besproeien plantenpotjes/zaaitafel

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 14/04/2008 - 13:44
nokkie

besproeien plantenpotjes/zaaitafel

Hallo,
ik begin lol te krijgen in het zaaien van tuinplantjes.
Maar het dagelijks met de plantenspuit besproeien van alle potjes met zaden en zaailingen vind ik wat minder. Heeft iemand daar een oplossing voor?
Is een zaaitafel o.i.d. een geschikte oplossing?
Ik stel me daarbij een tafel voor waarin water kan blijven staan, en zodoende de potjes zichzelf vol kunnen zuigen en ook de zaden vochtig blijven.
Is dat een idee? Of gaan de zaden dan bijvoorbeeld schimmelen?
Of komt juist het water helemaal niet bij de zaden en is zo'n tafel alleen geschikt voor zaailingen en grotere plantjes?
En weet iemand waar ik zo'n ding kan kopen in omgeving van Eindhoven en wat een redelijke prijs is? Mag tweedehands zijn.
Bouwtekening zodat ik zo'n tafel zelf kan maken is ook welkom.
Heel graag tips dus!

ma, 14/04/2008 - 00:51
wolf60

Een deel van de lol van het zaaien vind ik juist het dagelijks ermee bezig zijn, maar ... waar heb je je zaden staan? In huis? In de volle zon? Heb je wel een kap o.i.d. over het zaaibakje?
Ik hoef niet elke dag water te geven, zo nat hoeven zaailingen niet te staan en zaaigrond moet al helemaal niet te nat.

ma, 14/04/2008 - 01:21
tuinprins

Als het zaaisel te nat is krijg je onherroepelijk last van schimmels (o.a. omvalziekte) of het zaad verrot. Matig vochtig is het devies bij zaaigrond.

Ik gebruik zelden een plantenspuit om het zaaisel vochtig te houden. Ik zet de zaaibakjes in een kleine propagator (zie deze link voor voorbeelden***** https://tinyurl.com/yyh9ng4b ****)en het zaaisel blijft voldoende vochtig. Deze propagators zijn in bijna alle tuincentra te koop.

Je kunt ook een PLASTIC bloempot nemen en daar een stuk doorzichtig plastic over heen doen en vastzetten met een postelastiek o.i.d. Ook dit werkt goed en is goedkoper als een propagator.

Het belangrijkste is echter dat het zaaisel voldoende vochtig is maar zeker niet te nat. Sommige zaden kiemen sneller als ze wat warmer staan (20-23 graden) maar het is verstandig het zaaisel direct na het kiemen koeler te zetten om te voorkomen dat de zaailingen slungelig gaan groeien.

Ook zaailingen moeten niet te nat staan om schimmelziekts te voorkomen. Een tafel waarop water blijft staan (zoals je wel bij tuincentra ziet) is voor zaailing totaal ongeschikt omdat de grond waarin de zaailingen staan dan veel te nat blijft. Met gieter en plantenspuit rondgaan is iets wat eigen is aan het zelf opkweken van planten. Professionele kwekers hebben dit geautomatiseerd m.b.v. vochtigheidsmeters, nevelsystemen, schermdoeken etc. De amateurkweker zal dit zelf in de gaten moeten houden maar dat is voor de meeste van hen een deel van de lol.

Gegroet, de tuinprins

ma, 14/04/2008 - 13:44
nokkie

Ik heb tot nu toe geen schimmels gehad maar als ik de reacties zo lees was dat meer mazzel dan wijsheid. Bedankt voor de adviezen. Ter verduidelijking: ik heb zowel zaden onbedekt in potjes buiten, zaden in koude kas en zaden binnen in potjes en binnen in kweekkastjes.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag