Serisse zwarte blaadjes

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 18/01/2009 - 13:22
peterb79

Serisse zwarte blaadjes

Hallo,

ik heb verschillende serissa bonsai welke hetzelfde probleem hebben.

Telkens wanneer er nieuwe blaadjes groeien worden deze al snel zwart.

Tot 3 maanden geleden hadden de bonsai veel last van wolluis. Dit heb ik behandeld, en sindsdien is er geen wolluis meer te vinden. Toch blijft het probleem met de zwarte blaadjes zich voordoen. Ik heb een foto bijgevoegd waarop links de situatie van twee weken geleden is te zien en rechts de situatie van vandaag.

De bonsai staan in een lichte kamer, aan het raam. De temperatuur is ongeveer 15-16 graden. Verder heb ik een luchtbevochtiger welke er voor zorgt dat de luchtvochtigheid niet te laag wordt. De luchtvochtigheid ligt daardoor over het algemeen rond 50-65%. Ik benevel de bonsai dagelijks.

Kan iemand mij vertellen wat ik fout doe? Ik heb al veel geprobeerd en wordt er een beetje moedeloos van ;) Benevel ik misschien te vaak? Geef ik te vaak of te weinig water (ik geef pas water wanneer de grond bijna droog is)? Of komt dit simpelweg doordat het nu winter is en er weinig daglicht is en komt dit komende zomer vanzelf weer goed? Of betreft het een ziekte?

Ik ben benieuwd of iemand mij meer kan vertellen.
Alvast bedankt!

Peter

Serisse zwarte blaadjes
zo, 18/01/2009 - 20:20
athene

De foto is niet erg duidelijk.

Een instectenplaag kan behalve vraatschade ook virussen, schimmels en bacterien overbrengen. Wie weet heeft je boom daar last van.
Benevelen kun je misschien het beste 's ochtends en 's middags doen, niet 's avonds. 's Avonds is het toch koeler in de kamer en dan kan extra vocht juist schimmel stimuleren (deze regel geldt althans wel voor buitenbonsai).

Het zou ook kunnen dat je boom nog bij moet komen van de wolluis plaag en het gif. Ik heb ook wel eens zwarte blaadjes gehad bij een herstellende boom en dat stelde feitelijk niets voor. Maar dat het nu winter is en vrij donker is, zal best een extra rol kunnen spelen.

Het is wel goed om de grond wat uit te laten drogen voordat je water geeft. Maar als de blaadjes al slap hangen ben je eigenlijk te laat.

Omdat je bonsai een opdonder heeft gehad van de wolluis plaag zou ik er niet snel aan denken om hem daar achteraan nog een schimmel behandeling te geven (al ben ik wel benieuwd wat je hebt gedaan om wolluis te bestrijden). Ik zou dus afwachten, de bonsai goed verzorgen en bidden dat je boom het op eigen kracht kan redden.

Als je je toch zorgen blijft maken zou ik proberen om een betere foto te maken en ons vertellen hoe je de wolluis bestreden hebt.

zo, 18/01/2009 - 21:23
athene

Zie ik nou ook zwart op de steeltjes?

ma, 19/01/2009 - 00:38
Onetreehill

Denk dat het een schimmel is en de oorzaak is waarschijnlijk vocht.
Je hebt een luchtbevochtiger en je benevelt ook nog eens dagelijks. Is waarschijnlijk toch teveel van het goede, dit boompje krijgt op deze manier niet de kans om te drogen en dan kun je er zeker van zijn dat schimmel toeslaat. Zorg ervoor dat de grond heel licht vochtig is en zet of die luchtbevochtiger uit of benevel niet meer. Bij de temperatuur die je vermeld is zo nu en dan benevelen voldoende. Een luchtbevochtiger is soms nodig in te warme vertrekken maar dat is hier niet aan de orde.
Hou het wat droger en haal die zwarte blaadjes en stengeltjes weg en kijk het dan een poosje aan. Blijft het komen behandel dan dit boompje met een insecticide en een schimmelwerend/bestrijdend middel b.v. Baycor.
Betreffende het water geven nog even het volgende, de grond nooit helemaal uit laten drogen maar heel licht vochtig houden, vooral een boompje dat schade heeft geleden mooet nooit een tekort aan vocht krijgen en altijd de mogelijkheid hebben vocht op te nemen.

wo, 21/01/2009 - 22:17
peterb79

Bedankt voor de reactie!

ik had al het idee dat het te vochtig was. Sproeien laat ik inmiddels achterwege en de luchtbevochtiger staat een tandje lager, is actief in de ochtend. Ik ben benieuwd of het helpt.

De wolluis heb ik overigens behandeld met gif van Bayer Garden.

En de takken lijken zwart op de linker foto, maar dat is in werkelijkheid gelukkig niet het geval;) de kleur van de foto is gewoon wat donker.

Groeten,

Peter

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag