Kleine border, waar wat aanplanten

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 16/07/2010 - 02:08
southwind

Kleine border, waar wat aanplanten

Hallo allemaal,

Naast het terras heb ik een stukje grond van 3,30 x 1,50 waar ik nog niets heb staan. Nu heb ik een lijstje samengesteld met de planten die ik mooi vind, en nog belangrijker, die tegen de schaduw kunnen (noordoosten). In de middag heeft een groot stuk nog veel zon, en dit stukje tuin is best vochtig (lichte kleigrond). Dit is mijn keuze:

Astilbeinfo-icon (wit,rose,)
Hortensia (op dit moment heb ik al een Forever and Ever Expression cultivar gekocht,de rest komt nog)
Rodgersiainfo-icon aesculifolia
Varen (een van de hogere groenblijvende soorten)
Eventueel nog ranonkelstruik 'Pleniflora' en ganzerik.

Mijn vraag is eigenlijk: wat voor plantschema kan hiervan gemaakt worden? Ben totaal onervaren, dus vind het moeilijk om een mooi geheel te maken. Bedankt.

Groetjes van een enthousiaste tuinierster leek :-).

vr, 16/07/2010 - 13:27
halloirma

Het mooiste is gewoon doen wat je leuk lijkt. Je ziet vanzelf wel wat gaat werken en wat niet. Zo schuif je eens een plant wat op, of kies je toch een andere. Helemaal als je zegt dat je een enthousiaste tuinierster bent toch ;-)?

Maar over het algemeen probeer je een border evenwichtig samen te stellen met o.a. iets groenblijvends en een heester-achtig iets zodat je border niet alleen uit vaste planten bestaat en alleen interessant is van mei-augustus en de rest van het jaar een plat stuk grond is.

Verder zou ik met name kijken naar de hoogtes van je gekozen planten. Probeer de planten zo te verdelen dat de verschillende hoogtes goed verdeeld zijn en logisch staan. Je zet natuurlijk geen hortensia voor de ganzerik.

Hou natuurlijk ook rekening met de uiteindelijke breedte van de planten.

En persoonlijk vind ik het mooier en rustiger om maar een paar planten te kiezen en daar dan een groepje van aan te planten, dan van vele soorten maar 1. Astilbeinfo-icon bijvoorbeeld is erg mooi in grote groepen

Dit zijn wat algemene tips. Verder lijkt het stukje tuin met je lijstje als aardig vol, helemaal als je naast 2 hortensia's en rodgersiainfo-icon er ook nog een grote Kerriainfo-icon naast wil zetten...

Veel plezier! groet caro

zo, 18/07/2010 - 15:35
southwind

Bedankt voor je hulp Caro! Mijn lijstje is dus te vol :-). Deze wordt wat kleiner, ik denk aan twee hortensia's,een rodgersiainfo-icon en een paar astilbes.

ma, 19/07/2010 - 12:02
halloirma

Als je alles doet op je lijstje is het denk ik te vol. Maar dat is zo gezegd ook wel een beetje persoonlijk. Ik zie trouwens dat die Hortensia cultivar niet zo heel groot wordt dus dat valt mee. Maar de Kerriainfo-icon kan een wat wilde 2m hoge (en breed) struik worden. Rodgersiainfo-icon aesculifolia is een mooie plant die vaak in groepen word geplant en kan ook 1 meter hoog worden. Voor de ganzerik is altijd wel plaats want die is dan denk ik je enige wat laag blijvende plant die je er een beetje voorlangs kan planten als bindende factor. Als je het bij dit lijstje houdt zou het toch allemaal kunnen passen. :-)

di, 03/08/2010 - 21:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,heb zelf ook klein stukje voorin waar een paar struiken staan.Heb net Gentiaan gekocht en Leliegras dit zijn bodembedekkers en bloeien laat zodat je dan ook wat kleur in de tuin hebt.Groet Minke

ma, 09/08/2010 - 13:20
silfje

Het is heel leuk om voorjaarsbollen aan de voet van de hortensia te planten (onder de takken).
In de winter/vroege voorjaar bloeien tussen de kale takken van de hortensia dan lentebodes.

Leuke bolletjes hiervoor zij de verwilderingsbollen, die kun je in de grond laten en vermeerderen zichzelf.
Als je het goed uitplant kan er al vanaf januari/februari iets leuks te zien zijn, wanneer je diverse soorten combineert, dan kan de bloei doorlopen tot in april.

Bij mij doen deze planten het goed onder de hortensia's:
Crocus, scilla, sneeuwklok, vroegbloeiende mini narcis, blauwe druif, botanische tulpjes

ik hoop dat je wat aan dit idee hebt.

di, 24/08/2010 - 15:14
southwind

Iedereen bedankt voor het meedenken. Vindt het nog steeds moeilijk om te bedenken wat te doen. Op dit moment staan er volgende planten in de grond: Prunusinfo-icon laurocerasus Rotundifolia, Hortensia Forever and Ever Expression en een nog kleine koningsvaren. Er zal wss nog een hortensia komen en voor de rest astilbeinfo-icon.

wo, 25/08/2010 - 00:38
peterplant

Hou er rekening mee dat de gekozen Prunusinfo-icon in zijn eentje de hele border vol kan groeien. Beter was geweest een kleinere laurierkers te nemen. Nu je de plant hebt staan is het aan te bevelen om hem van jongs af aan te leren wie er de baas is in de tuin en de plant niet groter te laten worden dan je wilt. Dus regelmatig snoeien en toppen dus.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag