enten

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 09/03/2007 - 20:37
knolletje

enten

Hallo, ik wil graag eens proberen een acerinfo-icon te enten maar ik weet niet op wat voor een onderstam dat zou moeten. Weet iemand waar ik daar wat informatie over kan vinden of maakt het niet veel uit?

vr, 09/03/2007 - 22:47
tuinprins

Soms ben je jaloers om dat je iets niet kunt wat een ander wel kan. Voor mij geldt dit voor enten. Ik zou dat graag kunnen maar heb het nooit geleerd en heb er ook niet de inrichting voor om het entproces tot een goed einde te brengen.
Enten is voor de leek niet gemakkelijk. Niet omdat het enten opzich moeilijk is, maar meer omdat de voorbereiding en de nazorg veel aandacht vragen. Hygiene is absolute noodzaak. De onderstam en de ent moeten beide gezond zijn. De entjes moeten op de juiste manier worden behandeld (temperatuur en vocht) en dan nog kan het mislukken. Ook als het enten zelf lukt dan kan het resultaat tegenvallen omdat de ent scheef of krom groeit.

Cultivars van de japanse esdoorn (Acerinfo-icon palmatum) worden meestal ge-ent op Acer palmatum. Ze kunnen niet ge-ent worden op Acer pseudoplatanus, Acer platanoides of Acer campestre.
Japanse esdoorns worden doorgaans ge-ent in de zomer, niet in het voorjaar omdat dan de sapstroom te sterk is. De ent wordt geknipt van hout van het lopende jaar met vier of vijf knoppen. De bladeren worden verwijderd of afgeknipt. De ent wordt vastgezet met een entbandje en soms afgestreken met entwas ter voorkoming van aantasting door schimmels etc.

(Deze informatie is deels gehaald uit James G.S. Harris, Esdoorns: Gids voor liefhebbers en vakmensen (Haarlem 2001), met name hoofdstuk 7)

Het lijkt mij dat enten iets is voor de professionele kweker maar misschien hebben andere tuiniers goede ervaringen met enten.

Meer informatie over enten is te vinden op ondermeer:

https://tinyurl.com/y3pobeue
https://tinyurl.com/yyfbq2py

of zoek met Google.

Gegroet,

de tuinprins.

za, 10/03/2007 - 18:07
knolletje

Ik hoor het al, dat wordt een mooie uitzoeken in een tuincentrum, in iedergeval vriendelijk bedankt voor je reactie.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag