Binnenshuis voorzaaien, op welke plek?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 06/03/2018 - 19:34
dagenlang

Binnenshuis voorzaaien, op welke plek?

Hallo, 

Ik kan wel wat advies gebruiken! Ik ben nog niet zo ervaren met tuinieren, en probeer jaar in jaar uit meer op te steken. 
Ik heb een groot balkon op het zuiden, waar ik lekker in de weer kan. Voorgaande jaren heb ik steeds ter plekke in bakken gezaaid, maar dit jaar wil ik experimenteren met voorzaaien binnenshuis. Bij het zaaien in bakken duurt het erg lang voordat er wat staat, vandaar dat ik vast een voorsprong wil hebben. Ik heb me al wat ingelezen over het voorzaaien, en de basis heb ik wel onder de knie. Nu zit ik echter in dubio over wat de beste plek is. Ik heb een grote kelder ter beschikking die uitkomt op een tuin, en waar wel een raam en deur met raam zitten voor daglicht. Dit zou een ideale plek zijn om bezig te gaan. Echter twijfel ik over of er voldoende licht is, en of het warm genoeg is. Ik heb een paar dagen de temperatuur bijgehouden, en het is er overdag zo'n 15 graden. Nu kan ik het ook in mijn woonkamer doen, waar het erg licht, zonnig en warm is. Hier staat het echter wel een beetje in de weg, want ik wil aardig wat zaaien. Daarbij heb ik gelezen dat plantjes daardoor juist te snel groeien, en zwak worden. Nu dacht ik dat het misschien ook een optie zou zijn om de zaden in de warme woonkamer te laten ontkiemen, om ze vervolgens naar de kelder te verplaatsen. Heeft iemand tips of ideeën hierover? De bloemen en planten die ik wil zaaien zijn vrije uiteenlopend. Onder andere chinese asters, cosmea, mexicaantje, siererwt, bieslook, marjolein en nog wel meer. Ik hoor het graag! Alvast bedankt.

Irisinfo-icon

di, 06/03/2018 - 20:45
GreenConnection

Licht is het allerbelangrijkste voor jonge zaailingen. Te weinig licht geeft langgerekte, slappe groei. Warmte is in de kiemingsfase wel belangrijk, maar daarna liefst koeler. Jouw optie van boven naar beneden is dus zo gek nog niet.

Succes!

do, 08/03/2018 - 23:47
dagenlang

Dankjewel voor de reactie! Ik ga gewoon aan het experimenteren, missschien dat ik het ook op beide plekken kan proberen.

Dan nog een andere vraag. Ik heb van die kartonnen potjes die je gelijk in de aarde kunt zetten, moet je dan alsnog jonge plantjes verspenen? 

vr, 09/03/2018 - 00:37
GreenConnection

Als de jonge planjes te dicht op elkaar staan, moet je wel verspenen.

di, 13/03/2018 - 11:37
dagenlang

Zo, ik ben aan de slag gegaan! Ik heb zo'n 80 potjes gevuld, ik ben benieuwd. 

Hoe vaak en hoe kan ik het beste bewateren? Ik heb zo'n plantenspuit met een hele zachte sproeistand, dus ik heb ze vandaag gelijk weer bevochtigd. 

di, 13/03/2018 - 12:53
GreenConnection

Te veel water geeft smeul. Laat de grond opdrogen voor je weer water geeft.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag