Beukenhaag stekken

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 01/09/2011 - 20:18
janneels

Beukenhaag stekken

Ik wil graag mijn beukenhaag vermeerderen door stekken.

Ik weet dat dit kan omdat enkele jaren geleden een professioneel tuindersbedrijf gevraagd heeft stekken van mijn haag te mogen nemen.

do, 01/09/2011 - 23:35
tuinprins

Gewone beuken (Fagusinfo-icon sylvatica)worden gezaaid, bijzondere vormen (bijv. Dawyck Purple, Black Swan, Rohanii Obelisk, Purpurea Tricolor etc.)worden geënt.

Van stekken van een beukenhaag heb ik echt nog nooit gehoord. Het kan zijn dat als u een rode beukenhaag heeft de 'stekken' gebruikt zijn als entmateriaal. Afgezien van de vraag of het überhaupt lukt om een beuk te stekken is het ook nog eens een zeer oneconomische methode. Zaaien is talloze keren goedkoper.

Gegroet, de tuinprins

vr, 02/09/2011 - 00:05
janneels

Het betreft een groene beukenhaag.

Dat hij ermee geent heeft zou best kunnen want ik ken de beste man niet, hij kwam het gewoon aan huis vragen.

Mijn haag vormt echter geen beukennootjes die ik kan zaaien. Hoe kan ik dan toch dezelfde haag krijgen.

En als dat niet lukt, kan ik dan gewoon beukennootjes uit een park nemen, of kleine plantjes die je daar ziet groeien?

vr, 02/09/2011 - 00:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beukennootjes mag je wel rapen uit een park, maar jonge planten mogen niet weggehaald worden zonder toestemming van de eigenaar. Je loopt risico op een hoge boete, en terecht.

vr, 02/09/2011 - 00:31
janneels

Fijn dat het dat even zegt. Vragen is ene kleine moeite natuurlijk.

Maar kan je beukenootjes makkelijk opkweken? en in welk seizoen moet dat? binnen of buiten?

vr, 02/09/2011 - 09:45
tuinprins

In mijn omgeving (midden Brabant, NL) zijn dit jaar veel beukennootjes. Beuken staan erom bekend dat ze beurtjaren hebben en belangrijk is ook het weer dat we hebben als de beuken bloeien. Als het dan nat en koud is heb je dat jaar zeer weinig beukennootjes. Dit jaar was het droog en relatief warm dus nu veel nootjes.

Zaaien doe je als volgt:

Raap de beukennootjes. De nootjes moeten hard zijn want als je het omhulsel kunt inknijpen is het nootje leeg. Pak zaaigrond waar voldoende scherp zand in zit. Als er te weinig scherp zand in zit dan kunnen de nootjes gaan rotten. Zaai de nootjes en dek het zaaisel af met grind om mosvorming en onkruid tegen te gaan. Plaats het zaaisel buiten en laat het heel de winter buiten staan. De lage wintertemperaturen zijn noodzakelijk om de stoffen die de kieming remmen af te breken. In het voorjaar, met het stijgen van de temperaturen, zullen de nootjes ontkiemen.

Succes!

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag