Schaduwborders

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 21/02/2017 - 15:25
Johan01

Schaduwborders

Hallo,
Ik heb aan de voorzijde van mijn woning geen enkele vorm van zonlicht. Momenteel is het geheel dichtgestraat, maar de bestrating gaat er uit en er zal enkel nog een pad naar de deur van het huis en de berging komen, zodat er wat ruimte ontstaat voor groen.
Er ontstaan twee borders, met allebei een globale afmeting van 3,00 x 0,80m. Omdat er geen zonlicht komt is de keuze in mooie planten wat beperkt. Ik wil voorkomen dat het alsnog een donkere hoek wordt.
Doronicuminfo-icon 'Little Leo' is een van de weinige gele bloeiers met zijn frisgele bloeikleur. Lijkt mij een warm effect te geven in de schaduwrijke hoek. Jammer dat het in hoogte wat beperkt is.
Andere soorten die me geschikt lijken zijn Pumonaria angustifolia 'Azurea' en diverse Geraniuminfo-icon soorten. Waar ik bang voor ben is dat het erg tijdelijk is qua kleur en in de winter misschien een kale bedoening wordt. Daarom lijkt het mij wel wat om wat grassen toe te passen zoals Deschampsiainfo-icon of Carexinfo-icon. Tegelijkertijd ben ik er bang voor dat ik gauw teveel soorten ga toepassen, waardoor het een rommelpotje wordt.
Hopelijk hebben jullie wat adviezen voor mij. Hostainfo-icon's zijn niet echt mijn smaak.

di, 21/02/2017 - 16:21
GreenConnection

Voor de winter zijn Helleborusinfo-icon niger en het voorjaar Helleborus orientalis heel geschikt. Verder zijn er genoeg bolgewasjes, die in het voorjaar bloeien.

di, 21/02/2017 - 21:26
tuinprins

Als er echt geen zonlicht komt dan ben je erg beperkt in wat je kunt planten. Je moet dan denken aan planten als varens, Vincainfo-icon, Galiuminfo-icon, Lamiuminfo-icon en Hederainfo-icon.
Helleborusinfo-icon soorten zullen in schaduw weinig bloem geven en hoogstwaarschijnlijk gaan kwijnen, die willen graag toch wat zon. Pulmonariainfo-icon en Doronicuminfo-icon zullen eveneens in diepe schaduw weinig bloem geven.
Gegroet, de tuinprins

di, 21/02/2017 - 22:52
GreenConnection

In mijn voortuin zonder zon, onder een berk staan al jaren Helleborusinfo-icon en doen het prima.

wo, 22/02/2017 - 00:01
Johan01

Mijn woning staat aan de zuidzijde en is onderdeel van een aantal rijtjeswoningen. De oostelijke hoekwoning om precies te zijn. De westzijde wordt begrensd door de berging van de buren die aan de woning vast zit. Enkel bij zonsopkomst dus misschien een uurtje zon vanuit het oosten. Verder geen problemen met bomen o.i.d., die zijn er in mijn geval niet.

Onderwerp gesloten