Taxus {veelvraat} kever

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 16/07/2010 - 01:41
cfdevries

Taxus {veelvraat} kever

Wij hebben ontzettend veel last van de taxusinfo-icon kever.
Vorig jaar zelf per tientallen door de kamer, wc, slaapkamer e.d.

We hadden eerst niet in de gaten wat het was...

Ook onze taxushaag heeft erg te lijden hieronder.
We zijn met aaltjes en gif bezig geweest maar vorig jaar hebben we het niet kunnen winnen.
Ook dit jaar loopt het weer uit de hand.
ieder avond spuiten met Pyrethrum van Bayer en al enkele keren die aaltjes gekocht.

Nu las ik vanavond dat er in belgie wel spul is te krijgen tegen de taxuskever.

Hoe heet dat middel?

vr, 16/07/2010 - 02:44
Berten

Taxuskever of gegroefde lapsnuitkever

In onze streken kennen we ca. 3.800 soorten kevers. Een aantal daarvan is bijzonder schadelijk, zoals de taxuskever of de gegroefde lapsnuitkever. Deze parasiet is zwart of bruinzwart van kleur en ca. 10 mm lang. De kevers zijn vooral ’s nachts actief en vreten hoekige happen uit de rand van het blad. Typische waardplanten zijn: Taxusinfo-icon, Rhododendroninfo-icon, Azalea, coniferen, talrijke perkplanten, enz.
De witte larven van de kever vreten aan wortels en beschadigen dikkere wortels en de wortelhals. Deze larven kunnen zo agressief zijn dat zelfs oudere planten afsterven. De eerste kevers kunnen we vanaf begin mei verwachten en leggen vanaf juni hun eitjes in de grond af. De kevers moeten we bij valavond bestrijden (mei-juli), terwijl de agressieve larven vanaf begin juli krachtig moeten aangepakt worden.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de
gespecialiseerde tuinvakhandel.

Oplossing(en)

Baycor® SC 500 + Confidor® 200 SL (combi-pack)
Info:
https://tinyurl.com/yy3jzez8
Groeten - Robert

vr, 16/07/2010 - 11:10
stekjes

Spuiten met gif helpt niet erg tegen deze kevers, de aaltjes wel.
Maar daar zijn ook weer verschillende soorten in.
Die aaltjes werken pas bij een bepaalde temperatuur van de bodem.
Daar kan je beter naar op zoek gaan en het een paar jaar achter elkaar doen.
Ik zoek even op wat voor aaltjes het beste zijn.
Laat ik je later even weten

vr, 16/07/2010 - 13:58
stekjes

Dit heb ik voor je gevonden:
De larven kunnen bestreden worden met behulp van nematoden, zoals de
commercieel verkrijgbare
Heterorhabditis heliothidis en Steinernema kraussei.
Deze kunnen het best in het eind van de zomer, vanaf half juli, toegediend
worden, als de larven nog klein zijn. De grond moet vochtig zijn of van
tevoren goed gewaterd worden en boven de 10 °C zijn. De nematoden zoeken de
larven op en dringen hun lichaam binnen, waarna de larven uiteindelijk
sterven.

vr, 16/07/2010 - 17:32
tuinprins

Het genoemde gif werkt wel tegen de taxuskever (het bevat de stof imidacloprid en daar kunnen taxuskevers slecht tegen) maar voor dit jaar is de vragensteller daar al te laat mee. De taxuskevers zijn immers al weken actief met het leggen van eitjes.

Pyrethrum werkt absoluut niet tegen de taxuskever.

Aaltjes werken wel tegen de larven van de taxuskever alleen hebben die een specifieke gebruiksaanwijzing. Het allerbelangrijkste is dat de grond goed vochtig/nat is alvorens de aaltjes worden toegepast en dat deze ook minimaal 2 weken goed vochtig blijft.

Zelfs bij de inzet van het genoemde gif van Bayer is het onwaarschijnlijk dat U geen last meer zult hebben van de taxuskever en zijn larven. In een tuin is het bijna onmogelijk overal te spuiten waar taxuskevers zouden kunnen zitten. Dit in tegenstelling tot bijv. kwekerijen waar de architectuur en infrastructuur totaal anders is.

In België is men ook bezig met het aanscherpen van de wetgeving met betrekking tot spuitmiddelen dus het zou goed kunnen zijn dat dit middel over een paar jaar ook in België niet meer is te verkrijgen.

Gegroet, de tuinprins

vr, 16/07/2010 - 22:03
Annica

Pyrethrum doet niks, ook al laat je ze er een halfuur in zwemmen. Dat is een verkooppraatje. Ze laten zich wel vallen als ze geraakt worden, maar dan houden ze zich schijndood, dat is een veel voorkomende reflex van de beestjes. Ze proberen zich er wel aan te onttrekken als het even kan.

Ik heb ze altijd gehad, maar dit jaar niet meer. Ben vorig jaar gestart met Admire. Sommige planten die echt aangevraten waren heb ik echt een behandeling volgens voorschrift gegeven, maar bij de meesten heb ik alleen maar over de aarde en de onderste bladeren gespoten. Admire vinden ze bijzonder weerzinwekkend kennelijk. Ik heb het enkele malen herhaald, sproeivloeistof van 5 ml op 1,5 liter water was genoeg om ze weg te jagen.

Edit: Ach een tuin.. nee in dat geval lijkt Admire me wat begrotelijk voor een hele tuin.
Nee voor een tuin zou ik eerder voor wat kippen gaan denk ik. Die lusten ze wel.

vr, 16/07/2010 - 22:32
Annica

Ook extracten van onderdelen van de Neem boom helpt goed tegen deze beesten en dit is wel toepasbaar op grote oppervlakken: https://tinyurl.com/7gdreb
En milieuvriendelijk.

za, 17/07/2010 - 00:48
mjamssen

Dat spul uit Belgie is nog te krijgen tot eind van dit jaar en als je slim bent spuit en giet je het bij je planten.
Het is wel stinkend duur.

mlouise

za, 17/07/2010 - 01:17
flat4ever

Ook hier weer flink last van de kevertjes, heb er ondertussen op mijn 12m² balkonnetje al een stuk of 100 verwijderd. Alleen zijn ze dus al een hele tijde eieren aan het leggen, erg balen.

De aaltjes die commercieel verkrijgbaar zijn wil ik dus maar toe gaan passen. Maar... Waar koop je ze? Ik heb ze namelijk nog niet kunnen vinden.

Vast niet bij de dierenwinkel :)

za, 17/07/2010 - 01:28
tuinprins

Aaltjes koop je VIA het tuincentrum. Daar koop je een kaart. Die kaart moet je opsturen naar een bepaald bedrijf en dan krijg je de aaltjes (ook wel nematoden genaamd) thuisgestuurd. De aaltjes moeten in de koelkast bewaard worden en ze hebben een beperkte houdbaarheidsdatum.

De aaltjes zijn microscopisch klein en niet met het blote oog te zien. Ze zitten in een licht vochtige substantie die moet worden opgelost in water.

Hier op het forum heb ik ooit eens geschreven hoe je de aaltjes moet gebruiken. Of dat bericht nog terug te vinden is, weet ik niet.

Ten overvloede de twee belangrijkste aanwijzigingen:

1. Je kunt de aaltjes het beste inzetten in de periode half augustus tot half september

2. De grond moet goed vochtig c.q. nat zijn alvorens de aaltjes worden toegepast en de grond moet ook minimaal 2 weken goed vochtig worden gehouden.

Gegroet, de tuinprins

zo, 18/07/2010 - 02:51
mjamssen

Tja, hier hebben we al eens een discussie over gehad.
Nogmaals:

Kraussei-system tegen taxuskever
Dit product bevat werkzame nematoden Steinernema Kraussei. Net zoals bij Heterorhabditis-system moet het product in oplossing worden gebracht en aangegoten over de te behandelen grond of potgrond. De nematoden gaan actief op zoek naar de larven van de taxuskever waar ze via natuurlijke lichaamsopeningen binnendringen. Eens in de larve binnengedrongen, komen de bacteriën, die in symbiose met de nematoden leven, vrij. Een larve die aangetast is, verkleurt lichtgeel en sterft na een tweetal dagen af. De nematoden vermenigvuldigen zich in de larve en wanneer die ontbindt, verspreid zich een nieuwe generatie, op zoek naar andere slachtoffers. Het product is volledig veilig voor mens, dier(ook voor regenwormen) en plant. Er bestaat geen probleem met resistentie.

Toepassingsvoorwaarden : Zorg ervoor dat de grond vochtig is alvorens Steinernema Kraussei toe te passen. Beregen deze indien nodig. Na behandeling mag de bodem op geen enkel moment uitdrogen gedurende minimum 4 weken na toepassing. De ondergrond mag niet uitdrogen, de bovenste cm van de grondlaag mag wel opdrogen, de nematoden werken immers in de ondergrond. De temperatuur van de grond mag niet onder 6 °C dalen gedurende 14 dagen na de behandeling. Een bodemtemperatuur van meer dan 30°C kan de werking reduceren. Er mag geen boomschors liggen daar waar je de nematoden wilt aangieten. Met boomschors kunnen de nematoden niet doordringen in de ondergrond.

Toepassingsperioden : Behandeling in de periode maart-april en augustus-oktober.

Zie behandelingstijd en temperatuur en vochtig houden.

Allen helpt het niet in de tuin van je buurman en zul je zelf toch nog wat aan de kevers moeten doen die hier vandaan komen en bij jouw nieuwe eieren en larve gaan leggen

ps het spuiten werkt hier wel, het duurt een week maar dan leggen ze toch echt wel het loodje.
Ook aangieten en 4x zo sterk maken als aangegeven is mij verteld door een hovenier en het werkt dan ook voor de larve

mlouise

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag