vijver tot leven brengen

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 24/03/2018 - 20:58
wimme

vijver tot leven brengen

Dag mensen,

Wij hebben een vijver aangelegd van ca 260 m2. Daarmee zijn we een behoorlijke uitdaging aangegaan. De belangrijste":

Hoe krijgen en houden we leven in deze plas? We willen graag ook vissen erin.

Hoe houden we de vijver (automatisch) op niveau? Als we niets doen zakt ie in een week of 2 tot grondwater niveau. Het liefst pas ik een pomp goe met beperkte capaciteit op zonne energie, die constant een stroompje maakt. Eventuele overloop kunnen we wel afvoeren

ik zoek naar kennis en inzichten om met bovenstaande aan de slag te gaan. Kan iemand ons op het spoor zetten?

Hartelijke groet, Wim en Miranda

di, 24/04/2018 - 00:30
stylish

Dag Wim en Miranda,

Je wilt een biologische vijver zonder veel poespas / onderhoud? of ga je koi's houden?

Zelf ben ik momenteel ook bezig met een vijver... het is mijn 3e vijver die ik goed aanleg en waar ik niet veel aan hoef te doen (op termijn). Niet dat ik lui ben, want zeker in het voorjaar moet je toch je zuurstofplanten bijsnoeien alleen wil ik niet teveel middeltjes erin kiepen. En je kan oneindig veel tijd in een vijver steken, haha.

Het is belangrijk dat je weet welke vissen je wilt gaan houden... 

ik snap niet helemaal wat je bedoelt met leeglopen tot grondwater niveau?! 

enfin, in een notendop hoe ik het doe en dan sla ik de aanleg over want je hebt hem al aangelegd:

Direct de bacterien en planten erin samen met granulaat en paar lavastenen. Zuurstofplanten met verschillende diversiteit voor minimaal 6 soorten) bij een vijverspecialist kopen en af laten zakken in vijvermandjes (voorkeur); Voldoende poelslakken en mosselen uitzetten. watervlooien en waterpissenbedden na 2 weken. Waardes meten na 4 weken (pH en kH!). Zelf donder ik er gebroken kalkzandsteen blokken erin (kleinere en grote stukken). Pletter er ook een paar dakpannen en oude gres rioolbuizen in (max 6 cm doorsnede), want deze geven beschutting aan je 1e leven. Buiten de vijver stenen stapelen zodat de amfibieen ook schuilplaats hebben op "het droge"

Ben nu ook 2 maanden onderweg en ik heb de watersalamanders en kikkers in de vijver gesignaleerd... De lelie gaat er volgende week in. De volgende stap is de beekloop en vijverval en dan de vissen. Zelf vind ik windes een leuke vis, ze springen boven het water. Uiteraard 1 zonnebaars erbij. De pomp komt ook op zonne-energie zoals jij ook aangeeft.

Het is wel zaak om de vervuiling tegen te gaan van met name zweefvuil wat spontaan in je vijver komt. Met name hoornblad is er erg gevoelig voor. Waterranonkel weer voor draadalg, etc. O ja, als je vis uit gaat zetten: Vitamine B een week ervoor aan het water toevoegen. 

Ik ben geen specialist, ik spreek uit ervaring...

groeten

Robbert

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag