Een schaduwtuin met een nat gazon?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 19/04/2010 - 13:42
Bloembolleke

Een schaduwtuin met een nat gazon?

Hallo, ik wil graag een vraag stellen: Wij hebben een hele vochtige tuin die aan drie kanten ommuurd is. Het grootste deel van de tuin ligt, op midzomer na, altijd in de schaduw.
Ik plant elk jaar weer opnieuw mooie schaduwplanten en makkelijke planten in mn perkje, maar het jaar erop zijn het voornamelijk zielige sprietjes en kan ik weer opnieuw beginnen.
Nu hebben we een dochtertje van één en ik wil graag een gazon ipv een bloemperk, zodat ze daar lekker kan spelen. Maar ik ben bang dat het gras door de schaduw (en ochtenddauw) altijd vochtig zal zijn, waardoor ze er alsnog niet op kan spelen.
Is er iets op te verzinnen, en zo nee, heeft iemand misschien een andere leuke tip voor een kindvriendelijke schaduwtuin?

ma, 19/04/2010 - 21:43
tuinprins

Kunstgras of rubberen tegels (en dat op een tuinforum!).

Wat voor schaduwplanten heb je in het verleden geprobeerd?

Gegroet, de tuinprins

ma, 19/04/2010 - 22:07
Bloembolleke

Bedankt voor de reactie, en dat van een echte prins :-D
Maar zou kunstgras niet net zo vochtig worden en blijven van de dauw als echt gras? En rubberen tegels... tsja...

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik bepaald geen tuinprinses ben en dus niet meer goed weet wat ik vorig jaar en het jaar daarvoor heb geplant. Maar onder andere: Wat bosplantjes (bodembedekkers) geraniums (maar dat zijn ook plantjes die het maar een jaar doen volgens mij), anemoon, margriet, kampanula?, maartse viooltjes en rodendendrons (er zijn nog wat sprietjes van in leven). Ik heb me hiervoor laten voorlichten door een tuincentrum en mijn moeder.
De bodem heb ik beide jaren bemest en een paar flinke zakken nieuwe aarde er op gegooid. Maar dat werkt niet.

Dus ik heb wel al besloten: dat perkje gaat eruit. (Laat alleen de lage bomen er in staan, die wel erg mooi bloeien elk jaar, onder andere een sering volgens mij) Ik wil een paar mooie potten neerzetten en daar van die eenjaarsplanten in die mooi bloeien, dat is elk jaar niet zoveel werk en het staat mooi. Maar wat doe ik dan dus met de bodem / bestrating?
Ik kan het zo laten als nu en inderdaad kunstgras proberen, mocht blijken dat dat makkelijker droogt blijft / wordt, of we doen het helemaal anders en de klinkers waarmee we nu al een groot deel hebben bestraat gaan er ook uit...

ma, 19/04/2010 - 22:15
kikkertje

De grond draineren, zou een oplossing kunnen zijn,maar kan kostelijk zijn.
Vroeger was mijn tuintje bij elke regenweer altijd 10cm onder water, ik heb toen een grote drinker aangeplant : een krulwilg , nooit meer dat probleem gehad :-)
groetjes,
kikkertje

wo, 21/04/2010 - 00:03
tuinprins

Ik heb het al in diverse andere topics gezegd en zeg het nu opnieuw:

Op moeilijke plekken zijn de mogelijkheden qua beplanting beperkt.

De planten die jij geplant hebt zoals een magriet horen in de zon, niet in de schaduw. De meeste Rhododendrons, vooral de laagblijvende yakushimanum cultivars, verlangen toch wel zon om het redelijk te doen. (Op rhodo- kwekerijen staan ze in de volle zon en groeien daar met goede verzorging als kool.) Als de grond echt nat is (en blijft) dan zou ik geen rhodo's planten want dan krijgen ze ongetwijfeld last van hun wortels.

Waar je voor moet kiezen zijn ECHTE schaduwplanten en niet wat het tuincentrum zegt dat eventueel in de schaduw zou kunnen groeien.

Zie voor enkele suggesties mijn antwoord op een vraag op dit forum:

https://tinyurl.com/yyryhavq

Op de vraag of het gazon lang nat blijft het volgende:

in schaduw krijg je geen mooi gazon, wel een mosveld met wat gras. Het tuincentrum zal tegenwerpen dat er gras is voor de schaduw. Onzin, zegt tuinprins. Zelfs in de Amsterdamse Arena (niet eens zo'n heel donkere plek) wil natuurlijk gras niet goed groeien. Ben tevreden met een mosveld of kies wat anders.

Zelfs in de schaduw droogt gras op (a.g.v. temperatuur en wind) alleen is niet te zeggen hoelang dit duurt omdat ook iedere schaduwplek anders is.

Gegroet, de tuinprins

vr, 23/04/2010 - 17:26
Bloembolleke

Allereerst moet ik kwijt dat ik, toen ik besloot mijn vraag op dit forum te posten, nooit had durven denken dat ik antwoord zou krijgen van een prins en een kikker. Mochten jullie elkaar ooit eens tegen het lijf lopen, dan kunnen er mooie dingen gebeuren!
Met de verwijzing naar de Arena kreeg ik een goed idee (niet echt hoor, maar dat klinkt nu eenmaal leuk), en mijn plan is het volgende:
Ik ga heel goedkoop kunstgras leggen, zonder dat ik me daarbij aan de officiele aanleg regels hou. (Dus geen uitgraven, zand storten, aantrillen, doek leggen) Dan kan ik kijken hoe het bevalt en hoe het min of meer reageert op vocht. Dan heb ik snel een leuke oplossing voor ons nu nog kruipende dochtertje, waarmee ik graag lekker naar buiten wil kunnen.
Op langere termijn kan ik dan beslissen of kunstgras de oplossing is, of dat ik me heel streng aan de schaduwplantregels hou en er weer een 'gewoon' perkje van maak.
Heel erg bedankt voor de antwoorden!
Veel groeten
Bloembolleke

Onderwerp gesloten