bladval bonsai ficus ginseng

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 01/09/2010 - 21:44
---Special-T---

bladval bonsai ficus ginseng

beste,

eerst en vooral wil ik toch even melden dat ik een totale leek ben op gebied van bonsai-boompjes...eerlijk gezegd...heb ik een bonsai ficusinfo-icon ginseng in de aldi gekocht vorige week. hij was mooi, nu nog...maar hij begint zijn blaadjes te verliezen en er komt een witte omranding op. ik als leek vraag nu aan jullie wat ik daaraan kan doen...zou het jammer vinden moest het dood gaan. kan ik het platenextract geven of dergelijke?

ik heb al op forums gelezen dat het vrij veel zonlicht nodig heeft. maar dan is mijn vraag...in de winter is het toch ook donker? vandaag heb ik hem even buiten in de zon gezet, mss dat hem dat beter af gaat.

bij deze post ik ook meteen enkele foto's van de bonsai.

groene groeten,

Toby

bladval bonsai ficus ginseng
wo, 01/09/2010 - 21:48
monet

Hij heeft wat licht nodig maar zeker geen volle zon. En kamertemperatuur. Als hij dag en nacht buiten staat kan het al de temperatuur zijn die het hem doet. Af en toe wat mest en een klein beetje water.

wo, 01/09/2010 - 22:15
---Special-T---

de kamertemperatuur is om en rond de 24 graden op het moment. hij heeft hier op de dressoirkast gestaan...niet echt in de zon, ook niet in de schaduw...maar ja, de blaadjes vallen af. nog een foto van de blaadjes...

bladval bonsai ficus ginseng
do, 02/09/2010 - 11:37
monet

Van op afstand is een probleem ontdekken niet zo makkelijk. Ik zal nog eens proberen.

De witte omranding lijkt mij gewoon kalkafzet van het sproeien met kalkrijk water. Als het dat is is het gewoon afwasbaar met een licht sopje. Om de blaadjes te doen glimmen even de blaadjes afnemen met wat melk.

Als je hem nog niet lang hebt kan het zijn dat hij aan de nieuwe omstandigheden nog moet aanpassen.In elk geval de plant niet te veel verhuizen. Geen enkele plant houdt daar van. Komen er wel nieuwe blaadjes aan?

Qua water niet te veel geven. Als de aarde nog nat of klammig aanvoelt geen water geven.

do, 02/09/2010 - 20:19
---Special-T---

sproeien heb ik eigenlijk nog niet gedaan. enkel een bekertje water gegeven. er komen inderdaad nog scheutjes bij op het einde van de takjes, dat is toch positief neem ik aan. maar het zit wel in een dichte pot. dus geen pot met uitlek mogelijkheden. heb gelezen dat dit eigenlijk niet zo goed is aangezien de wortels dan nat blijven.

welke meststof is aangeraden voor dit boompje?

gr.

do, 02/09/2010 - 21:48
Jacqui-frl

Een zgn. bonsaischaal moet een of meerdere gaten hebben; deze hebben ook meerdere functies. Ten eerste voorkomen ze, dat er water onder in de pot/schaal blijft staan, waardoor er wortelrot ontstaat. Ten tweede moet er een mogelijkheid zijn om de bonsai d.m.v. draad in de schaal te bevestigen (bij verpotten) Je maakt dan een zgn. vlinder van draad (in de vorm van een acht) onder de schaal voor het gat; een 10 a 20 cm. draad steekt dan door het gat in de schaal. Hierover plaats je zgn. bonsaigaas (zodat het eerste laagje Acadama, split e.d. niet door de gaten de schaal kan verlaten)Hierop plaats je dan de bonsai en met de draden verbindt je hem aan de schaal. De schaal met Acadama, e.d. aanvullen en klaar.

vr, 03/09/2010 - 09:42
monet

Inderdaad, groei is positief. Dan zou ik gewoon nog wat afwachten. In elk geval zeker verplanten naar een pot met gaten voor de afwatering. Water dat blijft staan is funest voor planten.
Qua meststof is er bonsaimest, je kan ook cactusmest nemen of gewone mest maar dan wat minder meststof oplossen zodat ze zwakker is.

vr, 03/09/2010 - 13:43
Jacqui-frl

Sorry Monet maar met een mestadvies van cactus mest zit je volgens mij op het verkeerde forum. :-) En in je de rest van je advies herhaal je simpel wat ik eerder heb gezegd, maar maakt mij niet uit hoor.
Special-t, als je op deze wijze een bonsai houdt, kun je hem net zo goed vergelijken met een ficuskamerplant. Dus ten eerste verpotten die bonsai in een bonsaischaal of je item verplaatsen naar het kamerplantenforum, dat is mijn advies.

zo, 05/09/2010 - 21:34
---Special-T---

Beste Jacqui-frl, verplanten zal ik zeker doen. wat me de grond? mag er in de pot van die absorberende korrel zitten? of is er nood aan bonsai potgrond?

gr

ma, 06/09/2010 - 11:00
Jacqui-frl

Een absorberende korrel, zoals Acadama, Seramis of zelfs dubbelgebakken kattegrit zoals Foetsie-bah van Tompoes is zelfs prima als toevoeging. Het maakt naast de absorbtie de grond meer luchtdoorlatend, dus minder kans op wortelrot. Voor de Ficusinfo-icon ginseng kun je zowel de speciale bonsaiaarde gebruiken, als potgrond vermengd met de eerder beschreven korrels. Je zult zien dat de bonsaiaarde van Acef bestaat uit aarde reeds vermengd met Acadama en zand.
Groetjes,
Jacqui

do, 07/10/2010 - 19:30
Dusky

Ik heb ook zo'n ficusinfo-icon,en had het zelfde probleem,wat bij mij geholpen heeft is de plant buiten zetten in halfschaduw.

do, 07/10/2010 - 19:36
Subotai

Uuuh...

do, 07/10/2010 - 20:05
Dusky

Quote{uhhh}quote
?

za, 30/10/2010 - 20:40
matthijsKM

Is de blaadjes met melk afnemen onschuldig?

Onderwerp gesloten