Paw-paw uit zaad

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/10/2011 - 00:08
BingoMan

Paw-paw uit zaad

Dit jaar heeft de paw-paw (asimona triloba) in onze tuin voor het eerst vruchten. Ik heb er al eentje geproefd, er zaten 7 grote zwarte zaden in.

Moet ik speciaal tewerkgaan om hieruit paw-paw plantjes te krijgen
of is het gewoon een kwestie van in de grond steken, wat water af en toe
en afwachten ?

zo, 02/10/2011 - 00:59
RdB

Heel knap want ik begrijp altijd dat die planten niet vooruit te branden zijn! 'Gewoon' in de grond steken voldoet (wel binnen, ik denk niet dat de zaailingen onze winter buiten overleven).

Ruud

zo, 02/10/2011 - 11:24
tuinprins

Het zaad van de pawpaw (Asimina triloba) mag absoluut niet uitdrogen. Droog bewaren is daarom uit den boze.

Het zaad heeft eerst een koude periode van ongeveer 90 dagen nodig alvorens tot een zeer langzame ontkieming te komen. Het beste is om de zaden in een plastic zakje met licht vochtige zaaigrond in de koelkast te leggen. Na ongeveer 90 dagen het zaad uit de koelkast halen en BINNEN zaaien. Ontkieming is zeer langzaam, zelfs bij warmte binnenshuis. Eerst wordt een penwortel gevormd en als deze groot genoeg is volgt bovengrondse ontkieming. Bovengronds gebeurt er dus lange tijd niets en meestal zie je pas na 50 tot 70 dagen iets uit de grond komen. Niet in de verleiding komen om te gaan peuteren want hierdoor kun je de zaadkiem beschadigen.

Als de eigenlijke ontkieming heeft plaats gevonden moeten de zaailingen naar buiten (bijv. een koude bak) om te worden afgehard. Als het op dat moment buiten nog koud is dan de zaailingen in een koele en lichte kamer plaatsen. Niet in FEL zonlicht zetten want daar kunnen de jonge zaailingen niet goed tegen. Pawpaws zijn zogenaamde 'understory trees' die in de vrije natuur schaduw krijgen van hoge bomen. Zet ze dus op een lichte plek maar wel uit de zon. Zo gauw het weer het toelaat de zaailingen buiten neerzetten.

Als de zaailingen wat groter zijn kun je ze individueel overpotten in diepe kweekpotten. Waarom diepe kweekpotten? Asimina maakt een diepe penwortel die ruimte nodig heeft. Vanwege deze penwortel zijn pawpaws moeilijk te verplanten. Daarom is het ook verstandig om niet in de volle grond te zaaien (op zich minder werk en omkijken naar de planten) omdat bij verplanten de penwortel zeer makkelijk kan worden beschadigd, zelfs bij jonge planten.

Na 1 jaar in een pot kun je de jonge plant dan op zijn definitieve plek uitplanten. Asimina is goed winterhard dus beschermen in de winter is niet nodig.

Het zaaien van Asimina triloba is op zich dus niet moeilijk maar vergt wel geduld, aandacht en oplettendheid. Als je na het lezen van bovenstaande nog steeds de pawpaw wilt zaaien: Succes gewenst!

Gegroet, de tuinprins

ma, 03/10/2011 - 22:41
palmbird

Bovenstaande beschrijving is een goed uitleg ,je kan misschien ook direct na de koudebehandeling de zaden in diepe zaaipottenzaaien.pawpaw is een miskende vruchteboom,hij kan goed tegen snoei,zeer winterhard,zeer lekkere vruchten.Bij zaailingen ga je best minstens 2 planten uitplanten want dan is er kruisbestuiving voor nodig.Je kan ook enten op de zaailingen,daarna rapper vruchten.Zaden mogen dus absoluut niet uitdrogen ,als je het niet ziet zenden om te zaaien mag je ze me gerust opsturen in enveloppe of als je er een paar over van hebt,kan je me er een plezier mee doen.Je mij altijd mailen of pb sturen.Als je wil kan ik als je zaailingen lukken wat enthout van Overleese of Sunflower opsturen als kompensatie voor de moeite van de zaden.Gr Eddy.

di, 04/10/2011 - 01:03
BingoMan

Dank jullie wel zeg, goeie reacties hier.

Hij was in het begin inderdaad traagjes om te groeien, maar de laatste twee jaar is hij van kniehoogte naar 2,5-3 m geschoten.

Ik hoopte dit jaar op vruchten - hij had vorig jaar al bloemen gehad, maar die waren onbevrucht gebleven, maar dit jaar zag ik veel vliegen en kevers rond de boom hangen.

Zijn broertje (die pakweg 5 meter westelijker staat maar nog steeds op kniehoogte is) had het wat moeilijker en leek op een gegeven moment af te sterven - totdat er twee nieuwe stammetjes ernaast opdoken. Hopelijk begint die nu ook aan een groeispurt.

Ik had 7 zaden in de eerste afgevallen vrucht (die een van de grotere was), maar ik zal er veel meer hebben - er hangen nog een stuk of 15 vruchten aan.

Ik ga zeker eens proberen de zaden aan het kiemen te krijgen.

Onderwerp gesloten