Zoetwater mossel

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 05/07/2015 - 18:00
Miryana

Zoetwater mossel

Hallo allemaal,
Heeft iemand een idee wat voor soort mosseltjes dit zijn?? Ik zag gisteren 1 van de kikkervisjes in de bovenste mossel wroeten...nog enige kans dat deze mossel leeft?
Deze op de foto liggen op +/- 20cm..is het verstandig als ik ze op de bodem plaats? Ik heb ook sarasa en goudwinde in het vijvertje. Deze vertoeven zich vaak tussen de zuurstofplanten onderin. Stel ik verplaats de andere 3 mosseltjes verder naar de bodem dan kans dat de vissen ze pakken??
Voor alle reacties/tips alvast bedankt ^_^

Zoetwater mossel
zo, 05/07/2015 - 18:07
birdwatcher

als ze naar de bodem willen zwemmen ze daar zelf wel naar toe

ma, 06/07/2015 - 11:49
Polplastron

Mossels hebben de naam het water te zuiveren en worden voor dit doel verkocht. Het is inderdaad zo dat mossels minuscule organisme eten door ze uit het water te 'filteren'. In theorie zou zo'n mossel dus zweefalgen kunnen tegengaan. Anderzijds kan zo'n mossel voor heel wat overlast zorgen; een mossel die doodgegaan is (en dat zie je niet meteen op de bodem van de vijver hé!) gaat natuurlijk rotten en vervuilt op die manier het water sterk. In een grote vijver is dat geen probleem, maar in kleinere watertjes is dit nadeel toch groter dan het zogenaamde voordeel, althans zo denk ik erover.
Mossels hebben wel belang als je bittervoorns hebt en deze wil laten voortplanten gezien beide diersoorten een soort samenwerkingsverband hebben waarbij de bittervoorn haar eieren in de mossel afzet om ze tegen rovers te beschermen en de mossel haar jongen mee laat buitenzwemmen terwijl ze aan de jonge bittervoorntjes zijn vastgehaakt.
Voor de sierwaarde hebben mossels geen enkel nut; ze leven echt het liefste in een modderige bodem waar ze zich gedeeltelijk kunnen ingraven. Als je zo'n plaats niet kan bieden, is het beter om van mossels af te zien in de vijver.
Groeten,
Pol

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag