(kunst)mest voorweken in grote watergieter

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 26/10/2011 - 02:03
JHB65

(kunst)mest voorweken in grote watergieter

Vul de gieter halfvol met kunstmestkorrels of koemestkorrels, giet er water in en laat het gewoonweg een paar dagen weken totdat het een papje of brei is geworden. Af en toe roeren is voldoende. Neem een andere lege gieter en giet daarin wat van het mestpapje in en daarna aanvullen met (sloot)water. Met een broes erbij kun je het gazon heel gericht en gedoceerd besproeien. Planten kun je rechtstreeks, gericht en gedoceerd bemesten. Effectief, efficient en stukken goedkoper dan lukraak mestkorrels strooien op het gras of tussen de planten, waarbij een teveel aan mest wegspoelt de grond in.

Belangrijk! Het mestwater niet rechtstreeks op de planten gieten en zeker niet op bloemen.

wo, 26/10/2011 - 13:09
birdwatcher

als je de mest van te voren oplost spoelt ze toch nog sneller uit?

wo, 26/10/2011 - 15:57
Polplastron

Ik maak me dezelfde bedenking als Birdwatcher. Kunstmest is algemeen eerder
af te raden omdat het nogal snel uitspoelt. Traag werkende organische mest
werkt, volgens mij, veel gelijkmatiger.

Groeten,

Pol

wo, 26/10/2011 - 19:23
JHB65

Daar het mestwater sterk verdund is geworden, wordt het door het gras vrij snel opgenomen. Dit geldt ook voor de planten. Daarnaast voorkom ik dat het gras te snel groeit, waardoor ik het gazon beduidend minder vaak hoef te maaien. Een ander belangrijk voordeel is dat ik zonder problemen op het gazon kan blijven lopen zonder dat het gras verbrandt wat soms gebeurt bij het directe gebruik van kunstmestkorrels die op het gras wordt gestrooid.

Het principe van druppelsgewijze toediening van water en mest heb ik in mijn achterhoofd.

En ja, één groot nadeel; het kost veel meer tijd en aandacht.

m.v.g.

J.H. Blom

wo, 26/10/2011 - 22:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik wil niet l.. doen maar mest moet toch in de grond terecht komen?Ik strooi wanneer het regent niet een hoosbui natuurlijk.Groet minke

wo, 26/10/2011 - 23:54
rubo

Ook mijn voorkeur gaat uit naar traagwerkende organische meststoffen. Maar dat is niet waar het hier om gaat.
Hier wordt een methode aan de hand gedaan voor het toedienen van een kunstmest (bijv. NPK 12-10-18) door het eerst op te lossen.

Maar ook ik heb mijn bedenkingen omdat de dosering uiterst moeilijk te regelen valt. Strooi je het er droog op (met de hand uit een emmer of middels een wagentje) dan kan je aan de hoeveelheid witte korreltjes zien of het gelijkmatig gebeurt en of het (uit ervaring) niet te veel of te weinig is.
Met een gieter sproeien zal veel ongelijkmatiger gebeuren o.a. omdat je niet weet waar je bent gebleven nadat je weer een gieter hebt bijgevuld. Verder zal je meer meststof toedienen op het moment dat je wat langer op een plek blijft gieten.
Bovendien zal je veelvuldig moeten roeren omdat de stoffen snel zullen bezinken wat de dosering ook weer beïnvloed.

Ik heb mijn gazon wel behandeld met ijzersulfaat tegen mos door dit op te lossen in water om het met een gieter te kunnen verspreiden. Dit gaat prima maar dat luisterd dan ook niet zo nauw. Kunstmest toedienen op deze manier zal niet mijn ding worden.

BW en Pol schreven het al. In opgeloste vorm spoelt het veel sneller uit.
Mogelijk is dat de reden dat er geen verbranding optreedt bij een te hoge dosering.

vr, 28/10/2011 - 15:25
JHB65

Ik kan de terughoudendheid van de lezers wel begrijpen. Ik heb gewoonweg gemerkt door de jaren heen dat mijn gehanteerde methodiek voor mijn eigen tuin naar wens werkt. Overigens gebruik ik ook koeienmestkorrels, maar ook deze week ik van te voren in water. Door uit te proberen heb ik voor mezelf een werkwijze opgesteld wat het beste lijkt voor mijzelf en de tuin. Overbemesting is killing voor de planten en het gazon.

De buren zullen het mij niet altijd met dank afnemen, maar de tuinmol(len) laat ik sinds jaar en dag met rust. Op verschillende plaatsen in de tuin vind ik regelmatig molshopen en ik kan er van genieten. Een aantal tuinplanten worden geregeld geteisterd door rupsen, luizen, huisjesslakken etc. Als dank hiervoor zie ik veel vogels, padden, lieve(be)heerbeestjes en andere natuurlijke bestrijders in de tuin vertoeven.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag