Oplichting Malsai Zelkova Serrata

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 07/06/2011 - 10:35
Jacqui-frl

Oplichting Malsai Zelkova Serrata

Op hemelvaartsdag is er bij ons in de stad altijd bloemetjesmarkt, de grootste van Nederland die dag en ik breng daar elk jaar steevast een bezoekje. Ik koop er dan kleine fruitboomjes, Acers, (dit jaar een Gingko) en ander prebonsai materiaal voor prijzen onder de € 10,00 en soms onder de €5,00! Dit keer bleef ik ondermeer staan bij een stand, waar men ook Malsaiboompjes aanboodt voor prijzen van slechts € 5,00. Ik bekeek een Zelkovainfo-icon Serrata in een plastic schaaltje, verpot in tuinaarde. De bonsai waren allen sterk verwaarloosd (lange tijd geen snoei verricht), maar desondanks kocht ik eentje, na afdingen, voor €2,50! Thuisgekomen was het eerste wat ik deed de Zelkova een snoeibeurt geven. Toen zag ik, dat het boompje volledig bedraad was met ijzerdraad, wat op sommige plaatsen ernstig was ingegroeid. Ik heb alles verwijderd, maar het ingroeien van het draad kostte me wel de kruin helaas, deze vorm ik wel opnieuw uit een lager gelegen tak. Toen ontdekte ik, dat de bonsai niet verpot was, maar de massieve klei, waarin hij stond, met een dun laagje potgrond was bedekt! Schandalig! (Gelijk door mij verpot natuurlijk.) Ik denk dat het boompje het niet gaat redden, maar voor mij is het verlies niet echt veel.

Ik weet dat dergelijke boompjes met regelmaat in bouwmarkten en/of tuincentra worden aangeboden voor het viervoudige of meer. Vandaar dit bericht om mensen te waarschuwen dit materiaal links te laten liggen!

za, 04/06/2011 - 17:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Koop nooit een BOUWsai!

za, 04/06/2011 - 18:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Is het ook niet de koper die beter, veel beter op moet letten wat hij/zij koopt. Sorry hoor maar als je een boompje koopt zonder te controleren op eventueel ingegroeid draad en een onlangs uitgevoerde verpotting moet je zo wie zo aan het denken zetten. Op dit soort plaatsen zijn zeker zo af en toe wel leuke boompjes te vinden als jezelf maar goed oplet, want de koper bepaald nog altijd waar hij/zij mee thuiskomt.

zo, 05/06/2011 - 13:42
Jacqui-frl

Natuurlijk Betulainfo-icon, daar heb je gelijk in. Alleen is het wel zo, dat een beginnend bonsaïst of iemand die nog nooit een bonsai heeft aangeschaft en/of zelf gestyled, gemakkelijk in dit soort verkooppraktijken zal trappen; vandaar mijn bericht. Wat ik eigenlijk wil zeggen is, wanneer dergelijke boompjes voor dit soort prijzen worden aangeboden en men ook nog kan afdingen tot € 2,50, kun je er niet veel van verwachten. Als mensen mij vragen stellen over het starten van de hobby, adviseer ik altijd te beginnen met inheems prebonsaimateriaal, omdat dit op den duur de meeste voldoening geeft.

di, 07/06/2011 - 14:06
Hertogh

Ik zie zoiets als een uitdaging Jacqui.
Als jij al je liefde en kunde erin steekt zal het wel een schoon boompje worden met de jaren :-)

di, 07/06/2011 - 15:18
Draco

En al dat gepruts aan het boompje schept gelijk een band. Overigens verkopen ook gerenommeerde bonsaihandelaren bonsai met ingegroeid roestig ijzerdraad.

di, 07/06/2011 - 19:08
Yose-ue

Dit is normaal en komt vaak voor ...wie goedkoop uit wil zijn moet bereid zijn offers te brengen en engelen geduld is een must. De verleiding tot dergelijk is vaak groot. Jij wilde beginnen bij de massa teelt die IEDEREEN VRIJWILLIG wil ondersteunen en onderhouden. Een bonsai die je koop zijn ALTIJD ver van perfect. Hier heeft een bonsai jou voor nodig ....

Handelaren zijn er genoeg en je bent er zelf bij als je ze wil ondersteunen. Draad zit er altijd wel eens om en schoonheid foutjes heeft elke bonsai! Jij wilde hem toch kopen en dan nu achter af toch klagen ... hier ben je zelf bij eens wat de kosten zijn. Jij ondersteunt zelf de massa productie ... je moet voor de koop beslissen en eventueel klagen niet erna.
Wil je een degelijk bonsai dan weet je ook wat hij kost! Er is een verschil tussen een Zelkovainfo-icon van 10 euries of een Zelkova van 100 euro. Goedkoop is duurkoop en goedkoop heeft ook vaak zijn aangekochte problemen.

Ze worden goedkoop ingekocht en HEEEEEEEEEEEL goedkoop ingekocht soms voor nog geen 2 euro per stuk en de mensen kopen ze voor 10 euries. Jij als de gene die aankoop doet moet vooraf weten wat je koopt. Klakeloos iets kopen zonder te weten wat je koop is infeiten vragen hier hierom.

Ik kom ze elk jaar tegen maar ik weet dat ze geen kans hebben want groot deels is al ten doden opgeschreven opt moment dat je ze koopt. Ik ken een handelaar die verkoopt je een bonsai die amper wortels heeft en in de pot zit een stukje ijzer. Ze zijn daarbij ram uitgeput en ze zijn al stervende voor je ze koop. Toch MOETEN kopen mensen ze hebben want ze zijn OOOOOOW zo mooi.

Je kan zeggen wat je wil een bonsai kost geld en voor een goedkopen prijs koop je ook ergenis. Die ergernis is voor de ware liefhebber geen probleem echter een uitdaging. Dit is vaak het mooiste er aan DIE uitdaging. Het uiterlijk van een pre is niet waar je naar moet kijken. Jammer genoeg doen dat veeel en echte te veel mensen.

Moeten mensen die bonsai links laten liggen ik zeg JA en NEE het ligt aan de keuze van de gene die er wat in ziet. Mensen die een uitdaging zoeken zeggen onbetwijfeld JA. Mensen die denken een GOUDE exemplaar te hebben gekocht en nog in de winkel staan zeg ik tegen DOE een brilletje op. Mensen die eentje kopen en achter af bij thuis komt beginnen te mekkeren zeg ik tegen :

Eigen schuld .... door gebrek aan kennis :P

You always get a Bonsai from Nothing ... understand that it takes years and years. Always keep in mind that a bonsai needs to be krafted by you hand and skills * Graham Potter *

di, 14/06/2011 - 22:07
Jacqui-frl

Zelfs ik kan me vergissen; na beraad blijkt het te gaan om een Ulmusinfo-icon Parvifolia Hokkaida; omdat ik het blad niet herkende als de Ulmus, dacht ik dat het een Zelkovainfo-icon was.

Onderwerp gesloten