kalkzwavel toepassing

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 29/09/2009 - 21:26
jerrywilma

kalkzwavel toepassing

een paar vragen over kalkzwavel:

-hoe vaak kan je dit max. toepassen per jaar op een boom met jins en sharis? Of is dit een kwestie van wanneer ik het weer helder wit wil hebben ga ik ervoor en smeer het er weer op?
-waar kan je dit kopen?

Alvast bedankt voor enige reactie,

Jerry

wo, 30/09/2009 - 11:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

1x per jaar is normaal genoeg.
Heb het ooit eens toegepast op een kleine maar dikke meidoorn die over heel de stam shari heeft (op termijn holle stam van maken), en heb dit maar 1x toegepast, sindsdien mag hij verder verweren...
ik vond het er niet echt natuurlijk genoeg uitzien, dus heb het niet meer gedaan.

is vooral voor bij naaldachtigen, niet bij loofbomen

zoek op ebay, of ga het kopen bij de bonsaispeciaalzaak (die zoek je ook maar via google)

groeten

wo, 30/09/2009 - 12:05
dea

Hoi Jerry,

Meestal gebruik je een kalkzwavel oplossing of de zgn. jin-vloeistof slechts 1 x per jin. Het is bedoeld om de jin of shari een mooi verweerd uiterlijk te geven, alsof de tak / stam al jaren dood is.
Als je het op een juiste wijze toepast, dan is je jin in 1x goed wit.
Vandaar dat het dus ook niet echt noodzakelijk is om het meerdere malen (per jaar) toe te dienen. Het is ook een zeer agressieve oplossing, dus ik zou het sowieso niet te vaak doen. Ook uitkijken dat de vloeistof niet op de wortels of grond komen !

Een potje jin vloeistof is bij de meeste (online) bonsai winkels te verkrijgen.

groet,
DEA

wo, 30/09/2009 - 18:09
Onetreehill

Twee jaar geleden zijn de jins van mij beide taxussen behandeld met jinvloeistof. Dit jaar was te zien dat het wit toch al wat is vervaagd en wat grijsachtiger vlekken te zien zijn. Zal het gevolg zijn van de wisselende weersomstandigheden hier te lande. Met een klein hard borsteltje poets ik a.h.w. de vlekjes (schimmelvorming?) zo goed mogelijk weg en breng opnieuw de jinvloeistof aan. Zijn nu weer mooi natuurlijk wit en kunnen er weer een hele tijd tegen. Het is dus eigenlijk een kwestie van kijken of de jin opgefrist moet worden. Ligt dus aan jezelf hoe wit je het wil hebben. Maar de uitstraling van de jin en/of shari moet wel natuurlijk blijven! Waar je het kunt kopen is in een eerder bericht al vermeld.

OTH

vr, 02/10/2009 - 10:17
lily-anne

Het staat me voor dat je kalkzwavel ook kan gebruiken om de planten mee te bespuiten tegen allerlei ziektes of schimmelaantastingen ( zeker de grond afdekken ), voor dat ze in de winterberging gaan - wie weet daar meer over en heeft dit al toegepast ? kan je de juiste dosering en werkwijze geven ?
groetjes
Lily-Anne
NB Ik heb er ooit eens een plant (liquidambarinfo-icon prébonsai ) met zwarte bladvlekkenziekte mee behandeld - met succes - maar weet niet meer juist wanneer en met welke dosering - ik dacht na de bladval . In dit geval zeker het gevallen blad vernietigen en niet composteren

vr, 02/10/2009 - 14:24
Onetreehill

Lily-anne,

Daar is mij niks van bekend. Behandelen met een daarvoor geschikte fungicide lijkt me toch een betere optie. En ook voor de bladvlekkenziekte (black spot), veel voorkomend bij rozen ia er een middel in de handel, Vital van de firma Ecostyle. Maar wellicht komen er nog reacties op het gebruik van kalkzwavel anders dan voor jin en shari.

OTH

vr, 02/10/2009 - 22:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

lily-anne

je hebt het waarschijnlijk over de gewone bestrijdingsmiddelen op basis van spuitzwavel...

dat is sinds jaar en dag bekend tegen onder andere 'echte meeldauw' en witziekte

heeft compleet niets te zien met het jinbleekmiddel dat men hier bedoelt, al zou het ook wel insecten doden denk ik ;-)
en idd, er zit ook een deel zwavel in

vr, 02/10/2009 - 22:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

en infeite bedoelde ik dus niet 'insecten' maar schimmels....

hoewel de insecten er zeker geen deugd zouden van hebben :)

Onderwerp gesloten