Bonsai verliest veel blad (2)

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 22/11/2009 - 19:35
sjoukje

Bonsai verliest veel blad (2)

Hallo,

ook mijn bonsai verliest veel blad, maar gezien er nogal veel verschil is tussen bonsaibomen plaast ik zelf even een bericht incl. foto.

ik heb mijn bonsai (een Zanthoxylum) sinds een half jaar en hij deed het afgelopen zomer erg goed; veel nieuwe bladgroei. De laatste tijd (sinds de dagen korter worden) verliest hij echter erg veel blad. Hij is bijna kaal geworden.

Ik geef de boom minstens een keer per week water; dan laat ik deze 10/15 minuten in een bak met water staan en laat hem daarna 10 minuten uitdruppen). Een keer per maand voeg ik hier bonsaimeststof aan toe. De bonsai staat in de buurt van het raam op het zuiden.

In eerste instantie dacht ik dat mijn bonsai te weinig licht krijgt vanwege de korte dagen, maar gezien deze op het zuiden staat krijgt hij wel zoveel licht als mogelijk is (tenzij ik deze op de vensterbank zet, maar dat is slecht ivm verwarming). Daarbij moeten meer mensen met Bonsais in Nederland hier dan toch last van hebben lijkt me.

Kan iemand mij helpen met dit probleem? Of is het niet erg dat de bonsai veel bladeren verliest in de winter? Ik vind het er in ieder geval niet al te gezond uit zien ;-). Hopelijk kan iemand mij adviseren over de verzorging. Alvast bedankt!

Bonsai verliest veel blad (2)
zo, 22/11/2009 - 21:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Of dit werkelijk Zanthoxylum is, is alleen vast te stellen, als de plant scherp bedoornd is.

zo, 22/11/2009 - 22:42
Jacqui-frl

Bladverlies bij tropische bonsai kan ontstaan door verplaatsing, temperatuurverandering, en/of te weinig licht, te veel water enz. Ik zou in ieder geval als ik jou was, de bonsai terugsnoeien in model en daarna afwachten of het bladverlies minder wordt en de bonsai zich herstelt en nieuwe blaadjes krijgt.
Groetjes,
Jacqueline

Bonsai verliest veel blad (2)
zo, 22/11/2009 - 23:39
Onetreehill

Zoals dit boompje er nu bij staat oogt het niet echt gezond en dit zou aan de grond in de pot kunnen liggen. Misschien is het een optie om de kluit eens goed na te kijken. Als wortels vocht en voeding niet meer goed kunnen opnemen kan je problemen verwachten. Ik dank dat als je de kluit enigszins uitkamt en dikke oude wortels en evt. rotte wortels verwijdert en dit boompje voorziet van verse grond er al een begin wordt gemaakt met een herstel. Zorg er ook voor zoals al eerder werd vermeld om dit boompje wat te snoeien en dus meer in balans te brengen. Zoals het er nu bijstaat is het geen bonsai maar meer een struik in een bonsaipot. Verder nog even betreffende het watergeven. Waarom èèn keer per week water geven, 15 min. laten volzuigen en dan 10 minuten uitdruppelen. Hoor deze in mijn ogen flauwekul methode wel vaker en dan vooral van beginners, vaak wordt hun dat door de verkopers in tuincentra verteld. Als een bonsai op de juiste manier wordt verzorgd v.w.b. water geven is dat zgn. dompelen niet nodig. Gewoon dagelijks een klein beetje water geven of de grond besproeien is voldoende, maar wel regelmaat aanhouden natuurlijk!
Vooral de tropische en subtropische soorten hebben het vaak moeilijk in een huiskamer en als er slechts 1 keer per week water wordt gegeven is dit met huiskamertemperatuur en ook nog in zo'n kleine pot snel opgebruikt .
Maar dat boompje moet dan wel dagen wachten tot er weer water wordt gegeven. En is het dus niet zo raar dat er uiteindelijk problemen ontstaan.

OTH

ma, 23/11/2009 - 11:42
sjoukje

Hallo, dank voor alle reacties! Ik ben inderdaad een beginner; heb de Bonsai kado gekregen. Ik zal de boom verpotten, bijsnoeien en anders gaan bewateren. Het bijsnoeien lijkt me echter wel erg lastig. Dit heb ik afgelopen zomer al gedaan omdat het wel een erg uit de kluiten gewassen bonsai werd, maar nu is er juist weinig over om te snoeien :P. Kan ik dan het beste gewoon de ver uitstekende takken verkorten en de rest laten zoals het is?

ma, 23/11/2009 - 13:44
Onetreehill

Probeer i.i.g. om die lange uitlopers waar bijna geen blad aan zit weg te snoeien. Op de foto is te zien dat er ook te lang uitgegroeide twijgen zijn met aan het uiteinde van het takje nog volop blad. Ook deze kort terugsnoeien en waar mogelijk tot aan een groeipunt/knop. Vanuit hier zal het takje dan weer moeten uitlopen. Je zult na die ingrepen een nogal kale boom overhouden maar het is niet anders in dit geval. Dat het boompje er momenteel zo bij staat komt doordat het nooit in model is gebracht en dit is af en toe toch echt nodig om een mooie kruin te behouden. Dus werk aan de winkel en pak dan ook gelijk de potkluit aan en voeg verse grond toe. Het zal even duren voordat het boompje zich hersteld heeft maar in principe zou het op termijn goed moeten komen.

OTH

ma, 23/11/2009 - 13:58
sjoukje

bedankt voor het advies! ik heb nog nooit de potgrond vervangen dus dat ga ik zeker proberen. Heeft iemand een idee wat voor mest goed is voor zo'n Bonsaiboompje? Op internet lees ik uiteenlopende meningen voor de beste potgrond, maar die zijn wel vaak van toepassing op andere soorten Bonsai. Enig idee wat goed zou kunnen werken? Alvast bedankt!

ma, 23/11/2009 - 15:25
Onetreehill

Sjoukje,

Je kunt vloeibare bonsaimest kopen in een tuincentrum. Het is voor de beginner gemakkelijk in gebruik. De gebruiksaanwijzing staat op de verpakking vemeld. Als grond kun je speciale bonsaigrond kopen, ook in het tuincentrum maar ook gewone potgrond voldoet. Door de potgrond doe je een half handje vol fijn grind of Japanse split, dit verbetert de afwatering in de bonsaipot. Over het gat onderin doe je een gaasje en onderin de pot een dun bodempje fijn grind. Met bemesten wacht je een paar weken omdat er in de verse potgrond voedingsstoffen zitten. Na enkele weken kun je beginnen met de vloeibare mest.

OTH

ma, 23/11/2009 - 16:17
sjoukje

opnieuw bedankt voor je snelle reactie! de vloeibare mest heb ik al; dit doe ik ongeveer 1 a 2 keer per maand. Ik zal eens naar een tuincentrum gaan om de grond te kopen. Hopelijk wordt m'n bonsai dan weer gezond :-).

ma, 23/11/2009 - 20:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heeft de plant nu scherpe stekels aan de takken of juist niet?

ma, 23/11/2009 - 21:39
sjoukje

de bonsai heeft geen scherpe stekels aan de takken. De naam Zanthoxylum staat echter wel op het kaartje dat erbij zat..

ma, 23/11/2009 - 21:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dan is het geen Zanthoxylum, maar Operculicarya decaryi.
Zie:
https://tinyurl.com/y4eysupb

(spatie's verwijderen)

do, 26/11/2009 - 11:27
Checkbox

Hallo, Ik reageer op; mijn bonsai verliest veel blad.

Zelf heb ik een ficusinfo-icon bonsai, enige maanden geleden gekregen. Maar zo door de maanden heen verloor hij veel blad, en veel van mijn blaadjes zagen eruit, als verder in dit forum foto's topic FlorisD etc.(beetje geelbruin, met zwarte stipjes)

Op den duur was ik denk ik 90% van de bladeren kwijt. Maar ik ben erachter wat het voor mijn bonsai was.
Namelijk een combinatie van te weinig water, en de plant had spint.
Ik heb hem een dompelbad gegeven, gewoon de hele kluit even een tijdje in een emmer water zetten. En ik heb een behandeling tegen spint gestart. (Spint zijn heel heel kleine witte stipjes onder of op je blad. Ongeveer zo groot als een speldenpunt, niet speldenkop maar het puntje van een speld.)
Nu 2 weken verder heb ik nieuwe blaadjes en nieuwe scheuten, en de plant verliest geen blad meer. En al mijn blaadjes zijn weer mooi groen.

Ik dacht dat ik regelmatig genoeg water gaf, maar de grond voelde over het algemeen droog aan, zoals andere kamerplanten. De grond voelt nu aan, alsof het gisteren of vannacht geregend heeft, altijd een klein beetje vochtig. Ik geef hem nu 2/week een goede plens water.

Hopelijk helpt dit je,

Checkbox

Onderwerp gesloten