knoppen

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 16/02/2008 - 18:25
chris2

knoppen

Goedemiddag,

Mijn kastanje op het balkon wil ik eind februari als het aardig weer is verpotten en in een schaal zetten. (het is al een oudje 20 jaar)
Mijn vraag is kan ik de eindknoppen er nu afhalen om een mooie groei te krijgen of moet ik daar mee wachten.

Groetjes Chris

vr, 15/02/2008 - 13:12
athene

Hallo Chris,
Je hebt er dus over nagedacht en je hebt dus (denk ik) een reden om de eindknoppen er eerder af te halen. Wil je die reden met ons delen? En wordt het een zware verpotting of een 'gewone'.

vr, 15/02/2008 - 13:53
chris2

Hallo Athene,

Leuk dat je reageerd.
Kastanje is 170cm hoog zit al 20 jaar in een emmer zonder drainerings gaten, het is een wonder dat hij het nog doet alleen bij hem is het al in augustus herfst (niet naar zijn zin?), wortelkluit 24cm hoog diameter 26cm.
Ik wil hem in een wat kleinere schaal zetten dan moet ik dus wortelsnoei toepassen?
En wat voor grondmengsel moet ik gebruiken?
Op 50cm is hij waarschijnlijk jaren geleden gesnoeit hij heeft nu 2 grote uitlopers tot 170cm en een paar kleine zijtakjes van 12cm, hij ziet er niet mooi uit.
Als ik nou de eindknoppen er af haal (kan dat nu?) dan krijgt de rest van de boom meer voeding en ontplooit hij zich misschien mooier?
Dan wil ik hem in juni tot 70cm terug snoeien, ik kan dat nu ook doen maar dan krijgt hij denk ik te veel voor zijn kiezen.
Is dit een goed plan?

Groetjes Chris.

vr, 15/02/2008 - 19:45
athene

Als je wortelsnoei toepast dan krijgt de plant minder voeding vanuit de wortels. Pas als de wortels herstelt zijn kan de boom weer goede nieuwe scheuten aanmaken. Daarom pas je samen met wortelsnoei standaard ook takkensnoei toe, zodat er in de rest van de plant even minder 'vraag' is naar voedingstoffen en er een evenwichtige herstelperiode optreedt. Zware takken kun je dus beter op dezelfde tijd snoeien als wortelsnoei.

Wat is de stamdiameter en de tapsheid van de stam? Kun je een foto opsturen? Ik vraag dat omdat het goed mogelijk is dat de boom beter eerst een paar jaar in de volle grond wordt opgekweekt. Zelf een bonsai kweken is normaliter een langdurig karweitje.

za, 16/02/2008 - 13:44
chris2

Hoi Athene,

Ik heb geen digitale camera, maar de stam is aan de onderkant 2 1/2cm dik, ik heb geen tuin dat ik hem in de volle grond kan zetten, kan hem wel in een grotere pot zetten moet ik dan ook wortel en takkensnoei toepassen, die 2 grote takken daar moet wel 1 meter af, ik wil hem klein houden.
Wat is beter voor de kastanje in een grote pot of in een bonsai schaal.(hij moet het overleven)
Eind februari als het zacht is, is dat de juiste tijd?
Voor de grondsamenstelling 1/3 zand en 2/3 potgrond een beetje turfmolm en op de bodem wat grind. (is dat een goeie mix?)
En hopen dat hij mij beloont!
Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren, mijn hart tikt voor de bonsai, heb stekken in stekgrond staan, ook een paar zaailingen in bonsai schalen.

Groetjes Chris.

za, 16/02/2008 - 16:02
athene

Hallo Chris,

Eind februari zal wel gaan. Kun je de plant op een windvrije plaats zetten? Bijvoorbeeld door een plasticen scherm tegen je balkon te maken? Begin tot half maart kan ook. Zolang de plant nog maar niet is uitgelopen. Als je echt serieus aan de slag wilt raad ik je aan om een goed bonsai boek te lezen of om je aan te sluiten bij een bonsai vereniging voor zover je dat nog niet hebt gdaan. (Onderaan dit bericht heb ik wat linkjes geplaatst).

Als de plant nu in tuinaarde staat, dan zou ik als nieuwe grondmengsel vooral grind toevoegen voor de drainage zodat je een mengsel krijgt van tuinaarde en grind. Ook dat is dan een voorlopig mengsel. Ik gebruik voor dit soort verpottingen grind of split van 5-7 mm of groter. Daar laat je de plant 2 jaar in staan en dan geef je een nieuw mensel dat wat meer lijkt op een bonsai mengsel. Sommigen vinden het geen probleem om een plant direct een geheel nieuw bonsai grondmengsel te geven. In dat geval zet je hem in: 1 deel grind of split (ca. 3-5mm), 2 delen akadama, en een klein handje vol turf. De tweede optie is wat risico voller, maar als het lukt geeft het wel sneller resultaat.

De plant kun je de komende jaren beter opkweken in een ruimere pot. Een bonsai schaal remt de groei. Dat wil zeggen: de nieuwe uitlopers worden geremd (en dus duurt het langer om zijvertakkingen te krijgen) en het herstel van de snoeiwonden worden geremd. In dit stadium is het dus een beter idee om de plant in een ruimere pot te plaatsen.

PS.

Heb je het boek van Tomlinson ook al gelezen?
https://tinyurl.com/yxwnzoyf

Kijk anders ook even hier:
https://tinyurl.com/y29tno2o
of hier:
https://tinyurl.com/yxknetut

internet info:
https://tinyurl.com/y3hocfqg

en natuurlijk hier:
https://tinyurl.com/y2c54uxs

za, 16/02/2008 - 19:22
chris2

Hoi Athene,

Wat vind ik dit leuk om met zo'n enthousiast iemand te mailen.
Ik denk er wel over na om lid te worden van een Bonsai vereniging, woon zelf in Leiden, dan is de bonsai vereniging in Boskoop het dichts bij.
Ik ga eind februari de kastanje in een grotere pot doen, wortel en takkensnoei toepassen en een hoekje afschermen met wat bobbeltjes plastic.
Het boek van Harry Tomlinson staat toevallig vandaag te koop op marktplaats.
Bedankt voor deze informatie.

Groetjes Chris.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag