weer welke soort en verzorging

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 13/05/2007 - 22:26
thijsschetters

weer welke soort en verzorging

op het moment kan ik geen foto's op mijn computer plaatsen. Maar met een uitgebreide beschrijving hoop ik toch dat jullie mij kunnen helpen.

Mijn boompje:
20 cm hoog
komt uit china van origine
9 jaar oud
lichtgroene blaadjes
'ovale' blaadjes, mooie gladde rand dus
geen kort recht stammetje, maar een langere kronkelige zegmaar.
een vrij goedkope bonsai, bij intratuin gehaald voor 16 euro.
blaajes zijn er veel, en vrij klein, halve cm bij een cm of iets dergelijks.

Ook zou ik me kunnen voorstellen dat er algemene regls zijn, als een loofboompje heeft meer water nodig dan een naaldboompje of iets dergelijks. Alle hulp is gewenst, als je kan vertellen wat voor boompje het is is het ideaal, nog beter is de verzorging ervan.

MvG Thijs Schetters

ma, 14/05/2007 - 20:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Is het misschien een liguster soort?

de precieze naam weet ik zo even niet.

weer welke soort en verzorging
ma, 14/05/2007 - 22:56
thijsschetters

ik kan melden dat ik wonder boven wonder het kaartje terug eb gevonden. Het is een serissa foetida, heb er wat informatie over opgezocht, stond eigenlijk op de eerste pagina die ik over deze bonsai vond alles wat ik moest weten. Er stond ook dat hij een beetje omstreden was als bonsai omdat het in china zelf gewoon een struik is die als tuinafscheiding word gebruikt. Niet dat het van belang is, maar ik ben wel benieuwd, hoe denken jullie over de serissa foetida als bonsai. Ik hoor over bepaalde bonsai's dat jullie zeggen, dat is nauwelijks een bonsai te noemen, vinden jullie dat hierover ook of....?

MvG Thijs Schetters

ma, 14/05/2007 - 23:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een Serissa geldt echt als bonsai te telen. Google maar eens op Serissa en je vindt er heel veel.
Dat niet alles bonsai genoemd kan worden, komt door de massale aanvoer van snel groeiende en weliswaar oud uitziende kamerplanten, zoals Ficusinfo-icon soorten. Vaak zijn dit buiten geteelde- en teruggeknipte planten. Voor een bonsai-achtige uitstraling bindt men er een ijzerdraadje in, welk geen enkele functie heeft. Je kunt dit beter pseudo-bonsai noemen. Overigens zijn dit geen onaardige kamerplanten.

vr, 08/06/2007 - 17:18
athene

Ik ben het met Greenconnection eens. Een goede Bonsai wordt niet zozeer bepaald door de soort maar door de vorm. Voor de vorm is de wortelvoet, onderstam, stamlijn, verfijndheid van takken en kleine blaadjes van belang. Plus de totale compositie. Serissa is een goede soort om kamer Bonsai van te kweken.
Meer in het algemeen kun je stellen dat kamer Bonsai omstreden zijn omdat een plant in een kamer minder goed groeit. Een huiskamer klimaat is voor een plant heel erg vuil. Daarom is het moeilijk om kamer Bonsai gezond te houden en lang te laten leven.
Commerciele kamerbonsai heeft bovendien als nadeel dat hij bijna altijd in pure kleigrond staat en dat is ook niet goed.
Maar omdat dergelijke planten wel goedkoop zijn is het mooi spul om mee te experimenteren.

Onderwerp gesloten