Constructie vijver - help :)

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 15/08/2018 - 15:41
Jan (anoniem geplaatst)

Constructie vijver - help :)

Hallo,

Ik heb onlangs een huis gekocht met vijver. Deze vijver was reeds lang niet onderhouden dus heb ik besloten deze opnieuw op te starten. Bij het leeghalen ervan kwam volgende constructie tevoorschijn (zie foto's).

Even een korte beschrijving:
De vijver is 220 x 120 cm en 70 cm diep.
Binnenin de vijver is een tweede wand aanwezig welke overal op 20 cm van de buitenboord werd geplaatst. De "binnenmuur" zelf is 14 cm breed en 40 cm hoog (gemeten vanop de bodem). M.a.w. de muur staat ongeveer 30 cm onder het wateroppervlak:

Ik had graag een heldere vijver gehad met niet bodem woelende vissen (vb. windes als ik mij niet vergis).

Wat ik mij nu afvraag zijn volgende zaken:

1) Waarom is deze "binnenmuur" in de vijver geplaatst?
2) Waarom is de ruimte tussen buiten en binnenmuur ook 70 cm diep, net zoals in het centrum van de vijver?
3) waarom zit er een verbindingspoort tussen beide compartimenten (zie foto)?
4) Breek ik best die binnenmuur af of is dit net nuttig?
5) Indien nuttig, hoe pak ik dit best aan vb. met wat moet ik die sleuf opvullen, hoe hoog etc?
6) Waar in deze vijver plaats ik best een pomp/filter?

Ik heb geen ervaring met vijvers, maar ik wil deze graag correct opbouwen en goed onderhouden, vandaar deze vragen. Indien nog andere tips hoor ik het heel graag!

Hartelijk dank voor jullie feedback en hulp!

Met vriendelijke groeten,
Jan

do, 16/08/2018 - 13:15
vera123

Het enige nut dat ik zou kunnen bedenken voor de binnenwand is dat je daar goed zuurstofplanten op neer zou kunnen zetten, 70 cm is daar wat diep voor, die staan liever wat hoger. De diepte is dan wel weer goed voor het overwinteren van de vissen. Echter met zo\n grote binnenbak ontneem je wel een hoop ruimte in de vijver.

do, 16/08/2018 - 14:57
GreenConnection

Sterker nog; ik denk dat de buitenrand bedoelt was als natuurlijk waterffilter, beplant met waterreinigende planten.

za, 18/08/2018 - 17:04
René.W

Beste Jan,

Ik denk zelf ook dat deze ruimte dienst gedaan heeft als helofytenfilter. Dit is een natuurlijke manier van waterfilteren door planten. Of dit gewerkt heeft weet ik natuurlijk niet, met maar een verbindingspoort tussen beiden. Normaal gesproken legt men ( in een plantenfilter ) hier een drainagebuis in, deze is aangesloten op een pomp. Op deze buis vult men het geheel op met poreuze gesteente ( niet te grof en te fijn). Tot de bovenkant van het muurtje. Dit kunnen vijversubstraat, lavasplit enz. Het water word door de pomp door de drainaige gepompt, stijgt op door de gesteente en de wortelen van de planten zorgen voor de natuurlijke filterering van het water. Echter niet alle planten zijn geschikt voor een plantenfilter. Goede waterzuiveraars zijn o.a Gele lis, Riet, Kalmoes, Snoekkruid.

Voor het planten in het gesteente moet men de aarde van de planten afspoelen c.q verwijderen. Dit, omdat er anders véél voedingsstoffen in de vijver komen, waardoor algen ontstaan.

Mocht men op een andere manier willen filteren, bijvoorbeeld m.b.v een drukfilter of iets dergelijks, zou ik persoonlijk het muurtje verwijderen, om een groter vijveroppervlak te creëren. Waarom... omdat er anders toch een soort dood stilstaand wateroppervlak ontstaat tussen de wanden. Zuurstofarmer.

Mvg Groeten René,

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag