autochtone appelaar - allereerste snoei

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 21/08/2009 - 22:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

autochtone appelaar - allereerste snoei

hallo,

eigenlijk geen echte vraag, gewoon een 'onderwerpje'.

In juli dit jaar heb ik via het Instituut voor Natuur- en Bos Onderzoek (INBO) een autochtone appelaar kunnen verkrijgen.

Autochtoon betekent dat het de échte wilde appelaar betreft, waarvan het genetisch materiaal nog hetzelfde is als dit dat via onderzoek werd achterhaald uit fossiele appelbomen van net na de laatste ijstijd.

Bon, voor velen niet van belang, maar ecologisch gezien van gigantisch belang voor het instandhouden van de genetische autochtoniciteit en de biodiversiteit in het algemeen.

In heel Vlaanderen zijn van de autochtone appelbomen nog maar een handjevol locaties over (200tal).

Nu, dit boompje dat ik in bonsai ga proberen vormen is er maar eentje van de eigen opkweek die het INBO jaarlijks aanlegt. Elk jaar zijn er wel enkele over die niet aangeplant worden.

Ik vermoed eigenlijk dat als het lukt, dit boompje wel eens het enige autochtone appelaartje zou zijn binnen de vlaamse bonsai.

Ben dus vol verwachting en van plan hem de beste zorgen te geven.

Hij moet zo'n 3 à 4 jaartjes oud zijn, staat nog gewoon container zoals ik hem kreeg. En is in juli gewoon ingekort tot op 20 à 25tal cm. De scheuten die je ziet zijn deze die het boompje maakte enkele weken nadien.

Ben blij dat hij positief reageerde op de snoei

Sommigen zullen mischien al een vermoeden hebben welke scheuten ik zal overhouden om dan verder mee te gaan.
Volgend jaar vliegt hij de vollegrond in.

autochtone appelaar - allereerste snoei
vr, 21/08/2009 - 22:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voor de duidelijkheid toch nog vermelden:

het INBO is dus NIET toegankelijk voor partikulieren, en doet ook geen verkoop. Ik kon het appelboompje ook enkel per uitzondering verkrijgen, via mijn werk.

za, 29/08/2009 - 16:57
Onetreehill

Yves,

Een nobel streven van je om hier aan te beginnen. Het boompje heeft idd goed gereageerd op de snoei zo te zien op de foto en dat is op zich al een goed teken natuurlijk. Het zou natuurlijk fantastisch en ook uniek zijn als datgene wat je voor ogen hebt ook idd zou lukken. Ik wens je i.i.g. veel succes ermee.

OTH

za, 29/08/2009 - 22:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo OTH,

dank je wel voor je reactie

dit wordt gewoon zeker een boompje dat ik heel goed ga verzorgen, ik hoop idd dat het de moeite gaat worden...veel geduld zal er wel bij horen.

ondertussen zijn de scheuten nog flink aangegroeid, gezond en groeikrachtig is hij alleszins, en da's een goede start

groeten

Onderwerp gesloten