden. Dat wilden we eerst ook, maar toen kwamen we er achter dat er om het kwartier een wandelaar langs loopt waar je hallo tegen zegt. Niet lekker rustig zitten dus. Ik mag er ook geen schutting met lamellen plaatsen ( die je dan open en dicht kan zetten) want dan krijg ik problemen met de gemeente. Het moet een groene haag blijven. Helaas, of hebben jullie nog een idee?

Diepte in de tuin door pergola
za, 20/03/2010 - 22:15
bianca1981

Ik heb uitgevonden hoe ik een tekening maak ik paint, dus hierbij alsnog mijn pergola gedachten. Krentenhaagje rechts, uitzicht op fontijn en huisje links. Over der pergola heen hangende rozen of dergelijke....

Voor Frans: ja, zo'n rozenboog is natuurlijk prachtig of een straatje van rozenbogen, maar waar zou jij die plaatsen in de tuin? Ik denk dat ik daar helemaal geen ruimte voor heb...

Diepte in de tuin door pergola
zo, 21/03/2010 - 00:50
Hendrik Jan

1e opzet voor border 1.

Diepte in de tuin door pergola
zo, 21/03/2010 - 22:21
Hendrik Jan

Zo'n pergola moet zeker kunnen, hoe hoog wordt het (hoogte van de schuur).
Wel goed leggers monteren en hierop van dat soort dunne verzinkte betonijzer, wat je kan kopen bij goed tuincentrums.
Ik zou tegen deze pergola geen Clematisinfo-icon montana laten groeien, bloeit fantastisch maar erg kort, wel misschien verder in de tuin, in de lengterichting bij de afscheiding van de tuin.
Kies bijv. voor Clematis 'Hagley Hybrid', C. Perle d'Azur etc. en combineer dat met twee klimrozen (dus geen ramblers, zeer grote groeikracht en korte overwelgde bloei), de mooiste roze klimroos is nog steeds rosainfo-icon 'Bantry Bay',bloeit tweemaal, niet super rijk, maar met zeer mooie romantisch gevormde totaal opengaande rozen. Een twee zeer rijke bloeiende klimroos is rosa 'Compassion', met geel/roze (beetje abrikoos) gevulde rozen.
Met deze combinaties heb je maanden bloemen aan je pergola.

En ik begrijp natuurlijk dat je het 2e terras niet meer kunt verplaatsen,
met die fontein met rand etc. weet ik even geen raad, met dat pad er langs kom ik ook nog niet uit.

wo, 24/03/2010 - 19:25
bianca1981

Hallo Hendrik Jan,

Afgelopen dagen ben ik druk aan de snoei geweest, terwijl ik dit typ zitten de striemen van het hederainfo-icon trekken en de puntjes van de meidoorn (voortuin) nog in mijn hand.

Ik vind de rozen die hebt uitgezocht echt prachtig! Precies wat ik zocht. De bantry bay is mooi los en de compassion heeft een prachtige kleur. Ik heb al stapels rozenboeken van de bieb thuis liggen, maar kon maar moeilijk een keuze maken. Beide rozen worden aangeschaft!

De rozen op stam aan de voorkant van de border zou ik zelf nooit gedaan hebben, maar ik ga op je advies af en ze worden verplaatst.

Ik vraag mij nog wel af wat een aantal plantentekentjes betekenen:
Blauwe AC
Witte AN
Paarse PHY
Groene Choi
Donderpaarse kleine stipjes

Ik ben gek op rozen, zou ik aan de achterkant ook een rij met struikrozen kunnen planten ipv de hortentia's? Zo ja, welke?

De foto hieronder is van de grijze bankirai olie van tenco. Deze ga ik denk ik op de schutting doen. Je ziet de nerven nog wel lopen en het is niet zo'n hele donkere kleur.

O ja, ik heb ook al een idee om het gazon wat minder strak te maken: madeliefjes en draadereprijs. Of roep ik nu iets heel fouts, ik weet dat de meeste mensen dat onkruid planten vinden...

Groeten Bianca

Diepte in de tuin door pergola
do, 25/03/2010 - 08:37
Hendrik Jan

Hallo Bianca,

Ik was (ben) nog niet klaar met het borderschema, en nu druk, druk, druk.

PHY = Physocarpusinfo-icon opulifolius 'Diabolo', heester met mooi rood/purper/bruine bladeren en hij bloeit ook nogeens erg goed, kan best groot worden, ik snoei hem elk jaar (wel steeds wat hoger), de bladeren worden dan groter. Ik plaats hem echt voor de bladeren, mooi contrast.
AN = Anemoneinfo-icon hybrida 'Whirlwind' (herfstanemoon), mooie witte bloemen.
Choi = Choisyainfo-icon ternata, wintergroene heester met mooe frisse bladeren, bloeit goed in het voorjaar met witte bloemetjes, drect na de bloei snoeien, in het naseizoen een kleine nabloei.
Ac = Aconituminfo-icon (monnikskap), ik zou kiezen voor een blauwe soort (is ook het meest gangbaar), bloeit meestel in het najaar en wordt hoog, zeer betrouwbaar. Wel voor deze plant handschoenen gebruiken, alle delen zijn giftig.
Ar = Astrantiainfo-icon major 'Roma' (Zeeuwsknoopje), deze soort (Roma) bloeit extra lang, bloemkleur oud roze, vochthoudende grond.

Persoonlijk vind ik die bankira olie, te donker, waarom:
Je wilt graag een soort cottage style, dat zal niet meer geheel lukken, maar je kan het wel proberen te benaderen, dus zou ik een iets lichtere kleur kiezen, het huisje donderder met witte contrasten )kozijnen etc.
Maar het kan zijn dat ik je gekozen kleur gewoon verkeerd inschat.
Om ideeen voor kleuren op te doen google die Zweedse verf, dan kom je genoeg voorbeelden tegen, en zie je wat bepaalde kleuren kunnen doen (ook voor jullie huisje).

Ik heb achterin voor hortensia gekozen, omdat deze het gehele jaar zorgen voor body (dus een soort haag, wal) en omdat ik daarachter die struiken of bomen zag (wat schaduw). Maar als er genoeg zon komt, zou je ook aan struikrozen kunnen denken.

Als ik er tijd voor heb, komt er nog meer

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag