Vraag over zaaien van planten/bomen

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 26/07/2015 - 18:39
René.W

Vraag over zaaien van planten/bomen

Misschien een domme vraag. Ik zaai regelmatig plantjes en/of bomen. De laatste keer heb ik o.a de boeren orchidee gezaaid. Deze komen mooi uit, ( staan er goed uit ) máár zo gauw ik deze ga om potten/verspenen gaat het mis. Van de 30 orchideeën zijn er maar 2 over gebleven.
Ik haal de zaailingen met een mesje rondom los, hou ze aan de blaadjes vast, en zorg dat de wortels niet beschadigen. De nieuwe potjes zijn schoon, ietwat zaaigrond waarin ze gestaan hebben, met potgrond erin. Hier zet ik ze in. Na enkele dagen, vallen deze om, en er is niets meer van over. Ik zet de potjes in een zaaibak met doorzichtig plastic deksel. Wat doe ik verkeerd ?
Deze situatie doet zich in vele gevallen voor, O.a : De rivier eik, ( casuarina cunninghamiana ) Geen overgehouden De Boeren orchidee 2 overgehouden Zwarte en witte den 1 overgehouden
Dank voor het meedenken, Gr. René,

zo, 26/07/2015 - 18:59
tuinprins

Dit is geen domme vraag.
Het gaat hier om de omvalziekte, ook bekend als kiemziekte, op z'n Engels 'damping off disease'.
De omvalziekte wordt veroorzaakt door een heel scala aan schimmels die welig tieren bij hoge luchtvochtigheid in combinatie met warmte.
Voorkomen: houd de zaailingen aanvankelijk niet te nat en zorg dat er voldoende verse lucht bij kan. Zo'n plastic deksel bevordert het ontstaan van de kiemziekte daar er onvoldoende verse lucht bij de zaailingen kan.
Meer informatie over de omvalziekte vind je op:
https://tinyurl.com/c45vff
(is wel in het Engels)
Gegroet, de tuinprins

zo, 26/07/2015 - 21:58
René.W

Hoi Tuinprins, Bedankt voor de uitgebreide info, en het delen v'd link. Ga deze ook eens lezen.
Met deze info valt mij inderdaad op, dat ik bodembedekkers/rotsplantjes die ik ook gezaaid had, ( tegenlijk met de Boeren orchidee ) wel gewoon doorgroeien, en géén is omgevallen. Omdat ik inderdaad géén doorzichtige deksel meer had, heb ik deze tochtvrij en niet in de zon gezet. Terwijl de orchidee etc wel afgedekt waren.
Gr. René,

Onderwerp gesloten