Stratificatie of Scarificeren

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/06/2019 - 19:49
René.W

Stratificatie of Scarificeren

Beste leden,

Ik heb enkele zaden van bomen gekocht, omdat ik eens wil proberen hier zaailingen van te krijgen. ( misschien ooit voor bonsai na lang wachten ) puur als hobby.

het zijn de Japanse pijnboom, vijfbladige pijnboom en Heilige Japanse Ceder. Nu lees ik dat ze gelijk gewoon in potgrond gezaaid kunnen worden. De andere keer eerst 'n tijd in de koelkast en dan in zand, en bij dan weer in vermiculiet.

Ook kom ik er niet achter of ik deze eerst moet Stratificeren of Scarificeren.

Momenteel liggen ze verpakt in de koelkast.

Wie kan mij tips geven ?

B.v.d Groet René,

zo, 02/06/2019 - 21:14
peterplant

In de natuur zijn er geen koelkasten en geen vermiculiet. Ik zaai al tientallen jaren van alles in gewone potgrond, soms gemengd met grof zand. Als het zaad rijp en vers is kun je het in het najaar al zaaien. In de grond kan de soms harde zaadhuid zachter worden en kan het zaad makkelijker kiemen ( dat is feitelijk stratificeren).
Als ik zaden genoeg heb en ik ken dat zaad nog niet goed, zaai ik een deel in het najaar en een deel in de lente. Ondervinding is de beste leermeester.
Oud zaad kiemt vaak slecht.

ma, 03/06/2019 - 16:41
René.W

Helemaal top, ik ga hiermee aan de slag. Omdat het toch genoeg zaad is, zal ik de tip opvolgen en nu en later in het najaar een gedeelte zaaien.

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hieronder invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.