Acer Palmatum als bonsai

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 14/02/2007 - 20:26
mikawa-yatsubusa

Acer Palmatum als bonsai

Beste lezer,

Zelf heb ik verscheidene soorten Japanse Esdoorns in mijn tuin staan. Ik heb er ook in pot staan. Heeft iemand ervaring met verpotten van Japanse Esdoorns, maar dan specifiek met het oog om er een bonsai van te "maken"?

Voor een overzicht van mijn Japanse Esdoorns zie: https://tinyurl.com/y4vz64ce

Mvg,

Een "Japanse Esdoorn"-fan

do, 22/02/2007 - 17:29
ruudT

Beste esdoorn fan,

Een bonsai maken van een japanse esdoorn is een klus van lange adem. Traditioneel staan esdoorns als bonsai in een erg platte schaal, dus je zult met een erg kleine plant moeten beginnen. Alle dissectum soorten (zwaar ingesneden en geveerd blad) zijn niet geschikt. Evenals soorten die geent zijn op een langzaam groeiende onderstam. Alle soorten die langzaam groeien zijn ongeschikt voor bonsai. Een bonsai ontwikkeld zicht niet langzaam omdat hij langzaam groeit; hij ontwikkelt zich langzaam omdat je van elke tien centimeter groei er uiteidelijk weer negen centimeter vanaf snoeit. Weinig groei betekend weinig snoei, en snoeien is de meest practische manier van vormgeven.
Mij is het nooit gelukt een esdoorn te stekken, zeker de cultuurvarianten raken heel slecht aan de wortel. Proffesionele kwekers gebruiken hiervoor een mistinstallatie, en dat is niet weggelegd voor een amateur (met alle respect). Het beste begin je met een plant uit een tuincentrum, klein en liefst een botanische soort of een soort die bekend is als bonsai (Acerinfo-icon palmatum 'deshojo' bv) en niet geent op een onderstam. Kweek de plant op een plaats waar hij slechts een paar uur zon krijgt en de rest van de dag in de schaduw staat. Esdoorns zijn gevoelig voor uitdrogen. Ochtend zon is het beste.
Over het vormgeven kan ik kort zijn; traditioneel worden esdoors in japan gekweekt in de stijl 'informeel rechtop'. Dat betekend dat je een jonge plant zult moeten bedraden; omwikkelen met koper- of alluminiumdraad en in de juiste richting buigen. Maak maar een paar bochten maar zorg dat de top loodrecht boven de stamvoet zit. Zorg dat de takken alleen in een zogenaamde buitenbocht zitten (vergelijk met een knie: de tak moet niet in de knieholte groeien maar uit de knieschijf).

Nu ben je redelijk op weg. Doe jezelf een plezier en koop een boek over bonsai. Beter nog, wordt lid van de vlaamse bonsai vereniging. Het is een erg actieve club en de mensen daar hebben samen een enorme know-how.

greetz
Ruud

do, 22/02/2007 - 19:38
mikawa-yatsubusa

Hallo Ruud,

Ik heb al enkele boeken over Japanse Esdoorns en Bonsai. Ook heb ik me lid gemaakt van de Vlaamse Bonsaivereniging onlangs. Alvast bedankt voor je reactie. De VBV heeft alleszins een geïnteresseerd lid bij met vele vragen. Hopelijk krijg ik op al deze vragen een antwoord of kan ik er zelf een paar van oplossen na enkele (werk)vergaderingen.

Kurt.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag