azalea zaailingen

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 24/02/2014 - 18:29
ThomasP

azalea zaailingen

Hallo allen,

Deze winter heb ik een poging gedaan om azalea zaailingen van vorig jaar over te houden. Ik heb ze vorige winter gezaaid en toen ze groot genoeg waren in aparte potjes gezet. Van de pakweg 20 heb ik er nu nog maar een paar over. De meeste kregen op een gegeven moment een paar bruine blaadjes en langzaam stierf de hele zaailing af. Zoals op de foto ook te zien is. Ik heb ze geprobeerd niet te warm maar wel met een redelijk hoge luchtvochtigheid te laten overwinteren zodat ze niet uitdrogen. Wat kan ik verkeerd gedaan hebben? Ik dacht zelf dat ik misschien gewoon geen goede grond heb gebruikt om ze in te zetten, aangezien er in de zomer en herfst ook al een aantal met dezelfde symptomen bezweken zijn.. Iemand tips voor als ik een nieuwe zaaironde ga wagen?

Groeten

azalea zaailingen
ma, 24/02/2014 - 21:02
tuinprins

Waarschijnlijk phytophtora. Dit krijgen azalea's als ze te nat staan.

Enkele tips om dit te voorkomen:

-- zaai niet in de winter maar in het voorjaar.
-- gebruik goede potgrond (bijv. gezeefde rhododendrongrond) en voeg hier scherp zand, fijn grind of perliet aan toe zodat de grond beter draineert.
-- laat de zaailingen minimaal 1 jaar in de pot staan waarin je ze hebt uitgezaaid. Pas verplanten in het voorjaar als de zaailingen weer aan de groei gaan. Dat de zaailingen dicht op elkaar staan maakt niets uit.
-- in de winter de pot met zaailingen weinig water geven (evenwel niet totaal laten uitdrogen)
-- dode blaadjes verwijderen want dit kan tot het ontstaan van schimmels leiden.
-- als je de zaailingen in het voorjaar verplant/verspeent dan in een klein potje zetten (eventueel meerdere zaailingen in 1 potje). Vroeger werden azalea-zaailingen in stek- of zaaiplaten verspeend. In een te grote pot 'verzuipen' de kleine zaailingen als het ware.
-- gebruik potjes met voldoende drainagegaten

Gegroet, de tuinprins

ma, 24/02/2014 - 21:37
tuinprins

Vorig jaar heb ik een Rhododendroninfo-icon soort gezaaid. Zaailingen staan dicht op elkaar maar dat is veelal onvermijdelijk omdat rhododendron zaad (net als azalea zaad) zeer fijn is. Over een paar weken zal ik deze zaailingen verspenen.

azalea zaailingen
do, 27/02/2014 - 00:22
ThomasP

Hallo Tuinprins,

Bedankt voor je reactie en tips, die ga ik zeker meenemen bij de volgende poging. Kan ik mijn huidige zaailingen nog behandelen(en als dat kan, wat is het beste middel?) of zijn ze ten dode opgeschreven?

Mvg,
Thomas

za, 01/03/2014 - 22:49
tuinprins

Als het inderdaad phytophtora is dan is daar weinig aan te doen. Er zijn voor de consument geen middelen beschikbaar die aangetaste planten kunnen genezen.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag