nieuwe grond of drainage

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 10/10/2011 - 12:23
toska1

nieuwe grond of drainage

Na onze nieuwbouw werd onze grond gelijk gelegd, we moesten redelijk wat ophogen, en men gebruikte hiervoor soort kleigrond, en dan er ongeveer 20 cm zwarte grond erover.
U raadt het al, in de zomer een prachtige gazon, blijft steeds groen, etc...
Maar in de herfst, winter, bij de minste regenbui, blijft er water staan, en als je er dan doorgaat, dan heb je natte voeten.
Het moet al een paar dagen goed weer zijn, want anders staat er nog water op.

Nu was mijn vraag: hoe los ik dit het beste op?
Door drainage te leggen (juist onder de zwarte grond) of
door een 20 tal cm onder de zwarte grond, de kleigrond 20cm af te graven, en er betere zwarte grond op te doen, zodat ik een 40 cm zwarte grond in totaal heb.

Ik heb nog een deel zwarte grond liggen,, en zou dan ongeveer 30 m² grond
nodig hebben.

Wat is een goede oplossing? drainage of extra grond, of is er een andere oplossing nog mogelijk, frezen ,.... ?

ma, 10/10/2011 - 12:58
planten118

Om deze vraag goed te beantwoorden moet je de woonplaats en de daar voorkomende grondsoort weten,maar je hebt ook over kleigrond en zwarte grond.
Ik raad je het volgende aan,maar het wel zwaar werk, graaf een geul van
50 cm breed en minimaal 40 cm diep spit de ondergrond in de geul.Daarna de
de volgende 50 cm mengen en inde geul spitten.De opgebrachte grond wordt daardoor enkele cm hoger,maar zal geleidelijk zakken.Laat de gespitte
tuin zo een poosje liggen.De structuur en de waterhuishouding zal zich dan
herstellen.Plezierige arbeid en succes.

ma, 10/10/2011 - 23:44
rubo

Die kleigrond vormt een storende (dichte) laag en zal gebroken moeten worden. Drainage gaat hierbij het probleem dus niet oplossen dus moet je het zoeken in de verbetering van die grond.
De voorgestelde oplossing van mijn bovenbuurman klopt m.i. voor een deel. Zo wordt de ondergrond wel verrijkt maar de bovengrond juist verarmd.

Ik zou dus ook 2 steek diep gaan spitten maar in 2 trappen door de kleilaag onder laten en daar een flinke hoeveelheid scherp zand aan toevoegen + compost en de opgebrachte tuingrond op dat 1e niveau te laten en daar eventueel nog compost aan toevoegen.

di, 11/10/2011 - 01:45
toska1

Dat is precies allemaal nie zo simpel.

Moest ik nu overal 40 cm zwarte grond hebben, en dan daaronder de kleigrond, zou dit beter zijn, of totaal geen effect hebben?

Scherpe zand onder de kleigrond mengen, bedoelen jullie daar rijnzand mee? En over hoeveel cm spreken jullie dan ongeveer is dat op 20 cm kleigrond, ongeveer 5cm scherpe zand, of meer of minder.

Is dit een goede oplossing, zwarte grond eraf graven, dan scherpe zand erin frezen, en dan zwarte grond er terug over?

Alvast bedankt

di, 11/10/2011 - 20:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

De zwarte grond door de klei mengen is het beste, zand erdoor is een goede optie.
De zwarte grond boven de klei zorgt voor een moeras effect.

Voor de grond opgehoogd is, is de ondergrond toen losgemaakt?
Dit kan namelijk ook een oorzaak zijn.

di, 11/10/2011 - 23:07
rubo

Scherp zand is rivierzand is metselzand. Dit is groffer als vulzand (= straatzand). Dit zand is nodig om de structuur van de kleilaag doorlatender te maken. Op 20 cm klei is 5 cm zand (is toevoeging van 20 procent) genoeg.

za, 03/12/2011 - 17:09
meesy

Rubo,je schrijft:

Ik zou dus ook 2 steek diep gaan spitten maar in 2 trappen door de kleilaag
onder laten en daar een flinke hoeveelheid scherp zand aan toevoegen + compost
en de opgebrachte tuingrond op dat 1e niveau te laten en daar eventueel nog
compost aan toevoegen.

---------------

Ik snap dat niet helemaal,2 steek diep gaan spitten maar in twee trappen door de kleilaag onder laten?

Wat bedoel je hiermee precies?

Ik zit namelijk ook met kleigrond waar op bepaalde plekken het water lang blijft staan(op die plaatsen staan ook geen planten maar wil daar volgend jaar wel iets van gras of zo)heel drassig en loopt bijna niet weg,wat te doen dus?

Op plaatsen waar ik planten heb geplant en organische mest heb bijgevoegd is dat probleem er niet echt(van water wat daar blijft staan)zou dat door de mest komen?

Ik wordt gek van die zompige grond.

Als het een tijdje wat droger is en in de herfst en ik heb net met zo'n drietand erdoor geharkt en er liggen herfstbladeren dan vind ik de grond mooi (donker met dat bruine blad erdoor) maar o wee als het gaat regenen dan slaat die grond dicht en vind ik het echt lelijk(vies grijs,glad,zompig en vol water)

Hoe krijg ik dat effekt van dat gevallen blad erdoor heen en dat net aangeharkte nou voortdurend?

Wordt er moedeloos van

za, 03/12/2011 - 22:17
rubo

Door in 2 trappen te spitten voorkom je dat de diepere laag zich mengt met de daarboven gelegen laag. Bij Toska was dat belangrijk omdat alleen de onderliggende laag gebroken en verbeterd moest worden. De bovenste laag was opgebrachte tuingrond.

Jij hebt kleigrond waar op sommige plaatsen het water slecht weg wil. Dat betekend dat er een storende laag in kan zitten (verdicht) of doordat de grond als zodanig slecht water door laat.
Je schrijft: Op plaatsen waar ik planten heb geplant en organische mest heb bijgevoegd is dat probleem er niet echt(van water wat daar blijft staan)zou dat door de mest komen?
Ja en door de planten zelf.

Wat je voor het nieuw te beplanten gedeelte moet gaan doen is met een dunne lange pen in de grond prikken om te kijken of er zo'n storende harde laag zit, je kan ook een gat graven van 60 cm diep.
Een storende laag moet gebroken worden anders krijg je problemen. Kleigrond laat slecht water door en zal je moeten verbeteren. Dit doe je door een fikse hoeveelheid compost er doorheen te mengen en ook scherp zand om daarmee de doorlatendheid te bevorderen. De hoeveelheid kalk die er doorheen moet is zonder bodemmonster te laten analyseren niet te zeggen. Dit alles zal door de 60 cm kleigrond gespit moeten worden. Of je dat handmatig wilt doen of er een kraantje op zet ligt aan de grootte.

zo, 04/12/2011 - 20:47
meesy

Dank je wel Rubo

Ik heb vandaag de tuin 1 steek diep gespit,wel een beetje schuin,niet kaarsrecht naar beneden dat was me te zwaar (70m2...pffff) en de aarde zo laten liggen als ik het omgeschept heb.
Viel me op dat het daaronder (1 steek diep) helemaal niet zo nat was maar dat dat vocht dus heel erg aan de oppervlakte bleef.Wel drassig op sommige plaatsen.(Op de een of andere manier slibt die oppervlakte gewoon dicht,is dat normaal bij kleigrond?)

Met scherp zand vermengen heb ik nu niet veel tijd voor en ook wellicht komt de echte koude eraan dus denk dat ik dat dan volgend jaar moet doen of is dit al genoeg?

zo, 04/12/2011 - 21:32
rubo

Tja, je hebt dus de gehele 70m 1 steek diep gespit zonder de grond te verbeteren en zonder te weten wat er onder die eerste steek bevindt. Zit daar ergens een storende laag en als de 2e steek van dezelfde samenstelling is als de 1e steek kan je gevoeglijk aannemen dat je met het werk van vandaag niet veel opgeschoten bent. Ik dacht dat ik het duidelijk genoeg had geformuleerd in mijn vorige reactie.
Enige voordeel is dat de grond door de vorst van de komende winter wat ruller zal worden.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag