bonsai mest

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/01/2010 - 21:01
ray_88

bonsai mest

hallo

een vraag, ik moet nieuwe bonsai voeding/mest hebben nu heb ik nog wel vloeibare voeding van pokon maar wil overgaan op vaste mest mix die je apart voor de lente,zomer,herfst kan kopen op bonsaishop.nl.
De npk is in de juiste verhouding ivm de seizoenen, heeft iemand ervaring met organische mest? hoe gaat dat in zijn werk ipv vloeibare voeding

gr ray

wo, 27/01/2010 - 12:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jammer, dat niemand hier ervaring mee heeft, was er ook erg benieuwd naar geweest.

Mvg. Pappous.

wo, 27/01/2010 - 14:14
dea

voor organische mest qua NPK verhoudingen in de verschillende seizoenen gelden dezelfde regels als voor vloeibare.
Dus in het vroege voorjaar, voorzichtig beginnen met lage doseringen, en naarmate de temperatuur en seizoenen vorderen, steeds meer Nitraat.
Tegen de nazomer/herfst de N (stikstof) verminderen en meer P (forfor) en K (kalium) om de bomen voor te bereiden op de winter.

Organische mest kun je over de bodem verdelen, rondom de stam/wortels.
Let wel: een heel klein beetje (lees goed de adviezen op de verpakking)
of je kunt mestkorfjes halen en die vullen met mestkorrels.
Let wel: elke keer als je dit opnieuw doet, dan eerst het oude restant verwijderen, en daarna het korfje op een nieuwe plek in de bodem plaatsen.

Hoop dat je hiermee wat uit de voeten kunt.

grt,
DEA

wo, 03/02/2010 - 20:43
ray_88

oke bedankt voor het advies
ik heb biogold mestkorrels al binnen die hebben een waarde van 5.5-6.5-3.5 maar daar begin ik eind maart mee. Heb laatst pokon universeel plantenvoeding gehaald (vloeibaar) die heeft een betere waarde ivm met de winter 7-3-7. Vervelend dat de beschrijving bij biogold in het japans is er staat wel in het engels

category size of pot useage
-------- ----------- ------
bonsai 5 Inch 15pcs

ik neem aan dat ik dan ong 20 pcs moet gebruiken omdat mijn pot 8 inch

gr ray

do, 04/02/2010 - 12:34
dea

Hoi ray,

quote: die heeft een betere waarde ivm met de winter 7-3-7.

dit valt te betwisten.
de meningen over de juiste verhoudingen lopen zeer uiteen, en overal in elk boek, op elke site zul je weer iets anders lezen of horen, maar in de regel is het wel zo, dat je in de winter juist NIET teveel stikstof (N) moet geven aan je bomen. Dit doe je eerder in het voorjaar, omdat N voor een sterke groei zorgt.
Als de bomen tijdens de winter in een rusttoestand zijn, hoef je dus eigenlijk helemaal geen voeding te geven, aangezien alles stil staat.
In de regel begin je met mesten in het voorjaar, als de temperatuur het toelaat en nadat de knoppen beginnen te zwellen.

Nog een opmerking over je BioGold al in maart te geven:
Kijk niet naar de kalender, maar naar de temperatuur ! Dat is een belangrijke graadmeter. Het ene jaar is het in maart al aardig warm, het andere jaar kan het nog vriezen in maart.
Bovendien werken de meeste vaste meststoffen (korrels) pas vanaf ongeveer 17 graden celsius. Dus mocht het in maart nog maar iets van 10 graden zijn (gemiddeld per week) dan kun je beter eerst nog maar vloeibare mest geven.
En zodra de temperatuur dan stijgt, kun je overgaan op vaste mest.
(overigens, dit zijn MIJN ervaringen en Tips, uiteraard kun je zelf ook een en ander uit proberen).

za, 06/02/2010 - 17:54
ray_88

hoi dea

ja klopt dat dacht ik ook achteraf een waarde van 7 voor stikstof is nu nog niet nodig maar 7 voor kalium wel ( ik ben nu ook natuurlijk veels te laat met voeding geven voor in de winter periode ). Bedankt voor je advies wel weer wat geleerd. Nog een vraagje ik heb een serrisa foetida van ong 18 jaar oud en een punica granatum waarvan ik de leeftijd niet weet(overgenomen van een vriend), maar nou gaat het met die punica wel goed maar bij de serissa word het blad soms slap en verschompelt het en het nieuwe blad die hij nu heel soms krijgt hebben zwarte puntjes. Nu komt dat waarschijnlijk door te lage luchtvochtigheid en bij vorst, maar me kamer moet ik uiteraard luchten dus doe ik een uur me rooster even open en voor de rest staat de verwarming niet heel de dag aan, ik heb een schaaltje met water in me kamer gezet bij de verwarming en zet af en toe een waterkoker aan voor wat stoom ivm miss betere luchtvochtigheid ze staan goed in het licht. Weet jij misschien hoe dat anders zou kunnen, Hier een foto (de serissa is niet zo duidelijk te zien) alvast bedankt

gr ray

bonsai mest
ma, 08/02/2010 - 12:12
dea

Hoi Ray,

Fijn om te horen, dat je wat opgestoken hebt.

Voor je nieuwe vraag, zal ik je toch verzoeken een nieuwe topic te maken.
Ten eerste werk ikzelf enkel met buiten bonsai.
Bovendien heb ik met beide bonsai die jij noemt geen ervaringen.
Ik kan uiteraard wel even mijn boeken en internet sites raadplegen, maar ik denk dat je meer hebt aan kennis van iemand die het uit eigen ervaring heeft opgedaan.

Echter lijkt me dat waterkoker stoom maniertje van jou, niet echt een goede wijze om een hogere luchtvochtigheid te krijgen.
Beter zet je de bonsai schaal bovenop (dus niet IN !) een schaaltje met water, dus niet dat schaaltje op je verwarming zetten, maar onder je bonsai. Dit water zal vanzelf verdampen en zo de luchtvochtigheid rondom je boom verbeteren. Als het schaaltje op de verwarming staat, dan zal je bonsai niet echt van het vocht kunnen profiteren.

Maar nogmaals, voor antwoorden over de slap hangende bladeren en de zwarte puntjes e.d. dan zou je toch even een ander moeten vragen.

mvg,
DEA

ma, 08/02/2010 - 21:44
ray_88

hoi dea

oke nee schaaltje stond op de grond bij de verwarming, staat nu onder het tafeltje waar de bonsai op staat en ik vul af en toe ook de onderschaal van de bonsai met een klein laagje water. iedergeval bedankt

gr ray

wo, 10/02/2010 - 14:50
dea

Ray,

Trouwens,
hier nog een goed artikel over bemesting en ph waarden van je grond.
hoop dat je er weer iets van zult opsteken:

https://tinyurl.com/y45m5tlr

grt,

wo, 10/02/2010 - 18:51
ray_88

hoi dea

bedankt die site kon ik nog niet :)

gr

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag