Tips voor mijn Bonsai

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 29/04/2009 - 21:06
frankiefourfingers

Tips voor mijn Bonsai

Hallo,

Ik heb foto's van mijn bonsai toegevoegd. De bonsai heb ik sinds december in bezit. Er hebben zijn al veel blaadjes gegroeid en er komen nu ook verschillende takken bij. Ik weet alleen niet of ik hem nu moet snoeien. Ik heb al een bonsaischaartje om hem te snoeien.
Daarnaast laat de bonsai de laatste tijd (maand) veel blaadjes los. Ik had de bonsai eerst achter een raam in de zon staan, nu (paar weken geleden) heb ik hem op een plekje gezet met wat minder zon. Weet iemand misschien wat ik hier aan kan doen? De grond van de bonsai is om de 3 dagen droog en dan geef ik hem wel genoeg water.

Alvast bedankt!

P.S. De bonsai staat normaal op een andere plek dan op de foto

Tips voor mijn Bonsai
wo, 29/04/2009 - 21:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

wacht gerust nog een paar weekjes, gezien de fijnere vertakking opbouwen nu meteen nog niet aan de orde is. Ik zou eerst een aantal takken uitkiezen die op goede plaats staan voor de verdere toekomstige vorm die je in gedachten hebt, en die eerst nog wat laten aandikken en krachtiger worden... Die takjes die niet gewenst zijn in de eindvorm kan je wel al uitkiezen en wegsnoeien, indien je dat wenst. Zo steekt hij al zijn energie in de overblijvende, en in de aanmaak van nieuwe scheuten. Laat die nieuwe scheuten alleen aan die uitgekozen takken uitgroeien. En kies ze dan opnieuw uit. Stap voor stap zo verderdoen.

Infeite zijn er geen massa takken die ik aan dit boompje nu al zou wegsnoeien, hooguit dus enkele ongewenste wegsnoeien en de andere nog even laten doorgroeien (nog een paar weken) om kracht op te bouwen.

Als je eind mei/begin juni de te lange scheuten op de gewenste takken snoeit, moet je dat doen tot de takjes nog slechts enkele bladeren hebben (tot op een knop of 3 ong). Sommige takjes zul je wat langer kunnen laten omdat dat gewenst is voor de verdere vorm die je in gedachten hebt.

Je zult zien, na een paar weken (soms 3 tot 4 weken) komen er dan nieuwe scheuten, die je dan in het verdere seizoen weer wegsnoeit, zal dan weer een maandje verder zijn. Dit doe je verder gedurende het groeiseizoen, stop wel op tijd voor de rustpauze anders zit hij met zwakke scheuten terwijl het al kouder wordt.

De volgende jaren kun je de nieuwe uitgroei wat sneller bijsnoeien, maar zoals gezegd laat alles dit jaar nog wat langer uitgroeien.

veel succes

vr, 01/05/2009 - 13:12
frankiefourfingers

Bedankt voor het snelle antwoord! Ik zal er rekening mee houden als ik de takjes eraf ga snoeien. Daarnaast heb ik nog een vraag:
Als de grond van de bonsai droog is, doe ik de bonsai met bak meestal in een bakje met water. Ik dompel hem niet onder, maar alleen dat hij wat water op kan nemen. Als de grond weer wat vochtig is, haal ik de bonsai er weer uit en zet hem op zijn plek. Is dit een goede manier van water geven, of kan ik beter een andere doen?

za, 02/05/2009 - 01:36
Onetreehill

Het is hier op het forum al vaker aan de orde geweest. De potkluit van een bonsai mag nooit uitdrogen! Er gewoon voor zorgen dat de grond altijd lichtjes vochtig blijft dan is er geen enkele reden om te dompelen. Besef wel dat als de kluit te vaak (te) droog komt te staan dit tot problemen gaat leiden. Voorbeelden te over op dit forum hierover.

OTH

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag