Advies opstart vijver

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 20/06/2019 - 18:27
Jeauft (anoniem geplaatst)

Advies opstart vijver

Hallo allemaal,

ik ben op zoek naar wat advies voor de opstart van mijn vijver. Deze zat in de tuin bij aankoop van ons huis. Het betreft een rechthoekige bak van 1,5 m diep met totale inhoud van 5 M3.
Hier in chronologische volgorde van wat ik de afgelopen weken gedaan/gemeten heb:

1 juni:
Vijver voor 90% leeg gepompt en schoon gemaakt (zonder schoonmaakmiddelen). Weer volgepompt met kraanwater en de aanbevolen hoeveelheid zuurstofplanten en een lelie geplaatst. Bacteriecultuur toegevoegd in het filter.
Gemeten PH: 7,0; GH: 7,5; KH:16,0

11 juni:
Zuurstofplanten lijken redelijk te groeien.
Vrij veel draadalg zichtbaar. Gemeten PH: 9,5; GH,0; KH: 10,0.
Omwille van de lage GH wat GH+ toegevoegd waarmee de GH waarde op 8,0 gebracht is.

17 juni:
Gemeten: PH: 10,0; GH: 8,0; KH 11,0.
De zuurstofplanten lijken wel ontploft, zo hard zijn ze gegroeid.
Omwille van de hoge PH ongeveer 25% kraanwater toegevoegd.
PH na kraanwater toevoeging 7,5.

20 juni
Gemeten: PH 8,5; GH: 7,0; KH: 11,0.
De zuurstofplanten verliezen hun groene blad rap.

Wat nu te doen, want ik kom er ff niet meer aan uit of en hoe ik hierop bij moet/kan sturen.

Heel graag jullie advies.

Groet,
Jooft

do, 20/06/2019 - 20:58
René.W

Beste Jooft,

Wat ik in het bovenstaande lees, is dat er véél in korte tijd is gebeurd. Er zijn grote schommelingen geweest m.b.t de waterkwaliteit.

Ik vraag mij af, op welke tijdstippen de watertest zijn uitgevoerd. Ochtend, middag of avond ?

Ik lees dat er een periode is geweest van een hoge PH waarde. Dit hoeft géén probleem te zijn, máár wijst erop dat het vijvermilieu slecht functioneerd. Ik bedoel hiermee dat het micro-organisme slecht, of totaal niet werkt. ( bacteriën )

Het evenwicht is naar mijn mening verstoord, waardoor zuurstofplanten gaan verkleuren, verslijmen en zelf afsterven. Draad en/of zweegalgen ontstaan.

Mijn vragen zijn :

Ligt er een bodemsubstraat op de bodem? is deze vies net alsof er een dikke laag drap op ligt ?

Welk soort filter en vijverpomp gebruikt u ?

Zitten er vissen in de vijver ?

Ligt de vijver in de zon ?

Groet René,

do, 20/06/2019 - 21:33
Jeauft (anoniem geplaatst)

Dag Rene, 

dank voor je reactie. 

- Ik heb geen bodemsubstraat toegevoegd. Na het leegmaken lag op de bodem enkel nog 5cm water vermengd "gruis" door het 2 jaar niet bijhouden van de vijver.

- Er zit een Aquaforte DM-3500 pomp op. Wat voor filter exact weet ik niet, maar het is een 20L vat met daarin actieve kool, zakken met steentjes en schuim matten.

- Er zitten nog geen vissen in de vijver.

- De vijver ligt tot een uur of 18.00 volledig in de zon.

Bijgevoegd een tweetal foto's van de planten die een week geleden nog perfect waren en nu stervende lijken. Zijn deze afgeschreven, of kan het nog goed komen met de planten?

do, 20/06/2019 - 21:34
Jeauft (anoniem geplaatst)

De testen zijn overigens allemaal aan het begin van de avond uitgevoerd.

vr, 21/06/2019 - 10:13
René.W

Hoi Jooft,

Graag gedaan, is altijd goed als men elkaar kan helpen.

Toen de vijver is schoongemaakt, tot ongeveer 5 cm water met gruis, was er toen een soort rottende geur te bespeuren. Of als je nu iets van de bodem afhaald ? Zo, ja dan is er teveel rottend organisch afval. De vijver verzuurd zich zelf. Ik zou dan zelf proberen met een vijverstofzuiger ( evt te huur ) de bodem ook te reinigen, of als er toch iets van substraat aanwezig is deze geheel eruit te halen, schoon te wassen / spuiten en her te gebruiken. ( is wel vies werk ) of de oude voor een nieuwe laag bodemsubstraat te vervangen. Mocht je voor schoonspuiten of nieuwe bodemsubstraat kiezen, een dun laagje substraat op de bodem leggen, voeg hierna een flinke dosis bacteriën toe, en afstrooien met de overige bodemsubstraat.

Wat betreft de planten. Dit zijn goede zuurstofleveranciers, en vrij sterk. Ik zou mij niet teveel zorgen maken dat ze afsterven.  Links is de verderkruid deze kan los in de vijver gelegd worden, eventueel met een steen eraan/ erop ter verzwaring. Ik zie kale stukken, ( dit is vrij normaal ) maar als ze enkele centimeters lang boven water gegroeid zijn , kun je deze gewoon afbreken en elders dieper in de vijver plaatsen. Ze groeien gewoon verder.

Rechts is de lidsteng, deze heeft wortels ( is beter om in een mandje met groeisubstraat of te fixeren in de bodemsubstraat ) ze kunnen vrij lang worden, en boven de vijver lijken ze op kleine dennenbomen.

Als dit echter de enige zuurstofplanten zijn, is dit te weinig. In dit geval van 5 M3 water, mogen er zeker 15 - 20 van goede omvang zuurstofplanten in. Wel zou ik verschillende soorten nemen, omdat niet alle planten tegenlijk actief zijn. Bijvoorbeeld Hoornblad, Waterpest, glanzend en of drijvend fonteinkruid, Waterviolier etc. Als de vijversubstraat vervangen of schoongemaakt is zoals hierbover vermeld, en de vijver gevuld word moeten ook gelijk de zuurstofplanten aanwezig zijn, en geplaatst worden. Op deze manier krijgen algen bijna géén kans. Als je enige tijd wacht met dit, hebben de algen al profijt en wordt het groen.

Neem de tijd en laat de zuurstofplanten eerst zich goed ontwikkelen, voordat overwogen word om vissen te plaatsen. Tip : kies de vissen bewust! Koi's en andere karpersoorten zijn grote woelers, en de varkentjes onder de vissen. 1á 2 kunnen zeker, máár vaak heeft men dan een ander soort filter nodig.

Wat betreft de pomp en de filter, is in een goede keuze en heeft voldoende capaciteit. De filter is denk ik een drukfilter. Advies, bij opstarten ook voldoende bacteriën op de filtermaterialen doen, zodat hier ook een goede bacteriëcultuur ontstaat.

Wat betreft de zon : de vijver ligt vrij lang in de zon. Proberen ietwat schaduw plekken te creéren bijvoorbeeld door 'n waterlelie te plaatsen, of andere planten.

Ik hoop dat je hier iets mee kunt, en wens je alvast succes met de vijver. Ik hoor het wel.

Groet René,

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag