Japanse esdoorn (acer palmatum)

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 12/12/2008 - 12:40
will84

Japanse esdoorn (acer palmatum)

Hallo Bonsai liefhebbers,

Sinds afgelopen zomer heb ik een Japanse Esdoorn en ben daarmee een nieuwe hobby gestart. Op dit moment staat ie binnen in een kamer waar we de verwarming niet gebruiken, dus daar staat ie lekker koel. Ik ben namelijk erg bang voor de vorst.
Hij zit nu vol met kleine knoppen,dus de vooruitzichten voor de komende bloeiperiode zijn goed. Nu is mijn vraag wanneer ik het beste deze bonsai uit z'n pot kan halen, de huidige grond zoveel mogelijk weg halen en vervangen voor nieuwe en weer terug in z'n pot kan plaatsen. Ik denk dat ie daar nog prima in kan, maar dat kan je zien aan de wortels als ik de boeken goed begrepen heb. Dan groeien de wortels rond geloof ik?
Hopelijk kunnen jullie me verder helpen!

vr, 12/12/2008 - 15:23
Onetreehill

Haal de acerinfo-icon in het voorjaar uit de pot en kijk de kluit na. Is het nog geen wirwar van een teveel aan wortels en zie je nog genoeg potgrond dan zou je hem nog een seizoen zo kunnen laten staan. Wil je toch verpotten komend voorjaar dan haal je de acer uit de pot en verwijder je wat van de oude grond. Dus niet zoveel mogelijk weghalen, is niet nodig.
Met een eetstokje krab je aan de onderkant van de kluit grond weg en evt. te lang en te dik geworden wortels kort je wat in evenals de mattende wortels. Dan doe je verse goede kwaliteit potgrond onderin de pot en zet de acer met enigszins gespreide wortels er bovenop. Dan de pot verder vullen met potgrond en steeds met een eetstokje de grond goed tussen de wortels drukken en de pot verder aanvullen met grond.

vr, 12/12/2008 - 22:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien een overbodige opmerking, maar een eventuele snoeibeurt van Acerinfo-icon dient nu plaats te vinden of in ieder geval in het najaar in verband met het 'bloeden' aan het begin van het groeiseizoen. In dit verband vraag ik de expert hoe zich dat verhoudt met de wortelsnoei in het voorjaar? Is het niet verstandiger om nu alvast te verpotten? Uit onderzoek bij bladverliezende bomen is bekend dat de wortelgroei in het voorjaar een maand vooruit loopt op de bladgroei. Ik schat in dat dit zeker ook voor bonsai geldt, omdat deze doorgaans sneller uitbotten dan vollegrondsplanten.

za, 13/12/2008 - 00:50
Onetreehill

De diverse Acersoorten dienen altijd gesnoeid te worden voordat de sapstroom op gang komt om bloeden te voorkomen.
Verpotten en evt. wortelsnoei kan nu maar hou er dan wel rekening mee dat een aankomende vorstperiode schade kan aanrichten aan het wortelstelsel.
Dus dan altijd de acerinfo-icon op een vorstvrije plek wegzetten. Mijn diverse soorten Acers in potten krijgen ong. eind februari verse potgrond en een teveel aan wortels wordt drastisch weggesnoeid en menigmaal snij of zaag ik een plak wortel met grond onder van de kluit(ong.4 cm). Bij een goede bemesting met een mest met een hoog P gehalte worden er snel weer nieuwe wortels gevormd en zal de Acer als de temperatuur wat hoger wordt bladgroei laten zien. Heb een aantal in grote potten staan en het altijd op die manier gedaan en altijd resultaat. Zie niet veel verschil in ontluiken van de knoppen met de beide acers in de volle grond.
Maar de pot-acers staan het gehele jaar door buiten. De acers gekweekt als bonsai overwinteren in een kas en hebben dus het voordeel dat ze altijd enkele graden warmer staan dan de buitenacers en daarom dus ook eerder bladgroei laten zien.

za, 13/12/2008 - 17:58
will84

Op dit moment valt er nog niks te snoeien, dus daar wacht ik nog mee. Het snoeien van de wortels wacht ik mee tot februari denk ik. Waarschijnlijk kan hij nog wel in dezelfde pot die ik erbij heb gekregen. Al hoe wel ik het geen mooie pot vind, maar tot nu toe nog geen andere mooie gevonden.
Ik heb een ongebruikte zak bonsai grond in m'n berging staan van het merk Pokon. Kan ik die ervoor gebruiken of moet ik zelf verschillende dingen mengen, want daar heb ik verschillende dingen over gelezen. De samenstelling van de grond bedoel ik.
Ik zal vandaag een foto maken en plaatsen van m'n bonsai.

Edit: Foto toegevoegd, helaas kan er maar een foto geplaatst worden.

Japanse esdoorn (acer palmatum)
zo, 14/12/2008 - 14:43
Onetreehill

Ik denk dat deze acerinfo-icon na een lichte wortelsnoei en weghalen van wat grond nog best in deze bonsaipot past. Vind je een mooiere pot zet je hem daar in natuurlijk. De bonsaigrond van pokon kun je gebruiken en evt. wat fijn grind (japanse split) toevoegen voor een betere afwatering.

zo, 14/12/2008 - 23:40
will84

Bedankt voor de reactie. Dan ga ik op zoek naar Split.
En dat moet dan met een dun laagje op de bodem van de pot he?
Oke, dan weet ik wat me over een poosje te doen staat.
Hartstikke bedankt voor de informatie. Ik blijf natuurlijk
hier op het forum rond neuzen en jullie op de hoogte houden
van de vorderingen van mijn bonsai.
Hier nog een foto van twee knopjes.

Japanse esdoorn (acer palmatum)
ma, 22/12/2008 - 22:42
will84

Ik heb bij het tuincentrum een hele mooie bonsai
schaal gevonden! Ik kan niet wachten tot februari
om hem te verpotten......

Japanse esdoorn (acer palmatum)
Onderwerp gesloten