Rode zonnehoed vraagje

21 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 20/06/2019 - 09:17
Libosa

Rode zonnehoed vraagje

Ik heb al een aantal jaar een mooie rode zonnehoed, een hybride soort met een mooie rode kleur.
Dit jaar doet hij het mooier dan ooit en ook hoger dan ooit, ook meer bloemknoppen dan ooit tevoren, maar voor het eerst zie ik een apart verschijnsel van deze plant.
Als ik 's avonds nog een tuinrondje maak, zie ik alle stengels van de bloemknoppen, dus niet de plant zelf, hangen met de bloemknop naar beneden. De eerste keer, dat het mij opviel, schrok ik echt, want het lijkt dan alsof ze slap hangen, maar bij even voelen aan de stengel is er absoluut geen sprake van slap hangen, integendeel zelfs!
's Morgens staat alles weer keurig overeind, maar iedere avond hetzelfde ritueel, alle knoppen hebben zich omlaag gebogen.
Mijn vraag is dan ook, is dit verschijnsel bij meer mensen bekend en is dit een eigenschap van deze plant, al heb ik het echt nog nooit eerder gezien.
Het lijkt niet iets om zorgen over te maken, maar ik vind het zo vreemd, omdat ik het nog nooit eerder gezien heb.
Groetjes Lily

do, 20/06/2019 - 13:24
peterplant

Zou het niet kunnen dat de plant iets last van droogte hebben? Veel planten laten bij felle zon hun blad of knop hangen zodat ze minder water nodig hebben. In de nacht komen ze weer bij en staat het er in de ochtend weer mooi bij.

do, 20/06/2019 - 16:25
Libosa

Er is iets mis gegaan met mijn reactie, omdat ik tussentijds uitgelogd werd en ik heb nu nog maar een aantal seconden om mijn reactie te wijzigen.
Het gaat niet om droogte, want de stengels hangen ook niet slap, maar buigen naar beneden en zijn ook niet omhoog te duwen, zoals bij slappe stengels, dan zou ik de stengel breken.
Nooit eerder meegemaakt!

do, 20/06/2019 - 16:31
Libosa

Pffft, toch wel wat stress om opeens uitgelogd te zijn, terwijl ik toch nog echt ingelogd was, toen ik mijn reactie schreef.
Droogte in ieder geval niet, wel verbaas ik me over de enorme groeispurt dit jaar, wat ik niet eerder heb gezien. Of dat er iets mee te maken heeft?
In ieder geval bedankt voor je meedenken, Peter, al ben ik wel benieuwd of iemand dit ook een keer meegemaakt heeft.
Groetjes Lily

do, 20/06/2019 - 21:01
peterplant

Kun je anders een foto plaatsen?

vr, 21/06/2019 - 09:03
Libosa

Ik zal vanavond eens een foto maken, al zie je dan precies wat ik schrijf: alle bloemknoppen buigen naar beneden zodra het daglicht wat minder wordt, Ik sluit aan het eind van de middag de computer af, dus die foto zie je dan morgen ;)
Groetjes Lily

zo, 23/06/2019 - 09:03
Libosa

Excuses, dat ik gisteren de foto niet geplaatst heb, maar ik had 's avonds even gekeken, maar het daglicht was toen blijkbaar nog wat teveel, want het proces van buigen was nog niet echt begonnen en later toch vergeten om nog eens te kijken. Gisteravond wel een foto kunnen maken en al is de topbloem nog niet helemaal gebogen, de onderste bloemtoppen al wel. De hangende steeltjes zijn stevig en zeker niet slap en ook niet omhoog te duwen.

Knoppen rode zonnehoed
zo, 23/06/2019 - 18:55
zon (anoniem geplaatst)

Hallo, ik heb het zelfde fenomeen. Veel knoppen maar tegen het einde van een warme zomerdag hangen de knoppen van de zonnehoed omlaag. Gisteren avond nog water gegeven en vanmorgen stonden ze allemaal recht omhoog, maar nu weer omlaag

zo, 23/06/2019 - 20:25
Libosa

O, je maakt me een beetje een gelukkig mens, dat ook jij dit fenomeen van omlaag buigende bloemknoppen hebt.
Ik begrijp er echt niets van, want het is geen watertekort en ik heb het ook nog nooit eerder meegemaakt met deze plant.
Je schrijft, aan het einde van een zomeravond en hoewel het nu nog vrij vroeg is, 20.00 uur, ben ik even gaan kijken en inderdaad hangen na deze warme dag nu al alle knoppen omlaag.
Heeft het dan met warmte te maken, al was het vandaag pas wat extreem warm, wat ik niet kan zeggen van voorgaande dagen. Ik begrijp er echt helemaal niets van, maar ik hoop, dat meer mensen zich melden met dit fenomeen en dat iemand daar een zinvolle verklaring over heeft.
Voor zover ik kan zien, benadeelt het de plant niet, maar is het bizar om te zien en ik ben nu benieuwd, hoe het is als de knoppen gaan bloeien.
Jij schrijft ook, dat je veel bloemknoppen hebt, zelf heb ik echt heel veel meer bloemknoppen, zoveel meer dan voorgaande jaren, zou dat een oorzaak kunnen zijn? Een soort uitputting van de plant, ik roep maar wat, maar het moet een oorzaak hebben en vocht tekort is het zeker niet.
Maar wat is dan de reden, dat deze plant opeens zoveel meer bloemknoppen geeft dan voorgaande jaren?
In ieder geval bedankt voor het delen van jouw ervaring en nu maar hopen, dat iemand een heldere verklaring heeft!

Groetjes Lily

zo, 23/06/2019 - 20:42
peterplant

Je moet het toch zoeken in de hoek van warmte. Als een plant meer water verdampt dan de wortels op kunnen nemen dan laat de plant blad en of bloemen slap hangen om waterverdamping te verminderen. De grond hoeft niet per se te droog te zijn.

zo, 23/06/2019 - 20:42
peterplant

Je moet het toch zoeken in de hoek van warmte. Als een plant meer water verdampt dan de wortels op kunnen nemen dan laat de plant blad en of bloemen slap hangen om waterverdamping te verminderen. De grond hoeft niet per se te droog te zijn.

ma, 24/06/2019 - 09:46
Libosa

Ik wil je niet tegenspreken, maar waarom gebeurde het dan niet vorig jaar, toen het echt langdurig extreem warm was?
Ook blijf ik het wat vreemd vinden, dat de plant zoveel hoger is en zoveel meer bloemknoppen heeft dan in voorgaande jaren, wat mogelijk jouw verklaring rechtvaardigt, want deze warmte zal de plant dan ook meer energie kosten dan voorheen.
In ieder geval bedankt voor het meedenken!

Groetjes Lily

ma, 24/06/2019 - 17:21
peterplant

Het is zoals je zelf al aangeeft een samenspel van omstandigheden, hoeveel zon, hoeveelheid blad, temperatuur, verhouding blad en wortel.

Iets anders kan het niet zijn, geen ziekte in ieder geval. Er komt wel een soort schimmel voor waar de bloemen gaan hangen, maar dat is definitief, de stengels komen daarbij niet meer bij.

ma, 24/06/2019 - 21:50
zon (anoniem geplaatst)

Ik twijfel of ik de planten een beetje water moet geven of niet. Het moet wel iets met de warmte te maken hebben. Nog maar een foto. Veel knoppen ook bij mij. Opvallend de bloemen hangen weer niet omlaag, alleen de knoppen. Morgen na een nachtje nog maar eens kijken. Blad hangt trouwens ook niet slap. Dank voor jullie reactie trouwens. Groet Johan. Hoop dat er iemand is die het echt weet 

di, 25/06/2019 - 06:36
Libosa

Gewoon water geven, Johan, want zoals Peter al zegt, is het een samenloop van omstandigheden en zolang de bloemknoppen de volgende ochtend weer netjes overeind staan en de knoppen steeds meer tot ontwikkeling komen, zal het wel goed komen. Volgende week gaan de temperaturen weer omlaag en maar eens kijken, wat de bloemknoppen dan doen.
Groetjes Lily

zo, 14/07/2019 - 14:38
Libosa

Ik wil graag nog even terugkomen op dit onderwerp, omdat de plant inmiddels bloeit en de enkele knoppen hangen nog steeds 's avonds, maar de bloemen niet. In mijn eerste post schreef ik al, dat deze zonnehoed een hybride is, een kruising dus en nu hij bloeit, verbaast de plant mij weer, want hij bloeit in 2 kleuren: de grootste en eerste bloemen zijn volgens mij in de oorspronkelijke kleur van de rode zonnehoed, de andere en kleinere bloemen hebben de kleur, zoals ik hem heb gekocht. Betekent dit, dat de plant naar zijn oorspronkelijke vorm en kleur terug gaat?
Op Internet al gelezen, dat de kruisingen niet altijd stabiel zijn, maar ik heb deze plant toch al wat jaartjes en dit heb ik niet eerder gezien.

Groetjes Lily

zo, 14/07/2019 - 18:00
peterplant

Het meest aannemelijke is dat de plant zich uitgezaaid heeft en dat de zaailing nu staat te bloeien. De zaailing is meestal anders dan zijn ouder en kan dus inderdaad op de oorspronkelijke zonnehoed lijken.

ma, 15/07/2019 - 14:44
Libosa

Ik spreek je niet graag tegen, Peter, want je hebt regelmatig gelijk, maar in dit geval spreek ik je tegen, want vorig jaar had ik wel alleen rode bloemen. Zelfs als het een zaailing zou zijn, zou deze nooit in 1 jaar tijd zo hoog uittorenen boven de originele plant.
Veel gelezen over hybride planten en als je naar mijn foto kijkt, zie je ook, dat de plant niet stabiel is en bij sommige bloemen bloemblaadjes ontbreken, vooral linksboven op de foto, waar een bloem maar 4 bloemblaadjes heeft.
Waarom de plant, die ik toch al wat jaartjes heb, dit jaar zo'n afwijkende groei met hangende knoppen en afwijkende bloei heeft, is me echter een raadsel, maar ergens ook interessant, want wat is de oorzaak?
Wat foto's opgezocht van voorgaande jaren, maar zo rijk bloeiend is deze plant niet eerder geweest.
En ben ik heel erg eerlijk, vind ik de "afwijkende" bloemen mooier dan de rode ;)

Groetjes Lily

ma, 15/07/2019 - 21:37
peterplant

Ik zeg ook niet dat de zaailing in 1 jaar gegroeid is. Het kan zijn dat die plant al een paar jaar oud is en nooit gebloeid heeft en alleen blad gevormd heeft. Dan zie je natuurlijk geen verschil.

Soms kunnen bepaalde planten teruglopen naar de oorspronkelijke kleur, bij Lavaterainfo-icon gebeurd dat vaak omdat de afwijkende kleur het gevolg is van een chimaer of een sport. Maar een kleinbloemige zonnehoed loopt niet terug naar zijn grootbloemige oervorm.

ma, 15/07/2019 - 22:06
Carib

Inderdaad zoals Peterplant aangeeft: de afwijkende plant is een zaailing. En echinaceainfo-icon kunnen heel snel groeien, waarschijnlijk zijn dit zaailingen van vorig jaar, die dit jaar voor het eerst bloeien. Hier komt dit verschijnsel regelmatig voor. Ik heb een cultivar waar al jaren een witte zaailing in zit en nu ook een roze. De roze zaailingen zijn vaak groter en forser dan de cultivars. Ik haal de zaailingen weg, als ze de cultivar gaan verdringen. 

do, 18/07/2019 - 12:38
Libosa

Excuus, dat ik niet wat eerder gereageerd hebt, maar er waren andere zaken, die meer aandacht vroegen.
Met alle respect voor de antwoorden, ben ik het er toch niet mee eens, dat het zaailingen zijn, mede omdat ik vorig jaar een heel kleine zaailing in bloei heb gezien, verscholen onder de grote plant met een heel afwijkende kleur, wat oranje was.
Ooit eens gelezen, dat hybride planten regelmatig terugkeren naar de oorspronkelijke bloemkleur en groei, wat ik eigenlijk met mijn vraag bevestigd had willen zien. Het is ook geen stabiele plant, gezien de incomplete bloemen.
Geen idee, waarom de plant zich in ieder opzicht zich dit jaar anders manifesteert met gebogen bloemknoppen en andere bloemkleuren en dan denk ik maar, dat het de verrassingen van de natuur zijn ;)
Vriendelijke groet van Lily

Onderwerp gesloten