Moestuinieren: 5 makkelijke groenten om mee te starten

Droom jij ervan om je eigen groenten te kweken? Dan vraag jij je vast af hoe je daar het best mee begint. Een tip: start met planten die makkelijk zijn. Later kun je experimenteren met groenten die meer zorg nodig hebben. We geven je in deze blog een overzicht van de 5 makkelijkste groenten om te kweken!

Bereid je goed voor 
Als je groenten wilt kweken, heb je uiteraard een stuk grond nodig. Kies bij voorkeur voor grond die minimaal een halve dag aan zon wordt blootgesteld. Als je geen tuin hebt, is een houten moestuinbak een interessant alternatief. Voorzie daarnaast:

  • Tuingereedschap
  • Biologische moestuingrond
  • Handschoenen
  • Een tuinschepje
  • Een tuinslang of gieter
  • Een schoffel

Deze 5 groenten zijn makkelijk te kweken
Moestuinieren is erg leuk en je krijgt er lekkere groenten voor terug. Maar als je het nog nooit eerder gedaan hebt, kan het overweldigend zijn. Er komt namelijk heel wat bij kijken. Je begint dan ook het best met makkelijk te kweken groentjes. Hieronder vind je 5 soorten die je als beginner zonder veel moeite kunt telen!

1. Tomaten
Hoewel je tomaten moet voorzaaien, zijn ze makkelijk te kweken. Het enige waar je moet voor opletten zijn slakken. Want daar zijn ze erg gevoelig voor. Vanaf maart tot mei kun je tomaten voorzaaien, en vanaf midden mei kun je ze buiten kweken.

Zo kweek je ze:
Voor het voorzaaien van tomaten heb je een kas of bakje nodig met goed vochtige zaai- en stekgrond. Maak daarin een gaatje van ongeveer 5 mm diep en plaats er de zaadjes in. Zet het bakje op een warme plek zodra de zaden opkomen. Vanaf half mei kan de plant buiten geplaatst worden

2. Sperziebonen
Ben je dol op sperziebonen? Dan vind je het vast fijn om te weten dat ook deze groenten makkelijk te kweken zijn. Je kunt ze vanaf midden mei zaaien in de volle grond.

Zo kweek je ze:
Voordat je begint met zaaien, is het raadzaam om de zaadjes een nachtje in lauw water te laten weken. Zo kiemen ze sneller. Plaats de zaadjes vervolgens op zo’n 10 cm afstand van elkaar in een bevochtigd geultje. Dek de geultjes daarna af met ongeveer 3 cm grond.

3. Courgette
Ook courgettes zijn een goede keuze voor beginners. In de prille fase zijn ze gevoelig voor slakken, maar daarna heb je er niet veel omkijken meer naar. Courgettes voorzaaien, kan vanaf mei.

Zo kweek je ze:
Maak een gaatje van 1 tot 2 cm in een ruime pot met potgrond. Plaats er het zaadje op zijn zijkant in. Dicht het gaatje vervolgens voorzichtig. Het zaadje zal na een tot twee weken ontkiemen. Dan is het belangrijk dat je de pot in het licht plaatst. Rond midden mei mag je de courgette in de volle grond planten.

4. Wortels
Wortels zijn eenvoudig te kweken, omdat je ze direct in de volle grond mag zaaien. Voorzaaien is dus niet nodig. Het is wel belangrijk om ze voldoende ruimte te geven. De beste periode voor het zaaien van wortels is vanaf begin maart tot eind juni.

Zo kweek je ze:
Maak ondiepe geultjes in de grond en plaats daarin de zaadjes op ongeveer 3 cm afstand van elkaar. Dek vervolgens de geultjes af met zand. Geef de wortels de eerste weken voorzichtig water met een plantenspuit.

5. Radijsjes
Net zoals wortels, mag je radijsjes meteen in de volle grond plaatsen. Je kunt deze lekkere pittige groente zaaien vanaf maart tot augustus.

Zo kweek je ze:
Plaats de zaden op ongeveer 2 cm afstand van elkaar in een ondiep kuiltje. Dek het kuiltje daarna af met een laagje zand van 0,5 cm. Houd tevens de grond steeds vochtig, maar niet kletsnat.

Genieten maar!
Nu je weet welke groenten makkelijk zijn om te kweken en hoe je eraan begint, is het tijd om te genieten. Niet alleen van het tuinieren, maar nadien ook van de smaakvolle en gezonde groentjes!

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Moestuin
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.