Groene soep

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 12/05/2018 - 03:26
KatrienVan

Groene soep

Hoi ik zoek dringend hulp. Wij hebben een vijver van +- 15 jaar (18,000l) met een moerasfilter en aan de andere kant een drukfilter die water naar de wortels van de planten aan de zijkant van de vijver voert. Een watervalletje, een overloop systeem en nog een zuurstofpompje die dus allen zuurstof in het water brengen. De goudvissen en goudwindes hebben wel vreselijk gekweekt dus veel vis erin en mijn echtgenoot voert ook vaak te veel. De vijver was jarenlang glashelder. Twee jaar geleden was er hier overstroming en is er veel grond in de vijver gespoeld. Sindsdien is hij vaak troebel behalve deze winter was het iets beter, maar nu is hij sinds een paar weken verandert in een dikke groene erwtensoep.De planten lijken nochtans goed te groeien.
Ik probeerde vandaag de waterkwaliteit te testen met een Velda test. KH laag +- 5-6 GH kon ik niet zien veranderen en ik veronderstelde dus erg laag. Maar de PH was dan weer vreselijk hoog 10! Ik heb er dan een goeie dosis GH+ ingedaan maar begon vanavond ineens te vrezen dat dat net niet goed was omdat een hoge PH alkalisch water betekent en GH+ is om het water harder en dus meer alkalisch te maken? Nu lig ik wakker te vrezen dat mijn vissen gaan sterven. Onze drukpomp heeft zo'n lamp om algen te vernietigen maar ik dacht dat mijn echtgenoot vorig jaar gezegd had dat ze niet werkte. Wat kan ik doen? Ik zit te denken van eventueel zo'n alg weg of glashelder water product te gaan halen of om toch maar PH- te gaan kopen en dat over een week of 2 te gebruiken maar ik herinner me dat ze in de vijverwinkel ooit afgeraden hebben dat ooit te gebruiken. Alle raad is vreselijk welkom!

za, 12/05/2018 - 09:45
GreenConnection

Overbevolking en teveel voeren lijken mij hier de oorzaken van de snelle ontwikkeling van de algen. Voeren is niet nodig in een goed beplante vijver van die grootte. Ook toevoegen van allerlei middelen, maakt het natuurlijk evenwicht erg kwetsbaar.  

di, 15/05/2018 - 09:49
GreenConnection

@KatrienVan: mee eens?

di, 15/05/2018 - 19:03
KatrienVan

Dag GreenConnection,
Ja vanzelfsprekend klopt dat. Ik zeg het hoger ook zelf dat er te veel vissen inzitten en mijn echtgenoot te kwistig is met voeren. Maar dat helpt me momenteel niet echt voorruit. Mijn echtgenoot wil liever geen vissen kwijt en ze euthanaseren vinden we geen van beide een optie. Misschien kan ik hem overtuigen van afstand te doen van een aantal (hoe meer hoe liever) indien iemand ze in hun nieuwe vijver een mooie toekomst wil geven.
Wat betreft de producten wil ik zelf ook zo weinig mogelijk gebruiken, en zeker "sterkere middelen" vermijden maar die PH moet binnenkort echt omlaag om geen gevaar te betekenen voor de vissen. Ik plan om het in stappen te proberen met GH+ en KH+ toe te voegen. Die kunnen volgens het toch wel vrij groen denkend vijvercentrum waar we bij aanleg van de vijver mee samengewerkt hebben (om de folie te leggen) niet echt kwaad. Meer nog, volgens hen was regelmatige GH+ en KH+ zelfs een must omdat het nu éénmaal geen natuurlijke maar een folievijver is.
We hebben nu sinds een drietal dagen, voor de eerste keer ooit, de infraroodlamp ingeschakeld, maar hebben geen idee of die werkt na 15 jaar (de lamp brand maar dat is geen garantie dat het infrarood werkt) en ik heb in de moerasvijver en de buizen die naar de wortels van de planten aan de zijkant van de vijver lopen, een hoop bacteriën toegevoegd. Momenteel is er echter nog geen verschil te merken. Hopelijk wordt het iets beter met het koelere weer dat ze voorspellen...

di, 15/05/2018 - 22:07
GreenConnection

Zo'n lamp werkt maar een paar seizoenen en 15 jaar is wel erg oud. Ik zou hem vervangen.

wo, 16/05/2018 - 07:13
KatrienVan

Ja, ik ga deze week kijken of ik hetzelfde model nog kan vinden, bedankt!

wo, 16/05/2018 - 20:07
KatrienVan

Oeps, ik had een nieuw bericht gestart met de vraag of iemand ons volwassen zuurstofplanten kon verschaffen of verkopen uit hun vijver. Mocht dat niet of zo? Het is blijkbaar gedeleted?

wo, 16/05/2018 - 20:49
GreenConnection

Het forum is geen vraag en aanbodplaats. Gebruik daarvoor (gratis) 'Tuinmarktplaats'

wo, 16/05/2018 - 20:58
KatrienVan

Hazo, ok zal ik doen

do, 24/05/2018 - 15:11
KatrienVan

Ik heb goed nieuws. We zijn naar het vijvercentrum geweest met een staaltje van ons vijverwater en daar bleek alvast dat de PH eigenlijk perfect in orde was: 7 ipv 10. Blijkbaar zou dat, en het feit dat ik de GH niet kon aflezen thuis te maken hebben met dat de Velda testproducten te koud hebben gestaan deze winter waardoor de flacons dus niet meer naar behoren werkten. Dus dat was al één. In het vijvercentrum gaven ze dan ook de correcte waarden en bleek dat de vijver alleen een veel te lage hardheid, GH had (was ook echt wel lang geleden dat ik er toegevoegd had) en voor alle zekerheid heb ik die daar dan ook gekocht (de GH die ik thuis had was ook al een paar jaar oud en die heeft blijkbaar ook een vervaldatum). Tenslotte hebben we daar ook een nieuwe, grotere drukfilter gekocht (de onze was ook al rond de 15 jaar oud), met een grote ultravioletlamp erin. Thuis direct deze filter aangeschakeld en de lamp opgezet. En 4 dagen op rij een kleine hoeveelheid GH+ toegevoegd. Op die 4 dagen is de vijver nu weer helemaal schoon. Geen zweefalgje meer te bespeuren. De lamp hebben we terug uitgeschakeld en de GH is weer op pijl. Om het af te maken hebben we de filter tenslotte goed gevuld met bacteriën om het microleven weer op gang te brengen. Ik moet wel zeggen dat de vissen wel degelijk last schenen te ondervinden van die algen. Ze lieten zich totaal niet meer zien (voor zover je in het water kon zien natuurlijk) en kwamen zelfs niet meer eten! Nu de vijver weer zuiver is liggen ze 's avonds weer allemaal zo dicht mogelijk tegen het huis aan te smeken met open bekjes. Eind goed al goed dus! Dag gezegd zijnde, we moeten wel echt wat vis laten adopteren om de vijver niet verder te overbelasten. Dus wie gratis een paar mooie goudwindes, shubukins of sarasa's wil, geef maar een gilletje!

Warme groetjes, Katrien

do, 24/05/2018 - 17:20
GreenConnection

Katrien: fijn dat je het goede nieuws met ons deelt!

do, 24/05/2018 - 17:38
mun.

Een leerzaam verhaal.

Ik heb wel belangstelling voor een paar goudwindes. Waar woon je?

do, 24/05/2018 - 17:52
GreenConnection

Als het goed is, staan de gegevens op "Tuinmarktplaats'!

vr, 25/05/2018 - 08:24
mun.

Op tuinmarktplaats had ik al gekeken. Van die rubriek wordt overigens weinig gebruik gemaakt merk ik.

Verzoek aan Katrien: zou je je aanbod op TUINMARkTPLAATS willen zetten?

di, 29/05/2018 - 08:00
Ichtus

Ha Katrien,

Als ze er nog zijn heb ik ook belangstelling voor goudwindes. Dit zijn namelijk precies de vissen die ik zoek voor mijn vijver. Ik kan ze (nog) niet vinden op tuinmarktplaats... 

di, 29/05/2018 - 09:40
do, 31/05/2018 - 16:26
KatrienVan

Dag Mun en Ichtus,
Hartelijk dank voor jullie reacties en mijn excuses voor het late antwoord. Ik heb net de drukste periode van het jaar achter de rug waardoor ik een tijd niet online geweest ben.
We hebben momenteel blijkbaar een 8-tal goudwindes. Nu ben ik net nog even gaan checken (er zit ook zo veel vis in) maar de enige die ik terugvind zijn de volwassen exemplaren (toch makkelijk 30-35 cm). Ik weet nochtans zeker dat ik ooit een paar kleintjes gezien heb. Is het mogelijk dat die door de zonnebaars zijn opgegeten? De shubukins en sarassa's vindt hij in dat geval toch niet lekker, want daarvan heb ik er een hele hoop klein en halfwasjes. Dus ik denk dat ik vooral die in de aanbieding heb indien jullie die ook interessant vinden? Erg mooie beestjes toch wel.
Over de volgende dagen ben ik meer online omdat ik nu vrijaf heb.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag