cactus ziek?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 05/05/2005 - 21:57
Ben D.

cactus ziek?

beste,
deze middag merkte ik dat het lichaam van een weingartia - nog volop in bloei - twee grote druppels bruinachtig vocht vertoonde, op de zijkant van de plant. toen ik wat beter keek, merkte ik dat dit vocht van tussen de tuberkels (of hoe moet ik dat noemen bij een weingartia, ribben zijn het niet, tepels ook niet, geen idee) komt, en die tuberkels zijn iets donkerder gekleurd. het vocht ruikt noch plakt, maar is wel bruinig. toen ik met een scherp voorwerp naging of de donkerder plekken zacht waren, merkte ik op dat de tuberkels zelf hard zijn, maar de randen helemaal zacht (het tandestokertje verdween er een beetje in). ik heb dan maar het zekere voor het onzekere genomen en de cactus uit zijn aarde gehaald. met de wortels is alles in orde, geen rot of niks. de wortelhals is ook ok, het groeipunt ziet er normaal uit... ik heb er geen idee van wat dit zou kunnen zijn (hopelijk geen rot) of wat ik ertegen zou kunnen doen. iemand suggesties?

groeten,
en alvast bedankt,
ben.

do, 05/05/2005 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb een tijdje gelden hetzelfde gehad bij een paar planten. De wortels waren inderdaad goed, maar de plant zelf was van binnen veranderd in een bruine drab. Er was geen redden meer aan. Ik zie het dus wat somber in!
Het kan natuurlijk iets anders zijn, maar ik weet niet wat, en dus ook niet wat je er dan aan moet doen.
Succes!

do, 05/05/2005 - 23:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

RIP

hallo,
ondertussen was de situatie verslechterd: van twee/drie donkere en natte tuberkels naar vijf (op 2 uur tijd!). ik heb dan maar mijn stoute schoenen aangetrokken en ben de zieke met het mes te lijf gegaan... en idd; rot. een kwart rot, maar ook de groeiring. nu blijft er nog een halfje over (dwars overgesneden, maar eigenlijk zonder groeiring - valt daar nog iets mee te doen?). jammer, maar niks aan te doen... de rest heb ik weggegooid, het kleine beetje dat er nog over is houd ik voorlopig. misschien valt er nog iets mee te doen...
zou het aan het vochtiger weer kunnen liggen?

groeten,
ben.

vr, 06/05/2005 - 00:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Recentelijk wolluizen gehad? Ik heb dat ook al enkele keren gehad en altijd niet lang na een wolluizenplaag op die planten.

Groetjes,

Pieter

vr, 06/05/2005 - 13:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo
neen, wolluizen heb ik sinds lang niet meer gehad (vorig jaar in de vroege lente de laatste keer), maar ik heb deze ochtend wel andere beestjes in mijn verzameling gevonden: kleine, twee à drie milimeter lange gele/bruine insectjes, die heel beweeglijk zijn (ze kunnen zich in een komma buigen). het zijn er niet veel, maar misschien hebben zij er iets mee te maken. de helft die overschiet blmijkt ook aangetast te zijn door rot, ik mag het hele boeltje weggooien...
jammer, maar niks aan te doen..

groeten,
ben

za, 07/05/2005 - 01:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

voor wat het nog mag waard zijn :-)
Weingartia moet je houden in een zeer doorlatende bodem met relatief weinig "potgrond" erin, beter is om er klei/leem in te doen ..

mvg
Willy

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag