Suggesties voor kat-bestendige terrasplanten?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 30/08/2010 - 14:52
Renate_

Suggesties voor kat-bestendige terrasplanten?

Onze katten zijn gewend om hun behoefte in de tuin te doen. Straks verhuizen ze een huis met een hard terras waarin het lastig graven is :-)
We hebben daarom bedacht dat we een aantal lage, brede plantenbakken neer gaan zetten met alleen aan de voorkant planten - zodat ze daarachter ongestoord hun behoefte kunnen doen, als aanvulling op de kattenbakken. Heeft er iemand suggesties wat we in deze bakken kunnen planten? Op internet kom ik eigenlijk alleen lijstje 'planten die katten uit je tuin houden/verjagen' tegen.

Even voor alle duidelijkheid: ik zoek dus niet planten die katten afschrikken, juist het tegenovergestelde!
De planten moeten tegen kattenpies kunnen en ook tegen veel mest :-). Liefst ook nog groenblijvend en als het dan ook nog bloeit is het helemaal mooi.
Ik dacht zelf ieg. aan buxusjes hoewel die toch wat geel worden als er tegenaan geplast wordt. Een ander idee was om langs de rand aan de voorkant wat maagdenpalm te planten. In combinatie met buxusinfo-icon vind ik dat alleen niet erg geslaagd - allebei van die kleine ronde blaadjes. Iets meer contrast zou mooi zijn.

Ik hoor graag jullie suggesties!

ma, 30/08/2010 - 15:33
malou

Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit zo'n apart onderwerp gelezen haha.
Mensen die willen dat de katten in hun tuin hun behoefte doen.
Wel super als ze het idd alleen in eigen tuin doen.

Ik denk dat het voor jullie een goede optie misschien is, om gewoon simpelweg kattenbakken buiten te plaatsen, en daarin kattenbakgritt met tuinaarde te vermengen? Dat is de kortste klap. En dan gewoon her en der een aantal bakken, en telkens ff wat uitscheppen en nieuwe tuinaarde er in.

Dit ook om stankoverlast te voorkomen, niet alleen voor jullie, maar ook richting buren.

Buxusinfo-icon gaat idd vergelen door de urine, als je katten sproeien er tegen, dus dan zou ik gaan voor een meer grasachtige plant misschien of een aantal planten op stam die toch iets overhangen met blad, voor t groene effect in je tuin.

ma, 30/08/2010 - 17:12
Renate_

Hoi Malou,

Ja, het is misschien niet alledaags :-D. Maar ja, die beestjes zijn nu al 12, 13 jaar een tuin gewend. Als ze opeens alleen een kattebak hebben ben ik bang dat ze de andere plantenpotten gaan omspitten (is al een keer eerder gebeurd met een kamerplant, toen we een poes per ongeluk de hele nacht in een kamer hadden opgesloten! De plant heeft het toen trouwens keurig overleefd :-). Of erger - de plantenpotten op het terras van de buren, idd.!

Kattenbakken buiten zetten gaan we dus ook doen (en in huis ook, vrees ik) maar ik wil ze toch dat 'tuin' gevoel bezorgen. Een kattebak met een mengsel van aarde en steentjes is toch niet echt wat ik bedoel.
Grasachtige planten eten ze meestal op, dat heb ik gemerkt met mijn (dure!) slangenbaard... :-( Maar misschien toch het proberen waard.

di, 31/08/2010 - 09:28
kikkertje

Probeer eens bamboe in potten...zijn heel sterke planten....
zo kan je ze ook voor de kattebak steken....je katten hebben dan een beetje pravicy en een groene omgeving ;0)
groetjes,
kikkertje

di, 31/08/2010 - 15:08
malou

Ja dat kan ik me voorstellen.
Alleen tuinaarde in de bak zou ook heel goed kunnen trouwens, dat hoor je wel vaker.

Ik vind de tip van bamboe ook niet verkeerd, alleen is Bamboe wel een woekeraar in de tuin die zich snel verplaatst indien je een tuin hebt met veel grond. Mijn buurvrouw heeft een poging gedaan t weg te halen, maar het gaat niet van harte ;-)

Ik zal nog even op de site waar ik regelmatig vertoef info opdoen voor je.
Als ik wat hoor, laat ik t ff weten.

di, 31/08/2010 - 16:40
kikkertje

Hoi Malou,

Ik ben totaal met je eens....dat bamboe's woekeraars zijn....
ik heb er namelijk al 4 reuze uit mijn tuin gehaald....(moet dat nooit meer hebben)Maar in een stevige pot kunnen ze meestal niet ver en er bestaan soorten die minder agressief zijn
groetjes,
kikkertje

wo, 01/09/2010 - 16:01
malou

Dit is wat ik tot dusver aan reactie heb losgekregen:

Oei, ik weet niet of er planten zijn die tegen zoveel urine kunnen. Ik zou dan eens zoeken op zuurminnende planten. (urine is toch zuur he?) En ik zou zeker groot genoege bakken nemen, anders kan de aarde dat nooit voldoende opvangen en verteren. Je kan ook geregeld kalk toevoegen om de urine te neutraliseren.
Anders kan je ook platen zoeken die een kleine wortelknol vormen met wat kleine zijwortels eraan zodat je ze gemakkelijk kan verpotten en de aarde vervangen. Want ik denk dat het zowiezo moeilijk wordt om een bak te vinden die groot genoeg is om de vertering te doen van al die uitwerpselen. Je moet er dan ook levende (dus erg verse, geen gekochte) compost of humus aan toevoegen zodat er genoeg leven van wormen en insecten inzit en ook voldoende bacteriën en schimmels, anders gaat dat nooit genoeg verteren en kan er geen enkele plant overleven. Het is dan ook belangrijk dat het vochtig genoeg is. Je kan echter moeilijk gaten onderaan laten omdat anders als die urine eruit gaat lopen of spoelen, en dat is niet erg gezellig. Je zal dus ook geregeld de hele bak moeten omwoelen zodat er voldoende lucht in blijft zowel de planten als het leven in de grond hebben dat nodig.

Specifiek voor plantensoorten heb ik niet echt ideeën. Ik zou echt eens op zuurteminnende zoeken en zien of je daar wat vind.

_________________

Top

tomcat Knabbel Post subject: Re: Kat in de tuin, tips voor buitenbak en planten?Posted: Tue Aug 31, 2010 22:08

Housecat

Joined: Sun Jul 25, 2010 19:10
Posts: 60
Location: B Oostende Urine is echt niet zuur hoor maar eerder neutraal tot basisch.
Een PH van 7 à 8 is normaal. Is de PH lager dan is er medisch wat mis.
Urine bevat echter wel ammoniak, vandaar die typische geur.
Op zich niet erg voor planten want het is immers een verbinding van stikstof en waterstof.
Mijn twee schaten doen hun behoefte reeds lang in de tuin en ik heb nog nooit schade aan enige individuen van mijn plantenverzameling opgemerkt.
De rosse plekken in een grasplein als nen hond daar plast is omdat de grasplantjes zijn verbrand door de urine net zoals ze zouden verbranden bij direkt contact met meststof.

In het geval van de terrasbakken zou ik enkel het stukje met de planten vullen met aarde en het stuk voor de poesbeestjes met fijne lavasteentjes bv3-8mm en wat (1/5)grof rijzand.
Uiteraard vrij laten drainen en ruikt het wat dan spoel je het maar es met de tuinslang.

Je zal toch wat vierkante meters moeten reserveren voor ze hoor.
Anders wordt het steevast een stinkboeltje zulle, met of zonder planten.

vr, 03/09/2010 - 12:27
Renate_

Bedankt voor het meedenken allemaal!
Ik ben benieuwd of de tuinvervangende bakken zo goed aanslaan dat het nodig is om na te denken over of alle drolletjes voldoende verteerd worden...
Onder de potten komen schotels, dus geen probleem met vocht dat eruit loopt... (trouwens - ik weet niet hoeveel jullie katten plassen maar die van ons niet erg veel...)
Bamboe vind ik erg mooi maar ben idd. bang dat na korte tijd er geen grond meer over is voor Poekie om in te graven... dat spul groeit wel erg goed!

Ik denk dat ik anders maar gewoon ga experimenteren met groenblijvende planten. Kijken wat het overleeft!

vr, 03/09/2010 - 12:51
peterplant

Even een lans breken voor bamboe. Er zijn een hoop verschillende soorten bamboe. Eén van de ergste woekeraars is Pleioblastusinfo-icon. Phyllostachysinfo-icon kan ook behoorlijk uitbreiden.
Er is één soort, Fargesiainfo-icon, die absoluut NIET woekert. De pol wordt elk jaar iets groter, maar meer ook niet.
Er zijn een hoop selecties die in hoogte kunnen verschillen. 'Simba' is bijvoorbeeld een lage (100-150 cm), de meeste andere worden hoger. Ze zijn heel goed in hoogte te snoeien.
Dus als je bamboe leuk vindt, kijk dan eens bij de Fargesia's.

vr, 03/09/2010 - 13:16
Renate_

Hoi Peter,

Ik ben zelf ook een groot fan van bamboe hoor! Ik weet dat er ook niet-woekerende soorten zijn, maar dit zijn dan juist weer de soorten die behoorlijk hoog worden. (Een Fargesiainfo-icon met paarse stengels (zo mooi!) wil ik volgend jaar in een andere pot in een hoek gaan zetten, achter wat andere potten. Hij wordt nl. 3 meter hoog...)
Een 50 cm hoge niet-woekerende soort zou ideaal zijn, daar zouden dan nog wat lagere dingetjes voor kunnen staan. De 'bimbo' zou slechts 1 meter moeten worden (hoewel ik hem ook als 1.50 m hoge plant aangeboden zie?), maar dat vind ik eigenlijk al wel best hoog.
Het moet een verstopplekje worden voor de kat, niet een kamerscherm ;-), dat zou slechts de noodoplossing zijn.

di, 21/09/2010 - 21:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heb zelf ook katten die het ook in de tuin doen.Heb hier laurier en ja hoor bamboe staan.Daar zijn ze gek op lekker eronder schuilen tegen de regen en heerlijk in de zomer.En natuurlijk plassen .Deze kunnen ertegen en bamboe kan je snoeien!Groet minke

Suggesties voor kat-bestendige terrasplanten?
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag