zaaien van Arum italica, dicentra, enz.

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 01/12/2010 - 20:40
tuinwroeter

zaaien van Arum italica, dicentra, enz.

goedenavond allemaal,

Ik heb bij Vreeken zaden besteld van vaste planten, daarbij had ik ook dicentrainfo-icon spectabilis, en Aruminfo-icon italicum. In de (beperkte) info op de achterkant van de zakjes staat dat de zaden voorgeweekt moeten worden, en na het zaaien een koudeperiode moeten hebben. Kan ik dit doen door te zaaien in bakjes die ik in de koelkast kan zetten, of moeten de zaden zelf eerst de vriezer in?
Welk advies geven jullie om dit te laten slagen? Bij de Arum stond ook nog dat stratificeren een mogelijkheid was. Aangezien ik zaden heb voor 10 planten lijkt me dat niet echt nuttig, maar er stond dat de kieming 6 tot 12 maanden is, zou dan stratificeren de kieming kunnen verkorten? Ik weet dat ik nu een heel verhaal neerzet hier, maar ik denk dat jullie er wel uitkomen zo.

Groeten,

Paul

do, 02/12/2010 - 01:25
wolf60

Paul,
Het makkelijkst is om je Arumzaden buiten te zetten tot ontkieming. Die van mij staan er al ruim een maand, maar wellicht kan het nu nog (of wacht nog even tot zondag... het schijnt te gaan dooien). Zie ook de site van Tom Clothier en de zaaikalender op de Zaaisite

tomclothier.hort.net/page02.html
www.zaaisite.nl

Veel succes! Jeannette

do, 02/12/2010 - 17:47
tuinwroeter

Hallo Jeanette,

Moet ik ze eerst gewoon in potten zaaien, of moet het zaad zelf de kou in, en daarna pas zaaien?

Groeten,

Paul

do, 02/12/2010 - 17:58
tuinprins

Nu in pot zaaien en dan buiten zetten. Misschien is het verstandig om het zaaisel af te dekken met gaas omdat vogels de neiging hebben om in het zaaisel te wroeten. Gaas o.i.d. (geen plastic etc.) voorkomt dit.

Aruminfo-icon italica kiemt meestal goed in het voorjaar. Dicentrainfo-icon is volgens mij een ander verhaal. Ik heb Dicentra zelf nooit gezaaid maar heb wel eens gehoord dat het het zaad vers moet zijn. Iemand ervaring met het zaaien van Dicentra?

Gegroet, de tuinprins

do, 02/12/2010 - 18:35
tuinwroeter

Tuinprins,

Mijn dank voor je heldere uitleg, ik ga vanavond meteen de zaai en stekgrond binnen zetten en daarna er de potten mee vullen. Zou jammer zijn als het door slordigheid van mijn kant niet lukt.

Groeten,

Paul

za, 04/12/2010 - 01:59
wolf60

Inderdaad, zaaien in pot(jes), (afgedekt) buiten zetten en de natuur de rest laten doen.
Dicentrainfo-icon is een ander verhaal. Die moeten 'warm-koud-warm' worden gezaaid: eerst bij plm. 20 gr., 2 tot 4 weken, daarna naar buiten of in de koelkast (tussen -4 en +4 gr.) gedurende 4 tot 6 weken en tot slot laten ontkiemen bij 5 tot 12 gr. De zaden zo vers mogelijk zaaien.

Op eerder genoemde sites vind je veel informatie.
Succes! Jeannette

za, 04/12/2010 - 19:48
tuinwroeter

Jeanette,

Dank je voor de uitleg, ik heb hier veel aan. Morgen ga ik het gelijk proberen. Wat zou het fijn zijn als het lukt.

Groeten,

Paul

do, 16/12/2010 - 18:38
tuinprins

Onlangs kwam ik er achter dat het boek van Norman Deno (Seed Germination: Theory and Practice) gratis is te downloaden van de site van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Ik heb eens gekeken wat Deno zegt over Dicentrainfo-icon spectabilis en Aruminfo-icon italicum.

Dicentra spectabilis

'D. spectabilis germ. best with fresh seed in 70-40(1%)-70(28% in 3-9d, mainly on 3rd d) and 40(19%)-70(5%)-40(11%)-70. DS 6 m at 70 or 40 is completely fatal.
As with the two other species the seed splits first, and radicle and cotyledon development follow a few weeks later. Germination was dramatically stimulated by GA-3 at 70, however the seedlings were weak and died' Deno, Seed Germination, p138)

Vrij vertaald: Dicentra spectabilis ontkiemd het beste bij gebruik van vers zaad in een cyclus van 3 maanden 20 graden Celsius, gevolgd door 3 maanden 5 graden C. gevolgd door ontkieming bij oplopende temperaturen richting de twintig graden. Het droog bewaren (DS = dry storage)van het zaad bij 5 of 20 graden Celsius leidt tot de dood van het zaad.('completely fatal')

Arum italicum

'A. italicum germ. 70D-40-70D(75% in 1-10 d) and 40-70D-40-70D(5/8 in 1-3 w)-40-70D(1/8). Seeds DS 1 y were dead.' Deno, Seed Germination, Suppl.2 p.20.

Vrij vertaald: zaad van Arum italicum ontkiemt het beste in een patroon van 3 maanden 20 graden C., gevolgd door 3 maanden 5 graden C. gevolgd door ontkieming bij stijgende temperaturen richting de 20 graden C De D. achter 70 betekent dat het zaad bedekt moet zijn met zand (D=dark). Zaad dat een jaar droog wordt bewaard is dood.

Ik denk dat op basis van de gegevens van Deno het Dicentra zaad niet zal ontkiemen en dat je bij Arum italicum nog een kleine kans hebt.

Uit bovenstaande blijkt maar weer eens dat het zeer belangrijk is om te weten of zaad van bepaalde plantensoorten 'efemeer' (kort levend) is. Dit soort zaden moet niet in tuincentra of winkels worden gekocht maar bij mensen direct uit de tuin of bij betrouwbare adressen. Probleem hierbij is natuurlijk: wat zijn betrouwbare adressen waar ik efemere zaden kan kopen?

Mond op mond reclame lijkt mij hierbij zeer belangrijk. Zelf heb ik goede ervaringen met:

https://tinyurl.com/y4omwl8a

Dit is een Canadese site met veel zaden van zeldzame planten. De eigenaresse van deze webwinkel heeft verstand van zaken. De site is wel in het Engels en betaling is via creditcard.

Bovenstaande verhaal geldt dus primair voor zaden met een korte levensduur. 'Gewone' zaden zoals bijvoorbeeld papaverinfo-icon of vingerhoedskruid kunnen wel bij tuincentra etc. gekocht worden.

Tot slot de links naar het boek en de supplementen van het werk van Deno:

https://tinyurl.com/yy9884a9

https://tinyurl.com/yxshhttp

https://tinyurl.com/yxlm69nx

Gegroet, de tuinprins

za, 18/12/2010 - 01:44
wolf60

Beste Tuinprins, ontzettend bedankt voor dit bericht! Ik ga (een deel van) Deno's werk zeker downloaden!
Jeannette

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag