Succulenten bonsai

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 03/09/2009 - 14:44
Jacqui-frl

Succulenten bonsai

Vanuit mijn voormalige woonomgeving (La Palma) heb ik mij verdiept in de bonsaibomen in landen met een(sub)tropisch klimaat. Zo heb ik door eigen kweek ook een aantal succulenten-bonsai in mijn bezit. Hieronder een tweetal foto's. De meningen hierover lopen uiteen. De meeste bonsailiefhebbers in Nederland houden voornamelijk van de inheemse soorten zoals onze eigen kastanje-, eik-, esdoorn-, enz. bonsai.

Succulenten bonsai
do, 03/09/2009 - 14:45
Jacqui-frl

dit is de andere

Succulenten bonsai
do, 03/09/2009 - 22:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,

ook ik ben fervent liefhebber van onze eigenste inheemse soorten

los daarvan, de eerste foto...ziet er niet slecht uit, gaat zeker de goede richting uit

de tweede, is eigenlijk een accenplant in bonsaischaaltje, leuk, maar niet echt een bonsai te noemen nietwaar.

wel leuk dat er mensen zijn die zich specialiseren of verdiepen in bepaalde soorten of stijlen, altijd interessanter dan een allegaartje bijeenrapen maar eigenlijk van geen enkel goed op de hoogte zijn of weten wat je er mee moet aanvangen.

vr, 04/09/2009 - 22:46
Jacqui-frl

Beste Yves,

Je hebt helemaal gelijk; de bovenste heb ik vanuit een stek van 2 cm. gekweekt en is inmiddels 15 jaar. De onderste heb ik vorig jaar als gewone (nieuw gekregen) kamerplant in een bonsaischaaltje gezet; ik heb toen alle bladeren verwijderd; gevolg: de bladeren kwamen extra klein terug)de helft qua afmeting als de oorspronkelijke. De stam is inmiddels 2 x zo dik geworden; het is puur een experiment; ik ben benieuwd hoe de bloemen zich gaan ontwikkelen en wat er de komende jaren gaat gebeuren.

In ieder geval bedankt voor je reactie, elke is welkom!

Groetjes,
Jacqui-frl

do, 03/09/2009 - 23:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

In de droge gebieden van La Palma (mijn favoriete eiland onder de Canarias) groeien succulenten van nature als bonsai bijvoorbeeld de struikvormige Euphorbiainfo-icon's en Aeonium's. Vooral ook Lanzarote is er rijk mee bedeeld.
Het miniatuur palmboompje is dat wellicht een Adenium of een Plumeria?

Groet,

Draco

vr, 04/09/2009 - 22:48
Jacqui-frl

Ja, hoor Draco, dat klopt helemaal, de mooiste wilde succulenten vindt je daar op La Palma :-) (Ik ben van plan er ooit weer naartoe te emigreren) Het onderste palmpje is een Brighamia Insignis; een op Hawai bijna uitgestorven palmboom. Vanuit Nederland zijn ze bezig via het IUCN (World Conservation Union) de palm voor uitsterven te behoeden, dus nieuwe te kweken vanuit zaad en vermeerdering via bestuiving e.d. Daarna worden ze weer op Hawai geplant. Om dit project te financieren worden ze af en toe als kamerplant aangeboden, waarvan een gedeelte van de opbrengst van de verkoop wordt gedoneerd. Ik kwam via een kennis in het bezit van zo'n palmpje en heb deze toen in een bonsaipotje gezet. Door de beperkte wortelruimte in de schaal zijn hierdoor de bladeren de helft kleiner geworden en de stam intussen dikker.

Groetjes,
Jacqui-frl

vr, 04/09/2009 - 22:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Foto 1. is Portulacaria afra.

vr, 04/09/2009 - 22:40
Jacqui-frl

Greenconnection, bedankt voor het geven van de juiste naam; want ik kende hem slechts onder de naam jade.
Groetjes,
jacqui-frl

vr, 04/09/2009 - 23:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

De naam jadeplant wordt meestal gegeven aan Crassulainfo-icon ovata; een nauw verwant geslacht.

za, 05/09/2009 - 00:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Brighamia insignis heb ik dit seizoen een paar maal in de tuincentra bij de palmen aangetroffen. Het is een leuke palm 'look alike' (fam. Campanulaceaeinfo-icon).

Groet,

Draco

za, 05/09/2009 - 00:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Prachtige plant, inderdaad, maar wel heel erg spintgevoelig.

za, 05/09/2009 - 01:08
RdB

Mee eens, dat is de reden dat ik hem heb opgegeven. Je blijft spint kweken in plaats van plant. Vooral als je Impatiensinfo-icon morsei (velvet love) in de buurt hebt, die is net zo gevoelig.

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag