Ficus benjaminus

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 20/06/2006 - 02:18
Pandanus

Ficus benjaminus

Mijn moeder heeft een jaar of 5 geleden (of langer) twee bonzaï's Ficusinfo-icon Benjaminus (denk ik toch) gekregen. Ze heeft hen nooit verzorgd, behalve water gegeven, omdat ze niets van bonzaï's afwist. Dus je kan je wel voorstellen dat dit geen bonsaï's meer waren, maar eerder gewone kamerplanten.

Vorig jaar heb ik een van de ficussen verpot, gesnoeid en deels gevormd, maar na enkele dagen had hij al zijn bladeren verloren. Als wanhoopspoging heb ik hem volledig kaal geknipt, zodat alleen de stam overbleef. Wel alle wonden afgedekt met wondenpasta. De ficus is terug beginnen groeien en het resultaat een jaar later staat op de linkse foto.

Vandaag heb ik hem buiten gezet. Is dit een goed idee, of kan de ficus niet goed tegen felle zon en/of wind of dergelijke? Ik heb een boekje over Bonsaï-verzorging, maar daar staat niets over ficussen in (is dit trouwens wel een echte bonsaï)?

En hoe zit het met de bemesting? Op mijn flesje bonsaï-voeding (Substral) staat : van maart tot september 1 x elke 2 weken, maar in mijn boekje staat dat er in de zomer niet bemest mag worden. Wie heeft er nu gelijk?

Vandaag heb ik de tweede ficus ook kaalgeknipt. De takken waren de eerste 20 cm kaal voor er bladeren op stonden, dus ik dacht dat dit het beste was. Het resultaat staat op de rechtse foto. Ik heb hem niet verpot. Hoe kan ik hem nu het beste behandelen? Of niets speciaal doen en hem gewoon terug laten groeien?

De takken die ik er af geknipt heb, zou ik graag laten groeien. Ik heb een beetje schors verwijderd aan de onderkant en hen in een beetje water gezet, in de hoop dat ze worteltjes zullen krijgen. Is dit een goede manier?

Nog een laatste vraag : Ik zou graag zelf bonsaï's te creëren. Ik heb dit al enkele malen geprobeerd, maar ze zijn telkens dood gegaan. Dit was o.a. met een soort den uit de tuin, die niet meer mooi was, een eenjarige den uit bos-achtige grond, geplante eikeltjes :-) en een klein conifeertje uit een tuincentrum. Heeft er iemand tips om als beginner gemakkelijk zelf een bonsaï te maken? Bv. een makkelijke soort, dingen waarop je moet letten,...

Alvast bedankt voor de reacties!

Ficus benjaminus
do, 22/06/2006 - 19:27
Anoniem (anoniem geplaatst)
Onderwerp gesloten