Gazon maken op woestenij

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 04/11/2004 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gazon maken op woestenij

Hallo,

Ik heb een moestuin van 16mx16m. Het hoogte verschil met de rest van de tuin is ongeveer 15 cm. Doordat ik veel werk is het dit jaar een ware woestenij geworden daar ik niet genoeg tijd heb om het goed bij te houden. Nu wil ik het egaal gaan maken en er gras zaaien. Vraag: Kan ik gewoon 25m3 tuinaarde over de woestenij storten en daar in het voorjaar gras zaaien, of moet ik eerst al het groen gaan verwijderen alvorens de tuinaarde erover te doen?
Ook ben ik geinteresseerd in een adres waar ik 25m3 tuinaarde het beste vandaan kan halen en ja, u raad het al tegen een goede prijs. Ik woon in Nijkerk.
Verder hou ik dan nog een stuk moestuin over waar het ook helemaal vol staat met onkruid. Deze wil ik in ere gaan herstellen. Kan ik dat gewoon b.v. helemaal platspuiten met Round-Up, aarde schoonmaken en gewassen gaan planten, of heb ik dan volgend jaar erg veel last van onkruid?
Ik zou het erg fijn vinden als ik hier wat bruikbare tips op krijg.
Alvast bedankt!

Groet Henk

do, 04/11/2004 - 23:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een grondbewerking voor je er de anderwe grond opkiepert is zeker aangewezen. Ik weet niet wat je woestenij is, zijn dat wat grassen, dan kan dat eventueel nog zo, maar zijn er hardere planten zoals distels en bramen dan is het noodzakelijk dat je die weg haalt en dan de grond minstens los maakt ,dan over je onkruid, als er zaad aan je onkruid heeft gestaan zal er volgend jaar zeker veel onkruid kiemen, over je grondbestelling kan ik je geen advies geven gezien ik niet in Nederland woon

vr, 05/11/2004 - 11:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voordat je een gazon gaat aanleggen en je moestuin weer in gebruik gaat nemen eerst al het onkruid weghalen. Volgend jaar zal je ook nog last hebben van ontkiemend onkruid, dus blijven wieden zodat het niet opnieuw gaat bloeien want daar krijg je weer nieuw onkruid van. Spuiten met roud up lijkt me geen optie. Is duur en slecht voor de bodem. En goede tuingrond kun je door diverse tuin, en grond bedrijven laten brengen. Kijk eens in Nijkerkerveen, daar zitten verschillende kwekers. Dan kun je ook prijzen vergelijken.

za, 06/11/2004 - 20:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

De moestuin die in ere hersteld moet worden zou ik als volgt bewerken. Verwijder de grootste onkruiden. Spit het hele stuk om; grof spitten, de kluiten niet fijnmaken. Laat het gedurende de winter liggen, hopelijk komt er wat vorst, zodat de kluiten stukvriezen. In het voorjaar, als de grond begint op te warmen, met een cultivator de grond losmaken. Doordat de grond losgevroren is zijn de onkruiden gemakkelijker te verwijderen. Een gedeelte zal blijven zitten, maar dat hindert niet, als je je maar voorneemt om gedurende het groeiseizoen regelmatig te schoffelen, liefst elke week. Dit hoeft niet veel tijd te kosten, het gaat om de frequentie. Kweek bij voorkeur groenten die de bodem goed bedekken. Pompoenen doen het bijvoorbeeld heel goed. Op den duur krijgt het onkruid geen kans meer. Aardappelen zijn ook heel geschikt. De grond is nu een stuk schoner en als je die in het najaar weer spit kan de cyclus zich herhalen en is de grond bruikbaar voor alle gewassen.
Veel succes.

ma, 22/11/2004 - 19:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik wil je wel zeggen iemand die veel werkt blijft weinig tijd voor zijn tuin overhebben, dus als het nu vol met onkruid staat, staat het volgend jaar weer vol met onkruid want dat moet je toch iedere keer weer weghalen want het komt toch iedere keer weer terug

Onderwerp gesloten