Ondergrond Gras

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 25/04/2011 - 12:16
rjboxem

Ondergrond Gras

Goedemorgen,

Sinds afgelopen winter hebben wij een nieuwbouwwoning betrokken. onze tuin op dit moment is een mengeling van geel en zwart zand door elkaar heen. sommige vlakken is ook alleen zwart zand en andere vlakken is heel veel geel zand.

nu wil ik aankomende week beginnen met gras te zaaien maar ik kan nergens vinden of het een probleem is of dit op geel of zwart zand gebeurt.

nu was dus mijn vraag of dit een groot probleem is of dat ik het het zand gewoon het beste kan mixen met elkaar als ik het om ga spitten.

ma, 25/04/2011 - 12:41
slakje

zwart zand kan ik niet direct thuisbrengen .... geel zand is slecht haal zo veel mogelijk weg gooi compost of ander plantaardig materiaal en frees het in

ma, 25/04/2011 - 15:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geel zand is ophoogzand om op te straten of te tegelen en daar groeit niet veel op.Het zwarte zand zou brekerzand kunnen zijn wat ook door stratenmakers wordt gebruikt om in de voegen te vegen. Het is afkomstig van de fabriek waar stenen gebroken worden.
Ik vraag mij af hoe dik de zandlagen bij u zijn en wat eronder zit? Klei of veen? En of de mogelijkheid er is om het eronder te werken.
Ook vraag ik mij af of er nu in het voorjaar iets aan onkruid op wil gaan groeien? En is dat bij uw buren ook zo en wat doen die?
Voor ons is het hier gissen.

ma, 25/04/2011 - 16:48
rjboxem

Het is gewoon zwarte grond, er komt zelf al wat onkruid en gras doorheen. ik heb zelf momenteel geen geld en ook geen mogelijkheid om meer zwarte grond of compost of wat dan ook op te halen/krijgen.

nu ligt hier nog wel wat geel zand wat ik kan/mag gebruiken dus mijn vraag was gewoon, is het een probleem als ik het zwarte zand en het gele zand mix. (mijn grond loopt namelijk nog een stukje af aan 1 kant).

di, 26/04/2011 - 00:18
rubo

Probeer het zo om te zetten dat in ieder geval het gele zand onder de bestrating komt anders gaat de boel verzakken. Maar kijk ook eens naar je zwarte grond. Als deze niet erg vettig of kleiachtig is zou ik zeker niet gaan mengen en anders voor hooguit 10%. Zand maakt de grond doorlatender maar ook armer.
Een tuin leg je aan voor jaren dus zou het jammer zijn als je op een paar kub grond gaat beknibbelen maar daarmee wel je belangrijkste basis van je tuin (nml. de grond) gaat verpesten.
Hoe denken de buren erover, mogelijk hebben zij hetzelfde probleem en kan je gezamelijk iets ondernemen.

di, 26/04/2011 - 19:59
tuinwroeter

Hier in de omgeving spreken ze ook van zwarte grond als het gaat om de zandgrond die hier op de veluwe normaal is. Als er nieuwbouw gebouwd wordt, heb je 100% kans dat alle lagen vermengd zijn door het graven van de bouwput. Iets wat zowiezo niet goed is voor de tuin. De gele grond die je noemt moet wel eerst heel goed gemengd worden. Het beste zou zijn om compost erdoor te mengen. Ik woon in Apeldoorn en hier in de buurt zit de VAR, die composteert, en voor ongeveer 13 euro heb je daar 500 kilo goede compost, misschien is er bij jou in de buurt ook een afvalverwerker die dat heel goedkoop aanbiedt.Kijk ook eens op marktplaats, misschien is er iemand in jouw omgeving die van zijn zwarte grond af wil, omdat hij de tuin bijvoorbeeld wil gaan bestraten. Meestal kun je dat dan gratis ophalen.Beknibbel alsjeblieft niet op de basis van je tuin, want dat gaat je in de toekomst meer kosten.

Groeten,

Paul

di, 26/04/2011 - 20:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Alles goed mengen, egaliseren en zaaien.
Wanneer je beter bij kas bent kan je de tuin goed onderhanden nemen en aanleggen.
Het voordeel is dat je gewoon 1 of meer jaar de tijd heb om te kijken wat je met de tuin wilt.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag