Wit zand als plantengrond?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 20/03/2007 - 10:24
Carolynne

Wit zand als plantengrond?

Hallo,

Mijn vriend en ik zijn bezig met het inrichten van onze nieuwe tuin. De vorige bewoners hadden de hele tuin bestraat en er verder niets aan gedaan. Ik wil graag een stuk bestrating bij de schutting weghalen om een border te maken met o.a. klimplanten (Clematissen, klimhortensias en kamperfoelies). Nu is de bestrating volgens de vorige bewonen op een laag wit zand aangelegd. Mijn gevoel zegt me dat dat niet de beste grond is voor planten. jn vraag is: is dat inderdaad zo? En moet ik dan al het zand weghalen en met tuinaarde (of potaarde) vervangen, of moet ik het maar gedeeltelijk uitgraven en het wat overblijft mengen met compost o.i.d?

Alvast dank voor de info!

di, 20/03/2007 - 13:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Carolynne. Je gevoel zegt het goed, wit zand is funest.
Je kunt de bovenlaag (ik zou zeggen zo'n centimeter of 30) op laten graven en wegbrengen.
Wij hebben toen destijds het overtollige zand naar een kinderspeelplaats gebracht.
Mengen met compost kan ook, maar dan beperk je toch je plantenkeuze tot de planten die op zanderige bodem groeien.
Wat je ook kunt doen is diverse vakken aanmaken, een een stuk als rotstuin inrichten. Voor de rotstuin is een zanderig onderlaag zelfs een voordeel.

wo, 21/03/2007 - 08:32
Carolynne

Hartelijk dank voor het antwoord!
Helaas is de tuin vrij klein (nou ja helaas, het is onze eerste tuin en het is wel fijn om klein te beginnen), dus een rotstuin wordt wel erg petieterig, en vandaar ook de keuze om de hoogte in te gaan ipv de breedte. Het wordt dus uitgraven en een flink pak aarde ter vervanging aanbrengen :-)

Onderwerp gesloten