japanse esdoorn zaden... zaaien

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 11/05/2011 - 18:49
momozo

japanse esdoorn zaden... zaaien

voor het eerst in vele jaren, hangt mijn japanse esdoorn overdreven vol met zaadjes. ik wil eens kijken of wat baby esjes kan maken.
ik heb even op internet heea opgezocht, om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, en steeds kwam ik het woord koudekiemers tegen. is een japanse es een koudekiemer?
zo ja, een 'tijdje' in de diepvries zou ook moeten kunnen volgens het internet, en zou ik dit jaar al kunnen zaaien... wat is een tijdje?

of ben ik gewoon te ongeduldig en moet ik ze gewoon zaaien en wachten tot volgend jaar... kan natuurlijk ook.

wo, 11/05/2011 - 22:17
tuinprins

De zaden van de Japanse esdoorn zijn pas rijp in oktober/november. Als je de zaden die je nu ziet hangen, op dit moment zou zaaien dan ontkiemt er niks, niente, nada. Het embryo in het zaad is namelijk nog onvolgroeid.

Zaaien van Japanse Esdoorns gebeurt dus als het zaad rijp is in oktober/november. Gebruik zaaigrond en dek dit af met fijn grind om onkruid en mosvorming tegen te gaan. Het zaad heeft een koude-periode van ongeveer 3 maanden nodig. Het makkelijkst is het om het zaaisel de hele winter buiten te laten staan zodat de weerselementen hun werk kunnen doen. In het voorjaar zal dan een deel van de zaden ontkiemen, een jaar later zullen nog meer zaden ontkiemen. Soms gebeurt het dat de eerste zaden pas na 2 jaar ontkiemen dus geduld is een vereiste.

Je kunt als alternatief het zaad ook 3 maanden in de koelkast leggen (NOOIT IN DE DIEPVRIES!) en daarna zaaien maar mijn ervaring is dat zaden beter ontkiemen als ze buiten gezaaid worden. De zaadhuid van een Japans esdoorn zaadje is tamelijk hard en wordt beter minder hard als het buiten staat dan in de koelkast. Je zou eventueel nadat het zaad 3 maanden in de koelkast heeft gelegen VOORZICHTIG de zaadhuid met een Stanleymes kunnen verwijderen maar als je hierbij de zaadkern beschadigt dan gaat het zaadje onherroepelijk rotten als je het uitzaait.

Je kunt er dus nog een aantal maanden over nadenken of je de zaden daadwerkelijk wilt gaan zaaien.

Hierbij een foto van zaailingen van Acerinfo-icon japonicum 'Aconitifolium' die een aantal weken geleden bij mij zijn ontkiemt.

Gegroet, de tuinprins

japanse esdoorn zaden... zaaien
wo, 11/05/2011 - 22:23
tuinprins

O ja, een es (Fraxinusinfo-icon) is een totaal andere boom dan een esdoorn (Acerinfo-icon), om nog maar niet te spreken van een Japanse esdoorn (Acer palmatum en Acer japonicum).

do, 26/05/2011 - 11:43
Linda1981

deze is dit voorjaar bij mij opgekomen,
is dit een japanse esdoorn? hoor het graag.

mvg, linda

japanse esdoorn zaden... zaaien
do, 26/05/2011 - 19:52
tuinprins

Ja, dat is er een!

Gegroet, de tuinprins

vr, 27/05/2011 - 11:15
Linda1981

Bedankt voor je reactie.
Ben blij dat het er een is.
Ze zijn echt super mooi.

Groeten Linda

di, 21/06/2011 - 21:10
japie101

Beste tuinprins,

Weet je misschien ook welke soort japanse esdoorn die van linda is?

Ik zoek een mooi soort wat niet te hoog wordt (echt een boompje of struik van
1 a 1,5 meter) en wat relatief snel groeit, 10 jaar 50cm gaat me net iets te
traag...mocht je tips hebben graag!

Alvast bedankt!

di, 21/06/2011 - 22:25
birdwatcher

dit is een zaailing dus vm niet soortecht

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag