Schelpen onder gras als kalk.

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 20/08/2017 - 18:41
Escafon

Schelpen onder gras als kalk.

Hoi, ik heb een bescheiden stadstuintje in amsterdam. Met de renovatie is er nogal wat veranderd. De tuin is radicaal opgehoogd, een laag gebakken kleikorrels lijkt het met daarop worteldoek en daarbovenop een laag grond van wat minder dan een meter. Alles wat in mijn tuin groeit moet het doen met die bovenste laag grond, Bij de aanleg heb ik, met het oog op het laten groeien van druiven een flink aantal zakken met schelpen door de grond gespit en ook aardig wat gedroogde koemest. Het gras ligt er prima bij, wellicht was samenstelling van de grond die door de woningbouw gestort is helemaal zo slecht nog niet hoewel, het gras bij de buren is zeker niet groener dan bij mij, en dat kan er ook mee te maken dat ze geen mest en geen schelpen hebben toegevoegd.

Waar ik de druiven geplant heb heb ik tot op het worteldoek schelpen, gedroogde koemest, en ook nog wat ander organisch materiaal (grasmaaisel uit het park en een flinke portie beukenblad) verwerkt.

Het idee achter die schelpen is dat ik daarmee voor een hele aanzienlijke periode kalk aan de bodem heb toegevoegd, en daarmee niet jaarlijks kalkmest hoef toe te voegen. De aarde is behoorlijk zwart en iemand die langs is geweest voor de woningbouwvereniging heeft me verteld dat deze aarde gemaakt is doordat er elders iets afgegraven is en dat dat dan vermengd is geweest met wat compost. Tot op heden ziet mijn uitgezaaide grasveldje er prima uit, en ik ben benieuwd of ik er in mijn leven nog kalk bij moet gooien. In mijn vorige tuin had ik geen gras, daar was het aan de grond te donker voor, ik had wel een betonnen terras aan gruzelementen geslagen en dit onder de druiven verwerkt, die hebben het 15 jaar prima gedaan zonder dat ik er ook maar 1 x kalk bij heb gegooid.

Mijn vraag is eigenlijk of er meer mensen zijn die ervaring hebben met het in 1x toevoegen van een flinke hoeveelheid schelpen en of je daarmee inderdaad voor vele jaren voldoende kalk in de tuin hebt

zo, 20/08/2017 - 18:46
Escafon

Gut ik kan het bericht niet veranderen, maar het succes van de druiven voor de renovatie kan ook wel komen doordat die grond van zichzelf al erg geschikt was, dit was zanderig, maar wel met wat lichte klei ertussen

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag