Palmenveiling

154 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 03/09/2009 - 16:31
jeremaine

Palmenveiling

Goedemiddag forumgebruikers,

Via via kreeg ik een tip dat er binnenkort 3.000 palmen verkocht gaan worden op de veiling, met name Trachycarpus Wagnerianus en Butia Capitata. Het schijnt dat Wageneri BV uit Zuid Holland over de kop is. Meer info is te vinden via de website van Troostwijkauctions.

Misschien is dit een interessante tip voor de palmliefhebbers onder ons.

do, 03/09/2009 - 17:38
superpalm

Even rond gekeken op de site van Trooswijk en zie de prijzen, had ik maar de ruimte en het geld om een partij te kopen.

vr, 04/09/2009 - 01:20
edwardkarin

Tja als je niet te gek wordt overboden, kan het leuk blijven, mocht je hier wat kunnen scoren, dan scoor je wel erg goedkoop dat is zeker.

Ik kijk wel, het kan nog druk worden.

gr. Edward

vr, 04/09/2009 - 14:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik had de mail van Troostwijk ook gehad. Het voordeel van palmen is dat je waarschijnlijk minder snel overboden wordt, omdat er veel aanbod is (wat je niet hebt bij bv. een auto uit een kantoorinventaris). Let er wel op dat er nog 19% btw en iets van 19% veilingkosten gerekend worden (wat je niet ziet in de prijs als je gaat bieden). Daarmee wordt het al behoorlijk duurder (naar mijn idee loont het soms om dan een product in de winkel te kopen, omdat je dan ook garantie etc. hebt). Verder weet ik niet of er een kijkdag is; je bieding baseren enkel op een foto van internet kan uiteraard vervelende consequenties hebben.

vr, 04/09/2009 - 14:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kunt er op rekenen, dat de prijs van palmen de komende jaren flink gaat kelderen. Er is zoveel aanvoer, dat die dalende prijs vanzelf wel komt.

za, 05/09/2009 - 00:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Klopt helemaal Greenconnection, Wagnerianus wordt dit seizoen op ruime schaal aangeboden. Ik heb zelfs al mooie planten gezien met zo'n 50 cm stam voor 50 euro (handelskwekerij met verkoop aan particulier). Meestal wordt voor deze maat echter nog het dubbele bedrag gevraagd.

za, 05/09/2009 - 02:44
edwardkarin

Heeft het op dit moment niet te maken met het feit dat de herfst in aantocht is, de populariteit neemt dan toch af, aanplanten is niet de juiste periode dus je zal een palm moet overwinteren bij koude als ie in kuip blijft.
En de crisis zal de aankoop van een palm van rond de 100 euro of duurder niet bevorderen, handelaren blijven er mee zitten ook op marktplaats loopt het niet storm meer, kijk maar hoelang advertenties staan en of er op geboden wordt.

Over de trachycarpussen bij 'wagneri' deze staan allen wel in kleine potjes/kuipjes zie je op de foto's ook de grotere stammen staan in kleine kuipen, dus de kluiten zijn klein, iets waar sommigen leden van dit forum regelmatig kritiek op hadden, op zg. slechte kwaliteit import, nu komen deze palmen ook uit Korea, staat erbij.

Ik heb erop geboden, dus als ik geluk heb ben ik 25 september een paar grote palmen rijker, waar ik ze ga neerzetten weet ik nog niet?

Toch blijft het denk ik voordeliger, want een stam van 2 meter voor 60 euro(mits je tegen elkaar gaat opbieden natuurlijk), daar koop je nog geen stam van 25 cm. voor bij een tuincentrum, en de wagnerianus kost altijd nog een stukje meer dan de fortunei.

gr. Edward

za, 05/09/2009 - 02:53
edwardkarin

De grote exemplaren staan in kleine kuipjes, deze teracotta potten van plastic zijn meestal niet in grote maten te koop, ik denk 40 liter kuipjes?
Maar stammen van ruim 2 meter tot 2.50 meter staat erbij, degene die ik kocht in deze grootte stonden in niet te tillen kuipen van 70 liter of meer 5 jaar geleden, die wogen ook ruim 220 kilo, deze vast en zeker niet, dat is goedkoop vervoeren he, want het gewicht is het kostenplaatje, de betere exemplaren komen ook uit Italie.

gr. Edward

Palmenveiling
za, 05/09/2009 - 12:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit soort stammen komen zonder blad en wortels uit de import en worden een jaartje in de kas aan de praat gebracht. Kwaliteit kun je het niet noemen.

za, 05/09/2009 - 13:27
VEKEN

Zoek de 10 verschillen

za, 05/09/2009 - 13:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit ziet er beter uit.

za, 05/09/2009 - 18:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

De overdadige import van Wagnerianus uit Korea dit jaar heeft, zo heb ik me laten vertellen, te maken hebben met een importbeperking uit Zuid Europa vanwege een insectenplaag bij palmen. Een uit Zuid Amerika ingevoerde rups of (kever)larve vreet zich daarbij een weg in het hart van de palmboom.

Groet,

Draco

za, 05/09/2009 - 19:59
edwardkarin

Er wordt nu toch al meer geboden op de palmpjes, ik was ook al overboden, maar ik ga niet te ver, dan houd het maar op.

Inderdaad kwaliteit is het niet, kan nooit een stam van 2 meter in zo'n klein potje, dat had ik al gezien.

za, 05/09/2009 - 20:02
edwardkarin

Rob Verlinden laat er ook 2 stuks zien in het programma van hem vanmiddag 'tuinruimers', wordt morgenochten herhaald op SBS 6, dat zijn ook kleine kuipjes waar ze uitkomen die trachycarpus wagnerianus.
Hij vertelde er ook nog bij dat veel mensen met de fortunei in het oosten en zuiden van het land afgelopen winter wat pech hadden want deze palm verdraagt tot -18, maar de wagnerianus zou de -25 kunnen verdragen.

gr. Edward

za, 05/09/2009 - 20:26
arpad veldhuis

ik ben het er niet mee eens een wagnerianus die tot-25gr. kan ik vind ze zwakker dan een fortunei

gr arpad

za, 05/09/2009 - 20:47
edwardkarin

Rob Verlinden had het over de soort dat ie harder zal zijn, niet over die nu geveild gaan worden, of die het redden dat is een ander verhaal.

za, 05/09/2009 - 20:56
VEKEN

Als je wilt bieden moet je dat de laatste dag doen.

Palmenveiling
za, 05/09/2009 - 21:46
peter42

@ Veken
Zo als op je foto ziet mij fortunei er ook uit, dus heb ik als leek gelukkig goed gegokt toen ik hem kocht. Maar goed, dat was dan een
kwestie van veel op het internet lezen, bekijken en vergelijken.

zo, 06/09/2009 - 00:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het denkbeeld dat een palm met een forse stam per sé een grote kuip nodig heeft is volgens mij onterecht. Met een bescheiden bladerkroon zoals bij deze exemplaren, kan zo'n palm toch in een goede conditie zijn. Ik heb een Cordyline australis van 5 m lengte die al 10 jaar in een idioot kleine kuip van 30 x 30 cm staat en dankzij een goede verzorging maar door blijft groeien. De bladkroon blijft onveranderd en alleen de stam wordt langer. Deze plant en dat geldt feitelijk ook voor palmen, krijgt wel meer biomassa, maar dat vertaalt zich hoofdzakelijk in de toegenomen stamlengte. Het evenwicht tussen bladerkroon en wortelstelsel verandert nauwelijks door de groei. Een ander voorbeeld is Phoenix roebelinii, die vaak in kuipen staan die amper breder zijn de stam. Heel onpraktisch is dat wel, want ze kukelen om de haverklap om, maar ze leiden er ogenschijnlijk niet onder. En wat te denken van oude exemplaren palmen in de botanische collecties, die al vele decennia in dezelfde kuipen staan en hooguit af en toe verkuipt worden met de toepassing van enige wortelsnoei.
Van geheel andere orde is de vraag wat jijzelf esthetisch verantwoord vindt qua kuipgrootte in verhouding tot de plant.

Groet,

Draco

zo, 06/09/2009 - 00:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wel met je eens, Draco. Maar het gaat vooral om de beworteling en of een palm, met veel kunst en vliegwerk snel in de kas een opgejaagd aantal bladeren heeft gevormd en dan de handel in geschopt wordt. Ik zie liever een goed gewortelde palm in een te kleine pot, dan een slecht gewortelde in een grote kuip.

zo, 06/09/2009 - 21:50
peter42

Is het al iemand opgevallen dat het om de soort Wagnerius gaat, en niet wagnerianus?
Het schijnt toch wel verschil te maken. Kijk zelf maar.
http://tinyurl.com/y4lsu7my

ma, 07/09/2009 - 00:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Trachycarpus wagnerianus is de officiële naam voor deze in Azië gecultiveerde palmsoort, waarvan de oorspronkelijk wilde voorouder onbekend is. De palm is ongetwijfeld nauw verwant aan de soort fortunei, maar of dat de voorouder is, is onbekend. Misschien dat genetisch (DNA) onderzoek daarover uitsluitsel kan geven. Ik weet niet of dat al is gedaan. Wagnerianus en fortunei kruisen vrij gemakkelijk. De hybride heeft eigenschappen van de beide ouders, met wat grotere stijve bladeren.

wo, 09/09/2009 - 14:45
edwardkarin

Waar praat 'Troostwijk' nu over met de maten, alleen de stamhoogte of de stam + bladeren, als ik de afbeeldingen zie, dan denk ik het laatste, dan wordt het al een stuk minder aantrekkelijk.
Ik meen gelezen te hebben dat er bij stond 'trunck' dat is naar mijn idee de stam, deze tekst is weer verwijderd.

Als het blad wordt meegerekend dan kan je voor de grote palmen er wel 1 meter van de totale maat aftrekken, dan zijn de grootste exemplaren dus stammen van 1.80m. tot 2.00m.

gr. Edward

wo, 09/09/2009 - 16:03
micle

Edward,

Troostwijk geeft de maten aan incl het blad dat opgebonden is.
Ik heb hier ook div palmen staan van troostwijk met 140 cm stam en deze vielen onder een kavel van 220 cm.

Ik zal zeker een kijkje gaan nemen en daar uitzoeken op welk kavel je gaat bieden. Dat heb ik ook gedaan begin van dit jaar en had daar ook foto's van genomen. Ik heb daar mensen weg zien lopen met palmen waar niet eens een blad aan zat, dus een kale stam.

Volgens de voorwaarde kan je er niet vanaf en moet je betalen wat je geboden hebt. Staar je niet blind dat je voor heel weinig geld een grote boom hebt. Het laatste uur wordt er pas echt geboden tot en met de sluiting.
(deze wordt steeds met 5 min verlengt als er bv in de laatste 30 sec nog een bod uitgebracht wordt).

Houd ook rekenig mee dat op je bod nog 16% opgeld bij komt en daarna over het gehele bedrag nog eens 6% BTW.

Ik heb er nog een paar staan met ca 170 cm stam voor een leuke prijs.

Groeten Micle

wo, 09/09/2009 - 21:19
edwardkarin

Hoi Micle,

Ik heb nu op 4 palmen een bod staan, maar ik ben met een 2.80m. al 2 keer overboden geweest en het is nog niet eens 18 september, zou het zo'n vaart gaan lopen, palmen is niet bij iedereen iets wat men zou willen hebben denk ik?
En je moet 25 september maar net kunnen om ze op te halen.

Ik hoop dat ik een kans maak, maar als ik het van jou lees, wordt er dus flink tegen elkaar opgeboden, dat betekent dat ze toch voor een behoorlijke prijs verkocht worden.

gr. Edward

do, 10/09/2009 - 23:57
xride1

Oei oei,
dan hoop ik dat we niet tegen elkander aan het opbieden zijn!
ben ook al overboden!
groetjes,
D.

vr, 11/09/2009 - 00:38
djmulder

Misschien moet je collectief voor een partij gaan ipv individueel elkaar te overbieden.

vr, 11/09/2009 - 01:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waar ik vooral benieuwd naar ben, is de staat van verzorging, gedurende de lange aanlooptijd naar de veiling. Zouden de planten normaal verzorgd blijven worden?

vr, 11/09/2009 - 01:57
peter42

Opgeld: 16% over het hoogste bod
BTW: 6% over het hoogste bod en 19 % over het opgeld.

Dus als je 100 euro bied komt er 25 euro bij.

Ik denk dat die palmen uiteindelijk net zo duur zullen zijn
als bij de handelaren op marktplaats, en daar staan vaak mooiere exemplaren bij dan bij deze nogal fragiel uitziende partij.
En als ik dan hierboven lees dat het wel eens palmen kunnen zijn,
die als stammetje zonder wortelkluit en blad zijn ingevoert, en hier in een pot zijn gestampt en op turbokweek zijn gezet, dan zou ik toch even het najaar afwachten bij de handelaren op marktplaats, want die ruimen dan hun palmen liever voor minder op dan dat ze het risico lopen dat ze kapot gaan.

vr, 11/09/2009 - 03:39
edwardkarin

Nee Peter, de prijs wordt al getoond als je een bod plaatst, dat is het en is opgebouwd als 16% over het al staande hoogste bod, of de startprijs, en dan nog over die prijs 6% daarmee is het klaar.
Ik heb een bod staan van 60 euro en dat wordt in totaal 75 euro, ook al blijf ik de hoogste bieder, dan komt er niet nog eens 19% overheen, dat zou helemaal een dure grap worden.

Maar ik hoop dat ik overboden ga worden op mijn 3 biedingen op 3 kavels, ik ben het na al deze info een beetje zat, ik zoek wel iets op marktplaats uit, net wat jezelf al zegt.

En dan de meting incl. het blad, tja zo lust ik er nog wel een paar..... wat een onzin, dan verschillen de stamhoogtes enorm dus, en de bladstengels zijn lang bij kasgekweekte palmen, later in de volle grond krijgen ze kortere en stevigere bladeren, dus zo de maat meten is verlies, voor de stamhoogte.

gr. Edward

vr, 11/09/2009 - 03:41
edwardkarin

Er werdt eerder vermeld dat men over de 'trunck' maat sprak, die tekst is verwijderd zie ik, nu dus met opgebonden blad erbij, dus de grootste exemplaren hebben hoogtens een stam van 1.80m. als de bladeren al voor ruim 1 meter tellen, want de grootste zijn 2.80m.

Variabel tussen de 2.60 en 2.80m. dus.

vr, 11/09/2009 - 10:24
jeremaine

Ook ik heb geconstateerd dat eerst duidelijk in de voorwaarden stond dat het om stamhoogte ging en van de ene op de andere dag was die regel verdwenen...

vr, 11/09/2009 - 14:10
micle

ik zal het duidelijk uitleggen hoe de rekenig in elkaar steekt.
Je betaald 16% opgeld, dan over dat bedrag 6% btw en als laatste nog 19% btw over het opgeld en dat alles bijelkaar opgeteld moet je betalen.

voorbeeld: bieding 100,00 euro
opgeld 16% van 100,00 = 16 euro
6% btw over 116 euro = 6,96 euro
19% btw opgeld (19% van 16 euro) 3,04 euro

Bij elkaar betaal je 126,00 euro

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is.
Ik wens iedereen veel succes bij het bieden en denk aan de kjikdagen moet je zeker doen anders weet je niet waarop je bied.

Nu nog even over het formaat. Ik heb er hier staan met 140 cm stam en met de totale lengte van 240cm. Troostwijk geeft de maten met de totale lengte incl opgebonden blad.

ps Deze palm (170cm stam) heb ik dit jaar ook gekocht via de veiling en doet het erg goed. Ben het niet helemaal mee eens dat het slechte kwaliteit zou zijn. Heeft al erg goed geworteld en 1 nieuw blad gemaakt en de tweede aan het uitvouven. Wil deze ook wel erbij zetten hierboven met zoek de 10 verschillen.
Micle

Palmenveiling
vr, 11/09/2009 - 14:42
phil2

Dag,
om het simpel te zeggen er komt 26% erbij.
Mvg Philip.

vr, 11/09/2009 - 16:34
peter42

@ micle
ik heb vorig jaar ook een trachy gekocht met een stam van 1 meter, en die was al goed geworteld, en heeft die sinds ik hem heb (sinds juni 2008)
wel ruim 15 nieuwe bladeren aangemaakt, dus toch een heel verschil met
die van jou.

ma, 14/09/2009 - 16:28
micle

@Peter,

Natuurlijk mag jij die menig hebben, maar ik deel die niet met je. In Juni 2007 heb ik twee Trachycarpussen gekocht bij een exotenkweker voor veel geld. In november 2008 dus ruim 1 jaar later had er een palm 1 blad gemaakt en de tweed

ma, 14/09/2009 - 17:03
phil2

Hoi
Ik ben van mening dat: kwaliteit heeft zijn prijs doch dat betekend
niet als men de prijs betaald dat men daarom zeker is over de kwaliteit,
niet alle handelaars,kwekers zijn even eerlijk.
Mvg Philip.

di, 15/09/2009 - 20:34
fan

Ben bij Wagneri geweest. De bomen die Rob Verlinde gebruikt komen daar vandaan. En die grote maten staan in 55-65 Liter potten.

wo, 16/09/2009 - 04:41
harkstede

Wagneri is een Koreaans bedrijf met een vestiging in Nederland.
De aangeboden palmen op de veiling zijn incl.blad maar óók pot!
Wat ik begrepen heb van Wagneri zelf is de max.stamlengte 150cm.

Ook niet geheel onbelangrijk;
Koop je nu een palm in een pot dan moet je hem wel binnen laten overwinteren.
De(natte) pot bevriest namelijk veel sneller dan palmen in de volle grond.
In combinatie met het nog niet zo lang geleden rooien(kleine wortel)kan een vorstaanval meteen al dodelijk zijn.

De winterhardheid is nagenoeg gelijk aan de Fortunei maar omdat de bladeren vd Wagnerianus stijver en kleiner zijn is deze wellicht beter voor een winderig klimaat als Nederland...
Ik ben het niet met de suggestie eens dat palmen de komende jaren flink in prijs zouden gaan dalen.
Wel komt er steeds meer verschil in kwaliteit!
Mijn ervaring is dat de beste Fortunei's uit Spanje komen maar dat is persoonlijk.

Palmenveiling
wo, 16/09/2009 - 10:31
edwardkarin

Ik begrijp het niet, wagneri is feitelijk toch failliet, dus dan staat zo'n bedrijf toch onder beheer van een curator, anders zou Troostwijk niet in beeld zijn gekomen toch?

Ik lees hier dat men al palmen heeft gezien die a.s. donderdag te bezichtigen zijn, mmmmm... vreemd.

Nou ja, als de pot ook bij de hoogte wordt meegeteld dan is het niet aantrekkelijk meer denk ik? Moet ieder voor zich bepalen.

gr. Edward

wo, 16/09/2009 - 12:29
xride1

Edward,

Dan denk ik inderdaad dat er al biedingen zijn op sommige kavels die enorm hoog liggen; als je hier de onkosten nog bij moet rekenen zit je al aan winkelprijzen, tenzij we een lot kunnen kopen en deze onderling opsplitsen.
Dan loont het misschien de moeite.

wo, 16/09/2009 - 13:59
harkstede

Fan:
15-09-2009Ben bij Wagneri geweest. De bomen die Rob Verlinde gebruikt komen daar vandaan. En die grote maten staan in 55-65 Liter potten.

Beste Fan,
Zou je kunnen vertellen wát je ervaringen waren daar?
Bijv.Hoe zagen ze er uit?
Klopt het van die max. stamlengte van 150cm? enz.enz.

wo, 16/09/2009 - 16:32
edwardkarin

Als je goed naar de foto's kijkt, dan maak ik eruit op dat de stammen van de 9 stuks(losse verkoop) van 2.60m. tot 2.80m. ong. zo'n 1.50m. moeten zijn, de bladstengels zijn erg lang(kas gekweekt) dus trek er maar minimaal 1.20 meter van de totale hoogte af.
Dus stammen van 1.50m. zijn de grootste die er zijn, laat het dan 1.60m. meter zijn maar groter zijn ze niet.
Op marktplaats biedt er een deze maat te koop aan voor 140 euro, dus tja waarom naar de veiling en tegen elkaar opbieden, ze zijn van dezelfde kwaliteit.

Dat is wat ik uit de foto's kan opmaken, het is maar een inschatting, maar ik denk dat ik er niet ver naast zal zitten.

De totale hoogte 2.60m. tot 2.80m. dat zijn de allergrootste dus, daaronder krijg je de maat 2.40m. tot 2.60m. dat zijn stammen van 1.40m. hoogstens.

Tuincentrum in Almere gaat ze met 50% korting verkopen, dan worden degene met stammen van 1.70m. van 495 euro dus 247 euro, daarvoor heb je een goed gewortelde zuid-Europeese kweek, staan in de vertrouwde zwarte kuipen.
Ook exemplaren van 1.40m. stam van 395 euro worden dan met 50% korting 198 euro, ook dan heb je goede kwaliteit.

Ze zakken wel in prijs merk ik, maar het is ook half september nu.

gr. Edward

wo, 16/09/2009 - 17:37
harkstede

Edward,

Klopt,zo zie ik het dus ook.
Ehhh...welk tuincentrum in Almere is het dan?
En gaat het daar dan ook om de Wagnerianus of de Fortunei?

wo, 16/09/2009 - 18:51
edwardkarin

Dat is bij tuincentrum almeerplant, maar ik denk dat ze weer met 50% korting verkocht gaan worden in oktober, dat deden ze al elk jaar omdat ze ruimte nodig hebben voor de kerstshow etc...

Zeker is het nog niet, zou je moeten informeren.

Het gaat uiteraard om de wagnerianus, fortunei staan er ook tussen.

gr. Edward

wo, 16/09/2009 - 20:48
fan

Edwardkarin. Met Wagneri BV gaat het trouwens uitstekend.

wo, 16/09/2009 - 21:27
edwardkarin

Fan, waarom dan een veiling? Als het goed gaat, begrijp het ff. niet? Ik ken het bedrijf niet, maar morgen is de kijkdag, waarom dan als je er zo naartoe kan of heb ik het verkeerd.

Dacht dat zo'n bedrijf dan afgesloten is.

Geef even wat meer en duidelijker antwoord dan die korte zinnen, als je geen zin hebt om te schrijven vermeld dan ook niets.

Er is nog iemand die iets aan je vraagt heb je dat al gelezen 'Fan'?

gr. Edward

wo, 16/09/2009 - 21:57
kuip

Bij troostwijk en andere veilingsites zijn niet alleen maar faillissements verkopen.

wo, 16/09/2009 - 22:38
fan

Kuip Juist. kwestie van even verder kijken dan je neus lang is.

En Karin: Duidelijk genoeg?

wo, 16/09/2009 - 23:11
edwardkarin

Nee nog niet duidelijk genoeg, ik bedoel het ook niet negatief, maar je verdedigd het bedrijf valt op, alsof je daarmee wil uitdrukken dat men(algemeen) niet hoeft te denken dat het met 'wagneri' slecht gaat, zo komt het over, alsof je het voor het bedrijf opneemt zeg maar, moet jezelf weten ik ken je belangen niet.

Zal mij verder ook een zorg zijn, het gaat om de palmen tenslotte, ik dacht dat het om een faillissementsverkoop ging, en ik heb totaal geen ervaring met veilingen ik doe daar normaliter ook niets mee, maar met deze palmen lijkt het me wel grappig, misschien kan ik er zelf ook nog wat mee om er iets aan over te houden, maar storm zal het niet lopen om de palmen rond deze tijd van het jaar op internet aan te bieden, bovendien ben ik niet tot veel meer bereid als ik de biedingen zo bekijk, en de palmen zijn niet al te best qua kwaliteit, maar ach als het lukt voor een leuk bedrag, wie weet?

Als het weer een paar nachten -19 gaat worden in januari, dan gaat de koorts ook zo over, ook de wagnerianus legt dan vermoedelijk het loodje, zeker deze van wagneri, uitplanten nu zou ik niet doen, of de winter moet een milde worden, wat ik wel hoop overigens.

Over het feit dat wagneri over de kop is, zo begon dit topic, zie eerste bericht, niet gelezen?
Ik kan ook geen website vinden van wagneri, op google zoeken buiten alleen ned. pagina's vind je niets.
Alleen wat verwijzingen naar steeds hetzelfde bedrijf, maar dat is in veel zoekmachine's opgenomen.

gr. Edward

do, 17/09/2009 - 00:06
kuip

Ik moest weg en had daarom net niet veel tijd om te reageren. Zelf ben ik ook wel geinteresseerd in deze palmen. Er werd gezegt dat de kwaliteit niet echt goed is. Ziet men dat aan de kleur van het blad en de stamdikte dan? Ik als leek vond ze op de foto toch best mooi uitzien. Er zijn ook kavels van 45 stuks. En er staat bij dat de palm volledig doorwortelt is, v.v. pot en planten paspoort. Wat staat in dat planten paspoort dan?!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag