snoeien vijg

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 04/10/2009 - 14:03
jerrywilma

snoeien vijg

heeft iemand tips en wanneer je het beste een vijg kan snoeien. Ik wil hem eigenlijk terugsnoeien tot aan de hoofdtakken ergens in februari of maart, klinkt dit goed? of klinkt dit als iemand die een vijg van het leven gaat beroven? Mvg, Jerry

snoeien vijg
ma, 05/10/2009 - 01:31
Jacqui-frl

Een vijg snoei je in de zomer; ik weet niet of je de bonsai binnen gaat zetten of koel (eventueel buiten) houdt. Behandel je hem als binnenbonsai, dan kun je volgens mij ook op een ander tijdstip snoeien, alleen weet ik niet of februari/maart de juiste tijd is.
Groetjes,
Jacqui-frl

ma, 05/10/2009 - 01:54
Onetreehill

Jerry,

De reden waarom je dit boompje wilt terugsnoeien is duidelijk. Zoals het boompje er nu bijstaat is het eigenlijk gewoon een doorkijkboom . Zoals te zien is er eigenlijk alleen bladgroei aan de tak uiteinden en het lijkt wel of door de jaren heen steeds het blad van de takken is weggehaald.
Maar er is natuurlijk wel een leuke bonsai van te maken, de stam ziet er op zich aardig uit en als je er een mooie kruin bijdenkt zal het er best aardig uitzien. Alleen weet ik niet zeker wat het boompje gaat doen v.w.b. de dan te verwachten nieuwe uitloop. Met een Acerinfo-icon b.v. is zo'n drastische ingreep geen enkel probleem. Of het een optie is, ik durf het niet te zeggen, heb ook geen ervaring met de vijg.
Er komen vast nog reacties op je plannen met dit boompje.

OTH

zo, 11/10/2009 - 21:36
jerrywilma

Is het dan een goede manier om de uitgekomen zijtakken terug te snoeien tot in zijn geheel op de hoofdtak met een knobbeltang ofzo? Of adviseren jullie iets anders. IK hoop eigenlijk op compleet nieuwe uitlopers die ik dan kort wil houden, het is nu onderhand een dakplataan aan het worden.

ma, 12/10/2009 - 02:12
Onetreehill

Wellicht is het een optie om alleen de tak linksboven te behouden en alle andere takken die je aan de stam zit weg te halen. Let wel dat als je de knobbeltang gebruikt je a.h.w. een kuiltje in de stam kunt krijgen. Daarom gebruik ik om takken van de stam weg te halen liever de concaaftang, geeft een mooie platte snoeiwond. Vanuit de nieuwe hoofdtak zou je dan door doelgericht snoeien een vollere kruin kunnen maken. Door de boom dan in een andere positie in de pot te plaatsen zou je misschien datgene kunnen bereiken wat je evt. in gedachten hebt. Misschien is dat een mogelijkheid om te proberen. Wordt m.i. altijd beter dan wat het nou is, mits de boom de dan verwachte nieuwe uitlopers krijgt natuurlijk!

OTH

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag