Zijn er meer mensen die een crassula hebben?

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 29/09/2009 - 23:04
pjansen82

Zijn er meer mensen die een crassula hebben?

Hallo,

Hier op de foto is mijn Crassulainfo-icon te zien. Deze is nu zo'n 9 jaar oud 58cm hoog en de stamdikte is zo'n 7 cm ik heb deze toen gestekt via een blad wat afgevallen was.

Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die deze plant hebben en die hem laten uit groeien tot een grote plant en daar uiteraard foto's van hebben en willen plaatsen. Graag leeftijd, hoogte en de diameter van de stam erbij vermelden.

Mvg,

Patrick Jansen

Zijn er meer mensen die een crassula hebben?
wo, 30/09/2009 - 17:16
bowiea

ik heb zelf bijhoorlijk veel crassulainfo-icon's
omdat ik in de lente pas achter mijn hobby kwam(vetplanten)
zijn de meeste niet groter dan 2 cm. ( maar heb er dan ook wel bijhoorlijk wat van )
heb ook 5 crassula's(ong. 4 jaar oud) deze hebben de hoogte rond de 40-50cm
maar ik heb geen crassula ovata maar een andere(waarschijnlijk een portulacea maar dat weet ik niet zeker)

ik heb een foto bijgevoegd van de grotere + de kopstekken.
de mini's(+/-80 stuks) zijn niet goed te zien op een foto

groet c

Zijn er meer mensen die een crassula hebben?
wo, 30/09/2009 - 12:24
Windop

Crassulainfo-icon ovata's zijn bij ons familie-erfstukken : mijn stekken zijn afkomstig van een 30-jaar oude plant van mijn ouders en die plant is indertijd gestekt van een minstens even oude plant van mijn overgrootouders.

De grootste Crassula ovata die ik ooit gezien heb was op een van de Canarische Eilanden, buiten in de volle grond.

Heb ook enkele exemplaren van Crassula ovata 'Gollum' (of 'Hobbit') (in het Engels verschillende namen : Finger Jade / Spoon Jade / ET’s Finger / Horseshoe / Gollum Fingers / Hobbit Plant / ...).

wo, 30/09/2009 - 19:47
pjansen82

Het zijn hele makkelijke planten en stekken is bij dit soort geen kunst maar omdat deze soort zo groot en ontzettend mooi opleeft wanneer deze de juist zorg krijgt vind ik hem daarom een geweldige binnen/buiten plant.

Vanaf mei tot september staat hij buiten en ik merk dat de bladeren dan groener worden en dat een heel deel vervangen word door nieuwe bladeren. Ook groeit deze dan ook veel harder zowel in de hoogte, volume en in stam dikte.

Ik heb hier nog een foto er bij gedaan van vorige jaar mei. Kort na de foto heb ik deze plant over gepot in een grotere pot die weer te zien is op de andere foto.

mvg,

Patrick

Zijn er meer mensen die een crassula hebben?
vr, 09/10/2009 - 21:54
sp13

Hallo,

Geweldige plant! Mooie foto's.

Mijn Crassulainfo-icon Ovata is nog klein. Ik kreeg van een vriendin een stekje en dat stekje bleef lang erg klein. Dat kwam doordat ik niet naar het plantje omkeek en ook niet de moeite genomen had het in een andere pot te zetten. Het kreeg enkel af en toe wat water. (ik had op dat moment weinig tijd om met mijn plantjes bezig te zijn helaas)
Nadat ik verhuisd was, ben ik al mijn planten weer gaan 'vertroetelen' en had mijn kleine crassula in een groter potje gezet. Binnen zeer korte tijd begon het flink te groeien en stond er plotseling een 2e naast! Inmiddels heb ik ze in een flinke pot gezet, zodat ze naar hartelust kunnen groeien.
Ik ben dol op de plant en wil er dan ook meerdere van. Helaas is een stekje intussen gesneuvel door een van mijn katten. Gelukkig schijnen ze makkelijk gestekt te kunnen worden.

Ik vraag mij nu af hoe een crassula groeit. Mijne lijkt steeds te willen gaan liggen. Ik heb er nu stokjes tegenaan gezet zodat ze recht omhoog kunnen groeien. Maar begin me nu af te vragen of ik ze niet beter lekker kan laten 'liggen', zodat er weer nieuwe worteltjes en uitlopers aan komen.

Als ik de mogelijkheid heb, zal ik een fotootje maken.

Groeten

za, 10/10/2009 - 02:25
pjansen82

Hallo,

Als het goed is horen deze planten niet te gaan liggen.. Misschien zijn er verschillende cultivars....?

Zoals ik vertelde heb ik deze plant buiten gezet tijdens de zomer en vrijwel pal in de zon. Ik merkte meteen dat de kleur mooier werd en dat de plant harder begon te groeien. 2 jaar geleden heb ik deze plant voor het eerst flink gesnoeid omdat het een grote bos begon te worden. De stelen begonnen te hangen en ik was bang dat de stam zou gaan scheuren dus had ik besloten om deze eens flink onderhanden te nemen.

Je kan vrijwel niks fout doen aan deze plant, met weinig moeite heb je een heel dankbaar plantje waar je lang plezier van kan hebben!

Groeten,

Patrick

ma, 26/10/2009 - 02:49
Westhoeker

Hello, mijn Crasulla is ongeveer 15 jaar oud en de stammen aan de basis zijn 15 à 20 cmb dik. ieder jaar snoei ik de takken behoorlijk terug zodat de plant volgen de grootte toch gedrongen groeit. in het voorjaar wordt de plant met veel moeite naar buiten gebracht en het is de bedoeling om ze morgen terug in de veranda te plaatsen. de laatste 7 jaar verschijnen tijdens de winter de witte bloempjes. Groetjes

Zijn er meer mensen die een crassula hebben?
vr, 30/10/2009 - 13:44
pjansen82

Kijk dat is nog eens een hele mooie foto! Van deze afmeting heb ik deze
plant niet eerder gezien.

Snoeien doe ik ook bij mijn plant en merk dat hij dan veel harder wil groeien
althans in zijn blad volume.

Mvg,

patrick

za, 31/10/2009 - 12:53
plantenreus

Hallo,Toen ik in augustus 1985 het huis uitging heb ik een stekje van de
crassulainfo-icon van mijn ouders afgebroken en gewoon in een pot gezet.
Na bijna 25 jaar heb ik hem nog steeds en is hij uitgegroeid tot een kanjer
van bijna 1 meter hoog. Het is een onverwoestbare en ijzersterke plant,
af en toe breek ik er eens een tak af en nu en dan wat nieuwe aarde
en voldoende water natuurlijk. Hij staat heel licht, niet in de volle zon
dan gaat hij kwijnen, wel het zonlicht van de ondergaande zon kan hij
verdragen en staat altijd binnen.Hij heeft al heel wat meegemaakt en
ik zou hem niet graag willen missen, alleen heeft hij nog nooit gebloeid.
Het staat wel gezellig hoor zo,n mini-eikje in de kamer, het heeft iets bonsai-achtig,
maar hoe krijg ik deze knaap aan het bloeien, in een koele kamer zetten de
komende wintermaanden met weinig water?

MVG
Ronald

Zijn er meer mensen die een crassula hebben?
za, 31/10/2009 - 14:23
Westhoeker

Hello plantenreus,
Ik betwijfel sterk of uwe 'geldboom' ooit zal bloeien binnenshuis. Mijn plant gaat in april naar buiten en wel in de volle zon van 's morgens tot 's avonds en dan nog op een plekje waar de wind geen vrij spel heeft. Eind oktober breng ik ze terug naar binnen,dit is enkele dagen geleden gebeurt en nu zijn de de bloemknopjes reeds duidelijk zichtbaar (dit terzijde). Eenmaal dat de plant tijdens de zomer op haar zonnig plekje staat laat ik de natuur haar gang gaan en moet ze het doen met met het regenwater dat uit de lucht valt, en dat blijft zo tot ik ze weer op haar plaatsje in de veranda zet. Om deze plant te doen bloeien heeft ze veeleer ontbering nodig dan meststof tijdens de zomer, want meststof doet de plant uitbundig groeien maar niet bloeien. Tijdens de zomer worden de bladranden mooi rood en het bladgroen wordt wel lichter groen en ook wel kleiner. Maar ja, men kan kiezen voor een mooie plant met grote donkergroene bladeren zonder bloemen, maar mijn voorkeur gaat naar een plant die zich een beetje in de woestijn mag wanen, en als dank ktijg ik iedere winter een prachtig witbloeiende plant. Mijn Crassulainfo-icon is momenteel 1,10 m hoog met een doormeter van 98 cm, ik stuur in de eerstkomende dagen enkele foto's door.
Groetjes

ma, 02/11/2009 - 21:00
plantenreus

Hallo, Bedankt voor de reactie Westhoeker, ik zal hem eens een zomer
buiten zetten, misschien wil het bloeien in de winter dan wel lukken.
gr. Ronald

vr, 13/11/2009 - 15:07
moeder

Dag allemaal,

Wij hebben drie grote jade planten, via mijn moeder als stekje, ik vind ze heel mooi, mijn man en kinderen niet. Voor mij zijn ze iets speciaals.
Binnenkort gaan we verhuizen en neem ik ze weer mee.
Helaas in het voorjaar had één van deze planten witte dauw op de bladeren, leek het wel.
Heb deze buiten gezet in de zomer, wat ik altijd doe, en een paar keer flink gesproeid. Toen was het verdwenen. Blijkbaar was het nog niet helemaal weg want nu ze binnen staan komt het nog veel erger terug.
Hopelijk heeft iemand raad voor mij, zodat ik de planten kan behouden.
Groeten Wilhelmien.

vr, 13/11/2009 - 16:07
Westhoeker

Hello Moeder,

Ik vermoed dat uwe plant aangetast is door Pseudococus citri, of kortweg WOLLUIS. Deze 3 tot 4 mm lnage kevertjes zijn bedekt met een witte waslaag en bevinden zich meestal onder een witte wollige, maar kleverige afscheiding. Deze insecten komen regelmatig voor op deze plant en andere Crassulasoorten. Wolluizen voeden zich door sap uit de plantendelen te zuigen waardoor de plant verzwakt wordt. Als je wil zeker zijn dat het om wolluis gaat moet ze eens zo een wit vlokje pletten, wanneerv het kleverig wordt en geel-oranjerood verkleurt kan je zeker zijn.

Men kan deze lastigaards kwijt raken door alle wollige vlokken te verwijderen door de plant af te spuiten met een sterke waterstraal en de pot te reinigen.

Daarna voert men nog een nabehandeling uit door 12 gram paraffineolie in een liter water te mengen en daarmee de plant te benevelen,
of met een mengsel van 50% water en 50% alcohol.
In beide mengsel voegt men een scheutje afwasproduct toe als uitvloeier, en dit om de eventueel nog aanwezige wolluizen zeker nat te maken zodat hu wasachtig schild beschadigd wordt.

Wanneer de besmetting echter te groot is zal je genoodzaakt zijn om een insecticide te gebruiken, vraag in dit geval raad in een tuincentra of speciaalzaak.

Rob,

vr, 13/11/2009 - 16:33
pevano

Mijn Crassulainfo-icon is ook iets van 15 jaar oud. De hoofdstam is 10 cm dik.
De plant (met pot) is 110 cm hoog en 85 cm breed.
Bij mijn weten is een crassula een korte dag plant. De natuurlijke korte dag ligt rond begin oktober, na een week of 4 zouden knoppen zichtbaar moeten zijn.
De plant staat buiten vanaf begin mei buiten tot begin november. Standplaats: volle zon. wel even aan de zon laten wennen in het voorjaar anders verbrand hij.

Peet

Zijn er meer mensen die een crassula hebben?
vr, 13/11/2009 - 17:39
Westhoeker

Een heel mooie plant heb je beste Pevano.

Mijn plant was gemeten zonder de pot maar dit volledig terzake.
Als je de foto van uw plant met de mijne bekijkt, zie je dat uw plant veel dichter gestructureerd is.
Ik snoei om de 2 jaar een aantal takken uit de plant weg zodat ik overal door de plant kan kijken, en dit om de volgende reden:
Mijn plant staat buiten vanaf eind april tot eind oktober op een tamelijk windstille en de ganse dag zonnig tot 18 à 19u. op zo een zonnige en warme plaats heeft de plant veel verluchting nodig en de wind vrij spel, dwars door de plant. Met deze wijze van snoeien heeft de plant nog nooit door zonnebrand beschadigd geweest. Ik vrees dat uw plant op mijn plaats gekweekt het moeilijk zou hebben door de stilstaande warmte die binnenin de plant zou heersen

Groetjes, Rob,

vr, 13/11/2009 - 17:55
pevano

Rob, ik woon aan de kust. Altijd wind.

Peet

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag