Reinigen vijversubstraat

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 15/03/2016 - 18:34
EWI

Reinigen vijversubstraat

Vanwege afgestorven algen is het vijversubstraat in mijn vijver sterk vervuild (zie foto). Ik wil het dus eerst reinigen vooraleer het water in orde te brengen. Echter, met een vijverstofzuiger is dat bijna niet doenbaar. Na enkele minuutjes zuigen is de 'filterzak' die bij de stofzuiger hoort vol, en duurt het even vooraleer hij terug leeggelopen is. Bovendien worden bij het zuigen de substraat opgezogen tot tegen de zuigmond, en moet je dus bijna continu uit/aanzetten (of via het openingsspleetje in de buis waarmee je zuigt). Ik vraag me af of het helemaal leegscheppen van de vijver (het substraat) en het spoelen van het substraat met water geen snellere methode is. Heeft iemand hier ervaring mee? Hoe pak je dit best aan?

Reinigen vijversubstraat
di, 15/03/2016 - 23:15
RdB

Gewoon niets doen, verteert wel.
Ik snap je wens wel, en niets doen voelt zo tegen-natuurlijk maar werkt soms het best.
Ruud

za, 19/03/2016 - 12:29
birdwatcher

zoals Ruud schrijft niets doen , eens in een aantal jaren mocht het te veel worden gaat prima ieder jaar is onnodig Gr. Dirk.

zo, 20/03/2016 - 15:12
birdwatcher

mijn bord is meer dan anderhalve meter diep dus van die rommel zie je niets, wat jij troep noemt is gewoon natuurlijke slib vorming en is goed voor je vijver , ik eet trouwens ook van schone bordjes dat is een vergelijking die dus nergens op slaat

ma, 11/04/2016 - 18:38
StefaanC

Slib goed voor de vijver? Zolang de laag niet dik is ok, dat kan niet direct kwaad, maar als het al een centimeters dikke laag is en als vissen eens wat wild zijn dat de boel rond dwarrelt voordat de vijver op die plek even troebel er uit ziet is te veel.
Dan verwerkt de biologische actie het niet meer. Vroeg of laat moet je dan wel dat slib eruit halen.
Het substraat eruit halen en spoelen helpt inderdaad. maar op het moment dat je het substraat er uit haalt verwacht dan plots een zeer donkere wolk in de vijver en dan pas haal je een schadelijke stof naar boven.
Let wel, de bodem en de wanden zullen altijd er groen uitzien door wand algen. dat die er zijn is goed.
Ik houd een logboek bij, om de 8-10 seizoenen, kijk ik het filter na. Voordat jullie me afschieten:
Het is een eigen maaksel. Een vierkante geribde waterton vanuit de DHZ markt dient al basis. De waterton zit 1m20 onder de grond. De watertoevoer zit langs onder.
Dat water wordt een afgesloten buis ingeduwd, daar zitten wel vele ronde gaten in die allemaal onder een andere hoek zitten. Daar zitten ook twee beluchters.
Daar zit een grof filter boven. Twee beluchter platen.
Daar zit een fijner filter boven. Geen beluchters.
Daar zit een ultra fijn filter. Twee beluchters.
Daarboven 25 micron RVS plaat,
Daarboven weer een fijnfilter.
Een dan een lava laag
en dan een zeoliet laag.
De zeolietlaag wordt wel elk seizoen gekuist maar die zit van boven dus makkelijk weg te halen.
Dit filter blijft 365 dagen in gebruik.
De lucht doe van de onderste lagen kom komt al borrelend uit de filter openening , trouwens diameter 110.
Ik heb dit filter na twee seizoenen eens volledig uitgemest en gemerkt dat ik dat niet moest doen. Zalige geur in die tank.
Nu ga ik direct 8 seizoenen wachten.
De retour van dit filter loop in een 2000Liter vijver. Die staal vol met waterranonkel.
Die kleine vijver loopt over in de grote vijver. Voor de overloop zitten weer 4 beluchters. Deze springen s'nachts aan.
Enne, ik meet nooit de waterwaardes, wel kijk ik dagelijks naar de vijver, hoe reageren de vissen, hoe doen de planten het en af en toe een het deksel van de filter ar af.
Een vijver stofzuiger is eigenlijk deels nutteloos. Ok, die kan wat smurrie er uithalen maar om daarmee de volledige vijver af te gaan, dat wordt een reuze werk van een aantal weken.
Het aantal windes daalt, reiger, dat stoort me niet. Er zijn er ook twee uit de vijver gesprongen. Een zonnebaars houd de populatie zowat op pijl.
Enkel stekelbaarsjes krijgt die niet te pakken.
Geen kleine windes meer.

di, 12/04/2016 - 14:01
birdwatcher

Maar het kan ook zo , geen filter en eens in vele jaren een keer de slip eruit met een fijnmazig net , gaat prima en scheelt een hoop werk

Reinigen vijversubstraat
di, 12/04/2016 - 14:02
birdwatcher

-

Reinigen vijversubstraat
di, 12/04/2016 - 15:02
mun

Prachtig!

do, 14/04/2016 - 12:45
StefaanC

Mooie vijver. Als je in de vijver wil kijken moet er een circulaire polarisatiefilter op uw objectief staan. Zonder zal het oppervlak altijd weerspiegelen.
Opgelet: voor siervijvers zonder vis , zonder filter gaat dan mits wat planten die dezelfde functie hebben te gebruiken.
Maar zodra er ook een paar vissen inzitten helpt een extern filter veel problemen te vermijden, lees, niet direct op een bepaald moment paniekerig reageren als de waardes eens de pan uitlopen.
Zodra de kleine vijver afgewerkt is en een vaste skimmer is geplaatst zal ik wel eens een paar foto's maken.
Dus van pomp naar 280L druk filter, nou ja waterdruk naar een 2000L kleine vijver waar vooral zuurstofplanten in staan en 8 beluchters die s'nachts werken. (zuurstofplanten werken in het donker niet)
Lucht is maar een lapmiddel maar alle beetjes helpen.
Dat water loop over naar de vijver via een glijvlak om het plonseffect wat te verminderen. Automatische regenwater bij vulling.
Golden rule, echt 100% algen/wieren vermijden in visvijvers is onbegonnen werk. Maar, je kan een explosie van algen/wieren wel vermijden.

di, 19/04/2016 - 20:32
birdwatcher

Deze vijver functioneert al jaren met vissen , x aantal kroeskarpers en 4 koi van 40 cm + er zit dus geen filter op maar wel een beekloop , in de zomer groeit de vijver volledig dicht wanneer ik niet af en toe een kruiwagen vol verwijder.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag